FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 december 2012

Eerste Kamer steunt verbod op nertsenfok

De Eerste Kamer gaat akkoord met een verbod op het fokken van pelsdieren. Een meerderheid kan zich vinden in een initiatiefwetsvoorstel van SP en PvdA dat zo'n verbod regelt. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat.

Alleen VVD, CDA en SGP zijn tegen het verbod, dat in 2024 moet ingaan. Voor een zo lange overgangstermijn is gekozen omdat de nertsenfokkers op deze manier de tijd krijgen om investeringen terug te verdienen en een ander soort bedrijf te beginnen. Ook is er een fonds waaruit onder meer de sloop van stallen en kooien kan worden bekostigd.

In het verleden is al een verbod ingesteld op het fokken van vossen en chinchilla's. Dat had geen grote gevolgen voor de fokkers. Zij konden vrij eenvoudig overschakelen op de fok van nertsen. Met de huidige wet wordt het houden van alle pelsdieren verboden.

De Eerste Kamer stemt volgende week over het verbod. Daarna moet het kabinet nog een standpunt innemen over het verbod. De ministerraad zal er binnenkort over spreken, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Hij beloofde de verdere afhandeling van het wetsvoorstel snel ter hand te nemen.

Tegelijkertijd noemde Kamp het 'opmerkelijk en uniek' dat om morele redenen een complete bedrijfstak wordt verboden. Er zijn 158 nertsenfokkerijen, die samen jaarlijks meer dan vijf miljoen nertsen vergassen. De bedrijven zijn zeer winstgevend doordat de prijs van nertsenbont momenteel zeer hoog ligt. Kamp zei dan ook niet te verwachten dat de bedrijven binnenkort de nertsenfok al staken.

Onderscheiding voor nationale gewonde

Een oud-militair die tijdens een nationale operatie gewond is geraakt heeft dinsdag het draaginsigne gewonden ontvangen. De man verloor in 2001 zijn hand en een deel van zijn onderarm toen hij in Rotterdam een bompakket onschadelijk maakte. Hij is de eerste militair die de onderscheiding krijgt vanwege een incident in Nederland.

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp speldde de oud-militair van de Explosieven Opsporingsdienst Defensie de onderscheiding op. "Onze inzet in eigen land is soms net zo risicovol als onze operaties ver van huis", zei hij.

In 2001 werd de aanvraag voor het draaginsigne gewonden voor de man geweigerd. "We reikten het draaginsigne alleen uit aan militairen of veteranen die gewond zijn geraakt tijdens inzet onder oorlogsomstandigheden of bij vredesoperaties", zei Middendorp.

"Dat past echter niet meer bij deze tijd. De afgelopen jaren heeft defensie zich in eigen land ontwikkeld van een passief vangnet tot een structurele veiligheidspartner van onder meer politie, brandweer en gemeenten. We gaan door waar anderen stoppen."

Bradford knikkert Arsenal uit League Cup

Arsenal is vanavond opnieuw tegen een flinke zeperd aangelopen. De ploeg van trainer Arsène Wenger ging op bezoek bij Bradford City na strafschoppen ten onder in de kwartfinales van de Engelse League Cup.

Arsenal, dat aantrad in hun sterkste opstelling, kwam al na een kwartier spelen met 1-0 achter. Middenvelder Garry Thompson wist Arsenal-goalie Wojciech Szczesny te verschalken. Arsenal, dat verder met spelers als Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Lukas Podolski, Gervinho en Santi Cazorla aantrad, scoorde pas drie minuten voor tijd de gelijkmaker. Thomas Vermaelen was de gevierde man.

Een verlenging moest er aan te pas komen, maar beide ploegen wisten hierin niet te scoren. Bradford City, acterend op het derde niveau iin Engeland, onderscheidde zich vervolgens in de allesbeslissende strafschoppenreeks en plaatste zich daardoor knap voor de halve finales van de League Cup.

Ook Aston Villa plaatste zich voor de halve finales. Op bezoek bij Norwich City werd eenvoudig met 1-4 gewonnen. Voormalig AZ-speler Brett Holman scoorde de 0-1 namens Aston Villa. Andreas Weimann was tweemaal trefzeker, terwijl de Belgische aanvaller Christian Benteke het vierde doelpunt voor zijn rekening nam. Steve Morison had Norwich City in de eerste helft nog wel op voorsprong gezet.

Roma wint in beker bij rentree Stekelenburg

AS Roma heeft bij de rentree van Maarten Stekelenburg de kwartfinale van de Italiaanse beker, de Coppa Italia, bereikt. De Romeinen waren thuis met 3-0 te sterk voor Atalanta. Miralem Pjanic en Pablo Osvaldo hadden Roma voor rust op voorsprong gezet. Zes minuten na de pauze zorgde Mattia Destro voor de beslissing.

Het enige smetje voor de thuisploeg was de rode kaart van Osvaldo, die kort na de 3-0 van het veld werd gestuurd. Voor Stekelenburg was het zijn eerste optreden sinds 31 oktober. De 30-jarige doelman, die dit weekeinde tegen Fiorentina nog op de bank bleef, is hersteld van een blessure aan zijn onderbeen.


