Endemol betreurt 'foutje' Big Brother

Big Brother Linda"Een foutje." Zo noemt Endemol het feit dat afgelopen donderdag ruim twintig minuten voor de officiële uitslag op een teletekstpagina van Talpa te lezen stond dat bewoner Linda Big Brother moest verlaten. Op dat moment stond presentatrice Bridget Maasland de tv-kijkers nog volop aan te sporen te bellen of te sms'en voor de favoriete bewoner.

"De voorbarige conclusie is getrokken op basis van de tussenstanden. Die wezen in de richting van Linda's vertrek", zo verklaarde een woordvoerder van Endemol vandaag. "Om het nieuws na de officiële bevestiging van de einduitslag zo snel mogelijk op teletekst te plaatsen, is het bericht klaargezet voor publicatie." Door een foutje verscheen het bericht echter direct op de tekstpagina's. "Endemol Nederland en Talpa betreuren de gang van zaken, maar staan in voor een eerlijk verloop van de stemming die automatisch verloopt", aldus de zegspersoon.

Media-wetenschapper Maarten Reesink beaamt in De Telegraaf dat de redactie van Big Brother vaak op basis van de ontwikkeling van de stemming een paar dagen van te voren al kan inschatten wie het veld moet ruimen. "Het voorval van donderdag was niet handig. Mensen ervaren dit als kijkersbedrog", stelt Reesink. In de live-uitzending wordt echter nadrukkelijk erop gehamerd dat stemmen juist nog wel zin heeft. Zo werd donderdag in twee tussenstanden een nek-aan-nek-race tussen Linda en Rob gesuggereerd. In de eerste tussenstand bleek Linda zelfs nog twee procent voor te liggen op Rob, in de tweede tussenstand, ten tijde van het te vroeg verschijnen teletekstbericht, lag ze één procent achter. Het uiteindelijke verschil tussen beiden was twee procent; 28 procent voor Linda en 30 procent voor Rob.

In antwoord op e-mails van kijkers heeft Kamerlid Jan de Wit (SP), die eerder onderzoek deed naar mogelijke fraude bij belspelletjes, toegezegd te willen bekijken of er actie kan worden ondernomen. Het zal echter niet eenvoudig zijn om achter eventueel bedrog te komen, denkt de politicus. Endemol wast ondertussen de handen in onschuld. "We hebben de schijn natuurlijk tegen, maar we kunnen onszelf recht in de ogen kijken", meent de woordvoerder.

-
Zie voor veel meer Big Brother de FOK! Big Brotherlog