Machinist treinbotsing had rood sein niet gezien

De machinist van de sprinter die in april de treinbotsing bij Amsterdam veroorzaakte, had het rode sein niet gezien. Daarnaast ontbrak het aan systemen die ervoor waarschuwen dat een rood sein werd gepasseerd en werd de trein niet automatisch tot stilstand gebracht. Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de treinbotsing.

Ook de tegemoetkomende trein had geen idee dat een andere trein door een rood sein was gereden. Daarnaast was de dienstregeling die dag te krap.

Op zaterdag 21 april botsten een intercity en een sprinter op elkaar nabij het Amsterdamse Westerpark. Van de ongeveer 425 inzittenden raakten er ten minste 190 gewond, van wie ruim twintig ernstig. Een vrouw overleed enkele dagen na het ongeluk aan haar verwondingen.

Het onderzoek van de OVV richtte zich vooral op de precieze gebeurtenissen die voorafgingen aan het ongeluk, de manier waarop het risico op het doorrijden bij een rood sein wordt beheerst en de 'botsveiligheid' van treinen.