Roma wint in beker bij rentree Stekelenburg (Foto: Novum)

Duo opgepakt op Schiphol voor smokkel 12 kilo coke

Op Schiphol zijn twee mannen aangehouden voor de smokkel van twaalf kilo cocaïne. Een team van marechaussee en douane vond de harddrugs afgelopen week in de handbagage van een 37-jarige man uit Ecuador, die zojuist was aangekomen vanuit Zuid-Amerika.

Uit onderzoek bleek vervolgens dat een 40-jarige man uit Krommenie, die werkt voor een bedrijf op Schiphol, als vermoedelijke afhaler kon worden aangemerkt. Beide mannen zijn gearresteerd. Het team gaat verder met het onderzoek.


Duo opgepakt op Schiphol voor smokkel 12 kilo coke (Foto: Novum)

'Poch legt pas in februari verklaring af'

Ex-Transaviapiloot Julio Poch legt pas in februari een verklaring af om zijn onschuld aan te tonen in zijn proces. Dat verwacht zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez. Maandag werd zijn aanklacht voorgelezen. Poch is in het megaproces verdachte in 27 zaken.

Deze maand is er nog maar een zitting in de zaak, waarin totaal 68 verdachten terecht staan voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Argentijnse militaire dictatuur van 1976 tot 1983. Poch staat terecht voor deelname aan de zogenoemde vluchten des doods, waarbij tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in het water werden gegooid.

"Er was sprake van de gebruikelijke willekeur bij het voorlezen van de aanklacht, maar voor de rest waren er geen verassingen", laat Ibañez weten.

In januari zijn er nog drie zittingen, maar de raadsman denkt dat Poch, omdat hij als een van de laatste aan de beurt is om een verklaring af te leggen, dit pas in februari kan doen. Poch wil hier uren voor uittrekken.

Verwacht wordt dat het hele proces jaren kan duren.


'Poch legt pas in februari verklaring af' (Foto: Novum)

Straat in Herten afgezet vanwege verdacht pakketje

In het Limburgse Herten is dinsdagavond een straat afgezet nadat in een woning een verdacht pakketje was bezorgd. Bewoners van twintig woningen zijn geëvacueerd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Bewoners van een woning aan de Broekveeweg kregen het pakketje via de post en ontdekten dat er iets in zat dat op een bom leek. Volgens de zegsvrouw 'zag het er professioneel uit', en is daarom besloten de straat af te zetten en de mensen te evacueren.

De Explosieven Opruimingsdienst is ingeschakeld.

Valencia dichtbij kwartfinales Copa

Valencia heeft goede zaken gedaan in de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi. De formatie won dinsdag het eerste duel in de achtste finales uit bij Osasuna met 2-0. Middenvelder Daniel Parejo scoorde vlak na rust de 1-0. Diep in blessuretijd maakte spits Roberto Soldado de tweede treffer. 

In de competitie beleeft Valencia een moeizaam seizoen. De Champions League-deelnemer staat pas tiende en ontdeed zich onlangs van coach Mauricio Pellegrino. De return om een plek bij de laatste acht in de Copa del Rey is begin januari.

Anderlecht speelt gelijk in Beker van België

Het heenduel in de kwartfinale van de Beker van België tussen AA Gent en RSC Anderlecht is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Milan Jovanovic scoorde na elf minuten de 0-1 voor Anderlecht. Vier minuten later bracht Ilombe Mboyo beide ploegen echter alweer in evenwicht.

Na beide doelpunten gebeurde er weinig meer in de wedstrijd. Nogwel een opvallend moment in tweede helft was dat doelpunt van Anderlecht werd afgekeurd. Bruno scoorde, maar omdat Bram Nuytinck AA-Gent doelman Sergio Padt hinderde werd het doelpunt afgekeurd. De return heeft op 16 januari in Brussel plaats.

Rutte houdt niet van pesten

De open brief die een slachtoffer van pesten aan Mark Rutte schreef heeft diepe indruk gemaakt op de premier. Dat schrijft Rutte in een antwoord op de brief van de 18-jarige Jeffrey Arenz die maandag in de Volkskrant stond. "Ik werd wel even stil toen ik las hoe jij op school gepest bent en wat dat voor jou heeft betekend", schrijft hij.

Arenz omschreef maandag hoe hij vanaf zijn twaalfde werd gepest en in elkaar werd geslagen. Hij voelde zich in de steek gelaten en wilde zelfmoord plegen. Hij deed dit niet en richtte een stichting op voor slachtoffers van pesten. In de brief vraagt hij Rutte om steun.

Rutte laat weten bewondering te hebben voor het initiatief. "Met je site help je kinderen die nu in dezelfde situatie zitten. Zo maak je van iets naars iets positiefs en dat doen weinig mensen je na, echt heel sterk en moedig."

