België dreigt Nederlands meisje uit te zetten

Een Nederlands meisje van 12 jaar dat jarenlang is misbruikt, dreigt België uit te worden gezet door fouten bij justitie in België en Nederland. Dat melden Belgische media. Het kind werd zo'n zes jaar geleden door een Nederlandse rechter in een Vlaams gezin geplaatst, maar die familie kreeg onlangs te horen dat het meisje terug moet naar Nederland omdat ze geen geldig identiteitsbewijs heeft.

Het zwakbegaafde meisje werd in 2006 in het gezin geplaatst, nadat ze zwaar was misbruikt en verwaarloosd. In het gezin zou het steeds beter met het kind zijn gegaan.

Begin vorige week zou het gezin een bericht van de Dienst Vreemdelingenzaken hebben gekregen waarin stond dat het meisje wegens het gebrek aan een geldig identiteitsbewijs binnen dertig dagen terug moet naar Nederland. Omdat het meisje 12 jaar is geworden, zou het kind een identiteitsbewijs moeten krijgen.

Het kind heeft zo'n bewijs niet omdat de Nederlandse rechter zou hebben nagelaten de voogdij aan de pleegouders te geven. Het parket van Turnhout zou daarnaast hebben verzuimd het kind onder een jeugdrechter te plaatsen.

Waar het kind terechtkomt als ze daadwerkelijk België uit wordt gezet, is nog onduidelijk. Haar pleegmoeder vreest dat het meisje in instellingen belandt, wat het kind geen goed zou doen.

De Dienst Vreemdelingenzaken stelt in een reactie in de Belgische media overigens dat het niet de bedoeling is het meisje inderdaad binnen dertig dagen uit te zetten. De dienst zou vooral een signaal hebben willen afgeven aan de pleegouders 'om zich eindelijk als voogd te laten aanwijzen'.