'Falende driehoek Haren moet aftreden'

Gemeente, politie en justitie in Haren hebben gefaald in hun optreden rond Project X en daarom moeten de verantwoordelijke gezagsdragers opstappen. Dat vindt oud-officier van justitie, en inwoner van Haren, Henk Marquart Scholtz. Hij diende zondag een klacht in tegen de verantwoordelijken binnen de driehoek vanwege onder meer 'ernstig plichtsverzuim en zeer laakbare nalatigheid'.

Volgens de gepensioneerde officier van justitie is het bevoegd gezag op de bewuste 21 september en in de aanloop naar de avond toe, 'in zeer ernstige mate in gebreke gebleven'. Ook verwijt Marquart Scholtz de bestuurders dat zij lange tijd geen blijk hebben gegeven van 'enig inzicht in het eigen falen'.

"Het wordt tijd dat de verantwoordelijken publiekelijk hun excuus aanbieden aan de bevolking van Haren. Burgemeester Rob Bats heeft op televisie toegegeven dat Haren onvoldoende voorbereid was, maar van een mea culpa is nooit sprake geweest", licht de oud-officier van justitie, nog actief als plaatsvervangend raadsheer in de rechtbank in Den Haag, telefonisch toe.

Volgens Marquart Scholtz was al twee weken voor de bewuste avond bekend dat het 21 september mogelijk uit de hand zou kunnen lopen. Ook had het bestuur in Haren beter moeten kijken wat er gebeurde bij eerdere Project X-feesten in onder meer Hamburg en Houston. Ook de aankondigingen van feestgangers op sociale media en de toestroom van mensen richting Haren die vrijdag, hadden een aanwijzing moeten zijn voor het bestuur.

Marquart Scholtz hekelt het tekort aan ME-inzet en vraagt zich af waarom geen traangas of waterwerpers zijn ingezet. Ook vraagt hij zich af hoe het mogelijk was dat toegangswegen naar Haren niet tijdig werden afgesloten.

De burgers zijn volgens hem door de gemeente, politie en justitie in de steek gelaten. Marquart Scholtz, wiens eigendommen geen schade opliepen tijdens de Facebook-rellen, wil dat de bestuurders opstappen en zo de eer aan zichzelf houden. "Immers, aan slappe, besluiteloze en falende gezagsdragers hebben de burgers niets", aldus de oud-officier van justitie.

Het onderzoek naar de Facebook-rellen door de commissie Cohen wilde Marquart Scholtz niet afwachten. "Daarmee koopt de minister van Justitie tijd, zodat bij de presentatie van de resultaten alle commotie rondom de rellen is doodgebloed."

Het Project X-feest ontstond toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, waardoor duizenden ongenode gasten naar Haren kwamen. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.