De VVD'er zegt ook dat pesten door kinderen, ouders, scholen, gemeenten en sportclubs moet worden aangepakt. "Het kabinet helpt waar het kan." Maar volgens Rutte hebben kinderen die op dit moment gepest worden meer aan initiatieven zoals de site van Arenz.

Public Enemy, Randy Newman in Hall of Fame

Public Enemy en Randy Newman krijgen een plek in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook Rush en Heart krijgen een plaatsje en Donna Summer en Albert King worden postuum geëerd.

Voor de 69-jarige Newman kwam het nieuws als een verrassing. "Ik dacht dat ik dood zou moeten zijn voor ze me een plek zouden geven", vertelt hij aan muziekblad Rolling Stone. "Ik ben blij dat het gebeurt nu ik nog leef."

Een commissie van zeshonderd leden bepaalde wie in de Hall of Fame komt. De uitverkorenen worden op 18 april in het Nokia Theater in het zonnetje gezet.


Public Enemy bedoelde het vast goed

Middelkoop naar kwartfinale in Rotterdam

Matwé Middelkoop heeft dinsdag de kwartfinale bereikt van de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam. De 29-jarige tennisser was met de nodige moeite Bart de Gier de baas met 7-6, 6-4. Hij besliste de partij na een uur en 37 minuten. Zijn volgende opponent is donderdag de als tweede geplaatste Igor Sijsling, die in de eerste ronde een vrije doortocht kreeg.

Titelhouder en favoriet Robin Haase komt donderdag ook voor het eerst in actie. Hij treft de winnaar van de partij tussen Mark de Jong en Kevin Griekspoor. Thiemo de Bakker staat woensdag al tegenover Antal van der Duim, die Arko Zoutendijk met 6-3, 7-6 versloeg.

Sliedrecht Sport kan niet stunten in Challenge Cup

De volleybalsters van Sliedrecht Sport zijn er niet in geslaagd om te stunten in de Challenge Cup. De Zuid-Hollandse ploeg verloor dinsdagavond in Roemenië kansloos met 3-0 van CSM Boekarest. De setstanden waren 25-21 25-18 en 25-19.

Alleen in de eerste set was het nog spannend. Tot 19-18 ging het gelijk op waarna uiteindelijk de ploeg uit Roemenië toesloeg. Een plek bij de laatste zestien was op voorhand al ver weg doordat Sliedrecht thuis al met 3-0 had verloren.

Bertens tegen Kerkhove op Masters

Kiki Bertens speelt woensdag in de kwartfinales van de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam tegen Lesley Kerkhove. De als eerste geplaatste Bertens had een bye voor de eerste  ronde. Kerkhove won haar eerste ronde partij van Marrit Boonstra. De nummer 318 van de wereld won met 6-4 en 6-4 van Boonstra.

Quirine Lemoine is de  tegenstander van Arantxa Rus in de kwartfinale. Zij versloeg Marcella Koek met twee keer 6-3. De derde kwartfinale gaat tussen Richel Hogenkamp en Jaimy-Gayle van de Wal. Tot slot neemt Olga Kalyuzhnaya het op tegen de winnaar van het duel Angelique van der meet-Danielle Harmsen. 

Britse regering wil homohuwelijk mogelijk maken

De Britse regering komt volgend jaar met een wetsvoorstel om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. De anglicaanse staatskerk mag zulke huwelijken echter niet inzegenen. De regering wil hiermee religieuze tegenstanders geruststellen dat zij niet gedwongen zullen worden homohuwelijken te sluiten. Ook religieuze organisaties of geestelijken hoeven niet bang te zijn dat zij wegens discriminatie vervolgd worden als zij weigeren zulke huwelijken te sluiten.

"Als stellen hun liefde en toewijding voor elkaar willen tonen, moet de staat hun niet in de weg staan", zei staatssecretaris voor gelijkheid Maria Miller. "Uitbreiding van het huwelijk tot gelijkslachtelijke stellen zal volgens mij dit instituut eerder versterken dan verzwakken", voegde zij eraan toe. Maar 'religieuze organisaties zullen nooit worden gedwongen huwelijken tussen stellen van hetzelfde geslacht te sluiten'.

De Britse staat heeft alleen zeggenschap over de anglicaanse kerk, waarvan koningin Elizabeth II het symbolische hoofd is. De anglicaanse en rooms-katholieke kerken behoren tot de tegenstanders van het homohuwelijk, maar sommige andere groepen, zoals de Quakers en de liberale joden, willen wel homohuwelijken kunnen sluiten.

Verwacht wordt dat in het Lagerhuis een meerderheid voor het aangekondigde wetsvoorstel zal stemmen.

Curlingteam naar play-offs EK B-groep

Skip Jaap van Dorp heeft met zijn teamleden Joey Bruinsma, Miles Maclure en Carlo Glasbergen de koppositie in de blauwe groep van het EK curling in Zweden behouden. De Nederlanders wonnen dinsdag in de B-divisie van Litouwen (7-5) en Oostenrijk (6-3).

