Protest in Brussel tegen bezuinigingen

Duizenden arbeiders hebben woensdag in Brussel gedemonstreerd om er bij Europese regeringsleiders, die bijeen zijn voor overleg, op aan te dringen om geen verdere bezuinigingsmaatregelen te treffen. De betogers menen dat de regeringsleiders zich moeten richten op het bevorderen van de economische groei en het terugdringen van de werkloosheid.

De betogers ventileerden donderdag hun frustratie over jaren van bezuinigingen, opgelegd door de regering. Vakbonden en veel economen menen dat de recessie door de bezuinigingen alleen maar aanhoudt en dat steeds meer mensen werkloos worden of in de armoede belanden.

De Europees president Herman Van Rompuy heeft de 27 Europese leiders gemaand 'absolute voorrang te geven aan plannen om jongeren aan het werk te krijgen'. De meeste leiders echter willen de tekorten op de overheidsbegroting snel terugdringen, vooral door te bezuinigen.

In de zeventien eurolanden is de werkloosheid in januari van dit jaar opgelopen tot 11,9 procent. Een jaar geleden was dat nog 10,8 procent. Vooral onder jongeren is de werkloosheid hoog: 24,2 procent zit zonder werk.