Minder vertraging op spoor door storingsmelder

Een slimmere storingsmelder voor kapotte spoorwegovergangen moet een einde maken aan onnodige vertragingen op het spoor. Nu worden soms storingen op plekken gemeld terwijl dat helemaal niet het geval is. Dat bevestigt een woordvoerder van Prorail na berichtgeving hierover in Spits.

Als er nu op een bepaald traject bij twee of meer overgangen storing is, is niet meer te zien welke overweg het is. Machinisten moeten stapvoets rijden omdat elke overweg stuk zou kunnen zijn. Dat levert extra reistijd op terwijl automobilisten langer voor dichte bomen staan.

Volgens de woordvoerder levert dat laatste weer gevaarlijke situaties op omdat mensen soms niet lang genoeg kunnen wachten en tussen de spoorbomen gaan slalommen. Ook omwonenden langs het spoor hebben meer last.

Met de intelligente storingsmelder hoeven treinen alleen langzaam te rijden waar het nodig is. Ook kunnen monteurs gerichter worden ingezet. De melder is nu op zeven trajecten met veel overwegen geïnstalleerd. Binnenkort volgen nog negen trajecten.