Van de zes duels werd tot dusver alleen het eerste duel tegen Letland verloren. Oranje is al zeker is van een plek in de play-offs. Morgenochtend volgt nog één poulewedstrijd tegen Polen. Behalve promotie is in Karlstad ook een startbewijs voor het WK - kwalificatiegelegenheid voor OS 2014 - te verdienen. De winnaar van de B-categorie mag het  tegen de nummer nummer acht van de A-groep opnemen in een beslissingswedstrijd.

Van Dorp had moeite met de Litouwers. De tegenstanders kwamen met 2-0 voor. Pas in en het zevende end werd het gelijk, waarna Nederland toesloeg in het slot van de partij. Tegen Oostenrijk bleef er vanaf het tweede end een voorsprong van tenminste twee punten op het bord saan.

El-Akchaoui per direct weg bij sc Heerenveen

Youssef El-Akchaoui kan op zoek naar een nieuwe club. Hij verlaat per direct sc Heerenveen. De 31-jarige verdediger had nog een contract tot het einde van het seizoen, maar kwam amper aan spelen toe.

Heerenveen nam El-Akchaoui in 2010 over van het Duitse FC Augsburg, maar wist nooit een vaste waarde te worden in Friesland. De linksback werd tweemaal verhuurd, in 2011 aan VVV-Venlo en in het eerste half jaar van 2012 speelde hij tijdelijk voor NAC Breda.

In totaal speelde El-Akchaoui slechts 22 duels voor Heerenveen. Zijn laatste wedstrijd speelde hij medio september tegen zijn voormalige werkgever ADO Den Haag.

Drietal gepakt na gewelddadige beroving

Op de Spaarndammerstraat te Amsterdam zijn vorige week in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen op brute wijze mishandeld en beroofd.

Een viertal mannen fietste rond vier uur 's nachts over de Spaarndammerstraat richting de Stavangerweg. Op de hoek van de Noordtstraat komen drie jonge mannen de straat oplopen en dwingen het viertal te stoppen.

Nog voordat de slachtoffers goed en wel stilstaan, worden twee van hen 'hardhandig in elkaar geslagen', zo meldt de politie. De verdachten eisen geld, telefoons en sieraden. De slachtoffers geven al hun bezittingen af, terwijl de jonge mannen door blijven slaan. Uiteindelijk gaan de verdachten in een auto met gedoofde lichten er vandoor richting de Stavangerweg.

Agenten waren snel ter plaatse en belden een ambulance voor de slachtoffers. Een andere agent gaf het signalement van de verdachten door. Kort daarna kon de auto met de drie mannelijke verdachten van 19 en 20 jaar worden aangehouden op de A10. Alle drie de mannen zitten vast.

Opnieuw one-man-show Ibrahimovic bij PSG

Paris Saint-Germain kan niet zonder Zlatan Ibrahimovic. Dat bleek weer eens overduidelijk in het competitieduel met Valenciennes (0-4 winst). Hij maakte drie Parijse goals.

PSG speelde een sublieme eerste helft. In de beginfase mocht Valenciennes weliswaar aan een doelpunt ruiken, maar centrale verdediger Thiago Silva speelde een puike wedstrijd. Aan de andere kant troffen de Parijzenaren wél doel. Na 28 minuten was het sterspeler Zlatan Ibrahimovic die de 0-1 maakte.

Hattrick vlak na de rust compleet
De treffer kwam tot stand door prima voorbereidend werk van Javier Pastore en Jeremy Menez. De twee combineerden mooi, waarna Ezequiel Lavezzi de score leek te openen. Uit de rebound kon Ibrahimovic alsnog het net vinden. Het was de vijftiende competitiegoal van de Zweed dit seizoen.

Vlak na de rust zette Ibra ook zijn tweede treffer van de avond op het scorebord. Wederom slaagde een ploeggenoot er niet in om te scoren, waarna hij profiteerde. Dit maal was het Pastore die scherpte miste. Vier minuten later had Ibracadabra zijn hattrick compleet. Menez ging op het doel af en legde de bal af aan de topspits, die weinig moeite had om de 0-3 te maken.

Slotakkoord voor Lavezzi
Na de one-man-show van Ibrahimovic was het slotakkoord voor Lavezzi. De wedstrijd zat al op een dood spoor, maar de aanvaller bepaalde de eindstand acht minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd op 0-4.

Door de overwinning nadert PSG koploper Olympique Lyon op één punt. Les Gones hebben echter nog een wedstrijd te goed. De afstand van nummer drie Olympique Marseille wordt nu vergroot naar drie punten.

N. de Jong succesvol geopereerd aan achillespees

Nigel de Jong is dinsdag met succes geopereerd aan zijn achillespees. Dat heeft AC Milan bekendgemaakt. De 28-jarige middenvelder heeft zes maanden nodig voor het herstel, als er geen complicaties optreden. Hij werd in Spanje geholpen door de Finse arts Sakari Orava, die in het verleden onder anderen David Beckham opereerde.

De Jong scheurde zondag in de met 4-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Torino zijn achillespees. De eerste diagnose had al duidelijk gemaakt dat hij een halfjaar is uitgeschakeld, waardoor hij dit seizoen niet meer in actie kan komen. De oud-Ajacied mist ook de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Roemenië.

