Tientallen doden bij rellen in Bangladesh

Rellen in Bangladesh hebben aan zeker 42 mensen het leven gekost. Onder de doden zijn zes politiemensen. De rellen braken uit nadat de leider van de islamitische politieke partij Jamaat-e-Islami donderdag tot de doodstraf was veroordeeld. Dit heeft de Bengalese politie vrijdag gemeld.

Jamaat-e-Islami-leider Delwar Hossain Sayedee werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De rechtbank achtte bewezen dat Sayedee zich schuldig heeft gemaakt aan massamoord, verkrachtingen en wreedheden gedurende de negen maanden durende oorlog met Pakistan.

De politiek beladen uitspraak leidde verspreid over het land tot felle protesten. Aanhangers van Sayedee gingen de straat op om hun woede over de uitspraak te koelen. Sommigen trokken relschoppend door de straten. Overheidsgebouwen werden aangevallen en tientallen huizen van mensen die bekend staan als aanhangers van de regering werden in brand gestoken. Het kwam op veel plaatsen tot harde confrontaties met de politie.

Jamaat-e-Islami heeft opgeroepen tot een algemene staking en eist dat Sayedee op vrije voeten wordt gesteld. De veiligheidstroepen zijn in staat van paraatheid gebracht omdat voor vrijdag nog meer protest wordt verwacht. Het ministerie van binnenlandse zaken zei dat tienduizend man aan paramilitaire grenstroepen wordt ingezet als extra veiligheidsmaatregel.