[video] Remmen ramptoestel Moskou faalden

De vliegtuigcrash zaterdag op een vliegveld in Moskou is waarschijnlijk veroorzaakt doordat het remsysteem tijdens de landing faalde. Dat hebben onderzoekers zondag bekendgemaakt na het bekijken van de vluchtgegevens in de zwarte doos. Het dodental is zondag opgelopen tot vijf.

Het passagiersvliegtuig schoot over de landingsbaan van het vliegveld Vnoekovo heen, brak daarna op een nabijgelegen weg in drieën en vloog in brand. Het vliegtuig was op de juiste plek op de landingsbaan terechtgekomen maar kon daarna niet worden afgeremd. "De piloten hebben alle mogelijkheden om te remmen uitgeprobeerd", aldus de onderzoekers.

Aan boord van het doorgeschoten vliegtuig waren acht bemanningsleden. Het toestel, een Toepolev Tu-204 van de Russische maatschappij Red Wings, kwam uit Tsjechië. Het had passagiers naar de Tsjechische stad Pardubice gebracht en was daarna leeg teruggekeerd. Het toestel zou volgens getuigen boven het vliegveld Vnoekovo hebben gecirkeld, voordat het de landing inzette.

Zaterdag overleden vier mensen. Zondag bezweek in een ziekenhuis een vijfde slachtoffer. De drie anderen zijn gewond, maar buiten levensgevaar.

Van de crash zijn beelden. De camera van een Russische automobilist registreerde het ongeluk en hoe hij en een andere automobilist op de snelweg werden geraakt door brokstukken van het toestel.

Red Wings is eigendom van de Russische miljardair Aleksandr Lebedev, die ook eigenaar is van onder meer de Britse kranten The Independent en London Evening Standard. Hij verklaarde dat het 4 jaar oude vliegtuig op 23 november nog een nauwgezette controle had ondergaan.

Remmen ramptoestel Moskou faalden



Remmen ramptoestel Moskou faalden (Foto: ANP)