Afgelopen zomer maakte De Jong de overstap van Manchester City naar AC Milan. Hij stond zondag voor de tiende keer dit seizoen in een competitieduel in de basis.


Nigel de Jong succesvol geopereerd aan achillespees (Foto: Novum)

Schuldeiser: "HRT vroeg op 12 november faillissement aan"

Het HRT F1 Team heeft volgens schuldeiser Formtech Composites al op 12 november het faillissement aangevraagd. Dit is twee weken voordat het Formule 1-seizoen in Brazilië afgesloten werd. Eigenaar Thesan Capital verschuilt zich nu achter een Luxemburgs investeringsfonds.

Formtech leverde koolstofvezel onderdelen aan HRT en is om deze reden schuldeiser van de Spaanse renstal. "We beschikken over informatie dat HRT veel geld aan leveranciers uit de autosport verschuldigd is. Ze besloten halverwege november om de activiteiten in de Formule 1 te staken. Op 15 november troffen HRT en Formtech een schikking over de aflossing van schulden."

"Een week later schoof het team de verantwoordelijkheid af naar anderen en deelde mede nog maar dertig procent van de schulden te kunnen voldoen. Volgens onze wetenschap is Thesan Capital nog steeds eigenaar van HRT. Wij accepteren deze misleidende tactiek niet en gaan de zaak verder onderzoeken."

Katusha: 'Beslissing UCI onethisch'

De wielerploeg van Katusha heeft hard uitgehaald naar de leiding van de wielerbond UCI. Die maakte gisteren bekend dat de Russische ploeg geen licentie meer krijgt voor de World Tour, waardoor de ploeg is aangewezen op wildcards voor grote wedstrijden.

"Op dit moment hebben wij geen info ontvangen waarom de UCI dit heeft besloten. De bond handelt in strijd met de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade aan de atleten." Katusja overweegt nu zelfs een stap naar de rechter. "Katoesja is klaar om te strijden en is sterker dan ooit."

Het niet uitnodigen van Katusja was een grote verrassing, met Joaquin Rodriquez heeft het immers de winnaar van World Tour van het afgelopen seizoen in de ploeg.

Scholengemeenschap verbijsterd over arrestaties

De Amsterdamse oecumenische scholengemeenschap Amos is 'verbijsterd' over de arrestatie van de voorzitter van het college van bestuur, de directeur en de controller op verdenking van fraude. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie meldde dinsdag dat de drie zijn aangehouden omdat voor tweeënhalve ton subsidiefraude zou zijn gepleegd.

De christelijke onderwijsstichting, die 34 basisscholen beheert in Amsterdam, zou leerlingen hebben ingeschreven op een basisschool die niet bestond. Vervolgens werd een bekostigingssubsidie van tweeënhalve ton aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs.

Het ministerie heeft die subsidie uitbetaald, maar deed later aangifte. Hierop stelde het functioneel parket een onderzoek in. Het ministerie heeft de uitbetaalde subsidie inmiddels teruggevorderd bij het schoolbestuur.

Amos is verbijsterd over de aanpak. "Alsof Amos fraude zou hebben gepleegd", staat in een verklaring. De scholengemeenschap meldt dat er in 2010 plannen waren om een basisschool op te richten. Daarvoor werd subsidie toegekend. In juli 2011 sneuvelde dat plan, en werd besloten om een school voor hoogbegaafde kinderen te starten.

Hierover is volgens Amos afstemming geweest tussen het stadsdeel waar de school zou komen en het ministerie van OCW. In mei van dit jaar is alle subsidie terugbetaald. Het onderwijs voor de hoogbegaafde leerlingen wordt op twee andere scholen gegeven.

12-jarig meisje uit Amsterdam vermist

De politie is op zoek naar de 12-jarige Rebecca Aits uit Amsterdam.

Rebecca is voor het laatst gezien op 10 december bij een vriendin. Mogelijk is ze in het gezelschap van een jongen. Rebecca is van Surinaamse afkomst, heeft gevlochten haar waar nephaar doorheen zit verwerkt.

Toen Rebecca voor het laatst gezien werd droeg ze een legerbroek en een zwarte jas met bontkraag.

De 12-jarige Rebecca is 1.65 meter lang en ze heeft bruine ogen. De politie roept mensen die haar gezien hebben op contact op te nemen met 0800-6070.

Nertsenfokkers mogen niet uitbreiden

Nertsenfokkerijen mogen per direct niet meer uitbreiden als de Eerste Kamer instemt met de wet die het houden van dieren voor bont met ingang van 2024 verbiedt. Dat heeft een van de initiatiefnemers van het verbod, SP-Kamerlid Henk van Gerven, dinsdag gezegd in de Eerste Kamer.

Zodra de wet is aangenomen, worden geen vergunningen voor uitbreiding of voor nieuwe bedrijven meer afgegeven. De 158 bedrijven die er nu zijn, mogen binnen de bestaande vergunningen alleen uitbreiden als er al huisvesting voor de extra dieren beschikbaar is. Stallen bij- of uitbouwen mag niet.

