Verdachte zaak Baflo in hoger beroep

De 27-jarige Alasam S., die vorige week tot 28 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn vriendin en een agent in 2011 in Baflo, gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Mathieu van der Linde donderdag bekendgemaakt.

S. werd door de rechtbank in Groningen schuldig bevonden aan de moord op zijn 29-jarige vriendin in april 2011. Hij sloeg haar dood met een brandblusser. Daarna raakte S. in een worsteling met de 47-jarige agent Dick Havenman die hij met zijn eigen dienstwapen neerschoot. S. werd ook schuldig bevonden aan twee pogingen tot moord.

Alasam S. zou volgens zijn raadman tijdens de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest, terwijl de rechtbank hem op advies van het Pieter Baan Centrum volledig toerekeningsvatbaar achtte. Daarnaast wil de advocaat dat er rekening wordt gehouden met het feit dat S. als vreemdeling zonder verblijfstatus niet na twee derde van zijn straf vrijkomt.

Verder vindt Van der Linde dat twee door zijn cliënt afgelegde verklaringen niet gebruikt hadden mogen worden als bewijs. Voorafgaand aan die verhoren zou namelijk niet zijn aangegeven dat de verdachte het recht had te zwijgen, aldus de advocaat. Ook de vraag of bewezen kan worden dat S. met voorbedachten rade handelde, en dus schuldig is aan moord, wil de raadsman in het beroep opnieuw ter sprake stellen.

Justitie had levenslang geëist. Het OM liet eerder weten niet in hoger beroep te gaan. Wanneer de zaak dient voor het gerechtshof in Leeuwarden is nog niet bekend.