De Eerste Kamer behandelt dinsdag het verbod, waarover al jaren wordt gepraat. Een meerderheid is positief over het plan. Wel vroegen de voorstanders zich nog af of de nertsenfokkers niet massaal zullen gaan uitbreiden voor het verbod in 2024, om meer compensatie binnen te kunnen halen. "Dat is niet aan de orde", stelde Van Gerven.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD), die de afgetreden staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas (PvdA) verving, bevestigde de lezing van Van Gerven. "Er kan niet worden uitgebreid, tenzij de kooien er al zijn en er een vergunning is." Volgens Kamp is er in de praktijk weinig tot geen onbenutte capaciteit, omdat de prijs voor nertsenbont nu relatief hoog ligt.

Alleen VVD, CDA en SGP zijn tegen het verbod. Deze partijen zeggen dat een gezonde sector de nek wordt omgedraaid, terwijl het dierenwelzijn niet beter zal worden doordat de productie naar het buitenland wordt verplaatst. Van Gerven gelooft daar niet in, omdat ook in andere landen de weerstand tegen bont alleen maar toeneemt. "Niet de productie, maar het verbod zal zich naar het buitenland verplaatsen."

Het voorstel dat het verbod regelt is een initiatief van SP en PvdA. Het is in 2006 ingediend, en sindsdien herhaaldelijk aangepast. De politieke discussie over een verbod op nertsenfokkerij is al ouder. In 1999 nam de Tweede Kamer een motie aan over beëindiging van het bedrijfsmatig houden van nertsen, maar dat had toen geen gevolgen.

Nieuwe trailer Man Of Steel

In juli werd al een teaser vrijgegeven voor de nieuwste Superman interatie Man Of Steel, die meteen duidelijk maakte dat de toon van deze versie een stuk serieuzer zou zijn. Dat is niet veranderd in de eerste volbloed trailer.

Duidelijk is dat deze nieuwe Superman een stuk grimmiger zal zijn dan de jaren 80-films of zelfs de Brian Singer-versie uit 2006. Het feit dat Christopher Nolan produceert zal daar vast iets mee te maken hebben. Zac Snyder regisseert en Henry Cavill speelt de man in pyama. 

Man Of Steel wordt 20 juni 2013 in de Nederlandse bioscopen verwacht. 

 

VS lanceren geheime mini-spaceshuttle

De Amerikaanse luchtmacht heeft dinsdag een geheime mini-spaceshuttle gelanceerd. Het onbemande toestel werd vanaf Cape Canaveral met behulp van een Atlas V-raket de ruimte in geschoten.

Het is de tweede vlucht van de originele X-37B. Het toestel cirkelde in 2010 al zeven maanden lang om de aarde. Een ander exemplaar was meer dan een jaar in de ruimte.

De geheimzinnige ruimtevaartuigen zijn in grootte ongeveer een kwart van de oude spaceshuttles van de NASA en kunnen automatisch landen op een landingsbaan.

De luchtmacht laat weinig los over de nieuwe geheime missie van het toestel. Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics speculeert dat het vol zit met spionageapparatuur.


VS lanceren geheime mini-spaceshuttle (Foto: Novum)

James McAvoy vs Mark Strong

De regisseur Eran Creevy, voornamelijk bekend van Layer Cake, brengt komend jaar een nieuwe film uit: Welcome to the Punch. We mogen stellen dat de keuze voor twee hoofdrolspelers hoge verwachtingen schept.

James McAvoy (Wanted en X-men: First Class) speelt Max Lewinsky, een Londense detective die een laatste kans krijgt om achter de man aan te gaan die hij al jaren probeert te pakken. Mark Strong (RocknRolla en Kick-Ass) zit in de rol van de slechterik, zoals we hem graag zien. Hij speelt Jacob Sternwood, een voormalig crimineel die gedwongen wordt terug te gaan naar Londen omdat zijn zoon verzeild is geraakt in een overval die is gekapseisd. 

Als uitvoerend producent is ook Ridley Scott in de arm genomen. Welcome to the Punch zal in Nederland op 18 april verschijnen.

Timmer positief over voortbestaan AGOVV

Directeur Henk Timmer denkt dat AGOVV Apeldoorn binnen een maand haar toekomst in het profvoetbal kan veiligstellen. De Apeldoornse club heeft een miljoen euro nodig om van de ondergang gered te worden, zo laat Timmer aan Voetbal International weten.

Een faillissement lag in het verschiet omdat de belastingdienst deze had aangevraagd. De rechtbank in Zutphen geeft de Apeldoorners nog vier weken de tijd om het geld bijeen te sprokkelen, zo hoorde AGOVV vandaag.

"Er werd ons nul procent kans op overleven toegedicht en we hebben nu vier weken extra om te laten zien dat ons plan gaat werken", verklaart Timmer. "Daar hebben we wel onze investeerders en de gemeente hard voor nodig. De rechter heeft er in ieder geval vertrouwen in."

Een faillisement zou betekenen dat spelers en stafleden allemaal zonder werk komen te zitten. Ook het voortbestaan van de amateurafdeling van de club komt dan in het geding. "Als een soort van troubleshooter ga ik er alles aan doen om te vechten voor iedereen die hier werkt", laat Timmer weten.

De directeur ontkent dat Vitesse-eigenaar Merab Jordania AGOVV van de ondergang zou willen redden. "Dat is een broodje aap-verhaal. Wij hebben een samenwerkingsverband met Vitesse, maar dat is het."

Metro 2033 tijdelijk gratis te downloaden

De release van Metro Last Light is volgend jaar maart en THQ nodigt spelers daarom uit om de eerste game uit deze franchise, Metro 2033, gratis en voor niets te downloaden.

Vanaf dinsdag 11 december tot en met zondag 16 december ontvangt elk lid van de Metro-community op Facebook een digitaal exemplaar van de pc-game Metro 2033, zolang voorraad strekt.

Metro 2033 is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Russische auteur Dmitry Glukhovsky en speelt zich af in post-apocalyptisch Moskou. Het spel is een intens verhaal waar de mens ondergronds tracht te overleven en waar het lot van de mensheid in de handen van de speler ligt.

Om een code te ontvangen kunnen fans surfen naar www.freemetrogame.com en de instructies volgen.

Actie

WK kortebaan zwemmen 2016 in Canada

De Canadese stad Windsor mag de wereldkampioenschappen kortebaan zwemmen van 2016 organiseren. De wereldzwembond FINA maakte dit dinsdag aan de vooravond van de WK in Istanbul bekend.

Andere kandidaten om het WK binnen te halen waren Hongkong, Abu Dhabi en Ashgabat in Turkmenistan. De wereldtitelstrijd van 2014 was al eerder toegewezen aan Doha. Het WK in Istanbul duurt tot en met zondag. Namens Nederland zullen Sharon van Rouwendaal, Kira Toussaint, Joeri Verlinden en Wendy van der Zanden in actie komen.

'Groot mysterie rond evolutie opgelost'

Dat Belgen toch niet zo dom zijn, hebben een stel onderzoekers van de UGent en de KU Leuven (en één onderzoeker van Harvard) duidelijk gemaakt. Zij ontdekten namelijk de verklaring van een van de grootste mysteries van de evolutie, en ontnemen daarmee criticasters van de evolutietheorie een belangrijk argument.

Het leek namelijk alsof evolutie soms niet zo geleidelijk ging: functionele eigenschappen, in praktijk genen die nuttige eiwitten voortbrengen, leken in korte tijd zomaar te verschijnen. Tegenstanders vergeleken de kans dat zo'n gen zich uit het niets ontwikkelde met de kans dat uit wat schroot door een windvlaag spontaan een jumbojet in elkaar gezet wordt.

Biologen vermoedden dat de genen zich ontwikkelden doordat ze voortkwamen uit kopieën van reeds werkzame genen, maar ze konden dat niet onderbouwen doordat er praktisch geen prehistorische genen bestaan om te vergelijken. De onderzoekers veranderden dat door DNA en eiwitten van oeroude gistcellen te reconstrueren. “Uit tientallen DNA-codes hebben we via complexe algoritmes de oude DNA-code kunnen voorspellen,” zegt Steven Maere van de UGent. “Deze stukjes prehistorisch DNA hebben we nagebouwd om zo de overeenkomstige oude eiwitten aan te maken.”

Uit de gereconstrueerde strengen DNA konden ze afleiden dat het vermoeden van de biologen juist was. Karin Voordeckers van de KU Leuven vertelt: “We onderzochten specifiek hoe gisten zich hebben aangepast om verschillende suikers af te kunnen breken. We vonden dat het oer-gen voor het eiwit dat instaat voor de vertering van maltose tijdens de evolutie een aantal keer gekopieerd werd. Het DNA van sommige kopieën is lichtjes gewijzigd, waardoor nieuwe eiwitten ontstonden die andere suikers kunnen afbreken.

Maere onderstreept nog eens het belang van zijn ontdekking: "Ons onderzoek schetst een beeld van hoe nieuwe functies kunnen ontstaan in een evolutie op relatief korte tijd. Dat was een lacune in de evolutietheorie van Charles Darwin en door creationisten werd het vaak gebruikt om de evolutietheorie in twijfel te trekken."

Zola aast op trainerschap bij Chelsea

Gianfranco Zola hoopt in de toekomst bij Chelsea aan de slag te kunnen .Hij doet nu ervaring als trainer op bij Watford.

De oefenmeester heeft een uitstekende reputatie bij Chelsea. Als speler was hij zeven jaar actief voor The Blues. Het rugnummer 25 waarmee hij speelde, is daarna uit respect door niemand meer gedragen. Wat hem betreft begint hij ook een succesverhaal als trainer bij de Londenaren.

"Ik heb er altijd van gedroomd dat ik een goede trainer zou worden. Iemand die een ploeg als Chelsea kan leiden", zegt hij tegen France Football. "Ik werk er hard voor. Of ik ooit trainer van Chelsea wordt kan ik niet voorspellen, maar ik denk dat ik de potentie heb om er aan de slag te gaan. Op dit moment ben ik nog niet goed genoeg."

De 46-jarige coach trainde vóór zijn dienstverband bij Watford alleen West Ham United. "Ik heb nog veel te doen", stelt de Italiaan. "Maar de plannen bij Watford staan mij aan. Dit is de ideale plek om mij te ontwikkelen als trainer."

Angry Birds-film uit in 2016

Rovio Entertainment heeft vandaag bevestigd dat er een Angry Birds-film gaat komen. De producer voor deze film is John Cohen, die eerder werkte aan Despicable Me. Het is nog niet bekend wat het preciese verhaal zal worden, al kunnen we stellen dat er varkens eieren gaan stelen en vogels deze terug proberen te jatten.

Naast Cohen gaat ook David Maisel aan Angry Birds werken. Deze executive producer werkte eerder aan Iron Man en is ooit werkzaam geweest als hoofd van Marvel Studios. Rovio zal zelf de volledige kosten op zich nemen zodat ze altijd de controle blijven hebben over het geheel. Daarnaast willen ze hiermee ervoor zorgen dat de entertainment van de hoogste kwaliteit wordt.

Mikael Hed: "John is een zeer getalendeerde producer en we zijn blij dat hij onze groep komt uitbreiden. John's hands-on werk als producer gecombineerd met Maisels kennis over het runnen van een studio zijn garantie dat deze film een succs moet gaan worden. Beide professionals hebben de visie en kunde om geweldige dingen klaar te spelen."

Angry Birds de film moet in 2016 uit gaan komen.

Multi-City-Play in SimCity

Hoofdontwerper Stone Librande laat in de volgende trailer zien hoe Multi-City Play in de aankomende SimCity werkt. Aan de hand van zijn gokstad laat hij een aantal geavanceerde strategieën zien die mogelijk zijn met een aantal nieuwe functies.

Door gebruik te maken van Multi-city kun je meerdere steden zelf onderhouden, of zelfs vrienden uitnodigen die op het landschap gaan meespelen. Iedereen mag weten wat voor stad hij gaat maken en de steden kunnen onderling resources delen. In onderstaande voorbeeld heeft de gokstad te weinig stroom en zien we de verschillende mogelijkheden, naast het bouwen van een vervuilende stroomfabriek in de gokstad zelf. Politie en brandweer worden ook gedeeld tussen de steden: de regioweg verbindt de steden met elkaar.

SimCity komt 5 maart uit op pc en Mac.

Vertrouwensbreuk bij Politieacademie

De ondernemingsraad van de Politieacademie heeft het vertrouwen opgezegd in het college van bestuur. Dat meldt politievakbond ACP, die de beslissing van de ondernemingsraad volledig steunt.

De ondernemingsraad verwijt de leiding van de Politieacademie een gebrek aan sturing. Met name de ontwikkelingen rond het inrichten van de nationale politie heeft tot spanningen geleid tussen de werknemers en de leiding van de academie. Daar zijn veel onduidelijkheden over, stelt ACP.

De politievakbond wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe tijdelijke leiding wordt aangesteld. Dat interim-bestuur moet voor rust en duidelijkheid zorgen.

Doden bij instorting brug Zuid-Afrika

Bij de instorting van een brug in Zuid-Afrika zijn veertien mensen om het leven gekomen. Er reden drie auto's over de brug toen deze het na zware regenval begaf, meldt het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

Het ongeluk deed zich maandagavond voor in de provincie Mpumalanga. De voertuigen die te water waren geraakt werden door de sterke stroom meegesleurd, zei een woordvoerder van de veiligheidsafdeling van de provincie.

Bij Durban ontspoorde dinsdagochtend een goederentrein nadat een deel van de spoorbedding was weggespoeld. De trein kwam in de rivier de Amanzimtoti terecht en vier mensen raakten gewond, melden lokale functionarissen.

Helga van Leur wederom populairste weervrouw

Helga van Leur is voor de derde keer uitgeroepen tot populairste weerpersoon. Ze kreeg het nieuws dinsdagavond te horen tijdens de live-uitzending van Editie NL.

"Hoe krijgen jullie het voor elkaar", reageerde een verraste Van Leur. De 42-jarige weervrouw is de eerste die drie keer is uitgeroepen tot favoriete weerpersoon door onderzoeksbureau GfK. Eerder gebeurde dat in 2010 en 2008.

GfK onderzoekt elke twee jaar wie de populairste weerpresentator is. Van Leur kreeg dit keer 28 procent van de stemmen.

Timmermans: geen artikel 100-brief over Patriots

Het kabinet hoeft geen zogeheten artikel 100-brief te sturen over de plaatsing van Patriot-raketten in Turkije. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de Tweede Kamer was onduidelijkheid ontstaan over de gevolgde procedure en een aantal fracties wilde weten waarom geen artikel 100-brief is gestuurd. Met zo'n brief informeert het kabinet de Kamer vooraf over de militaire inzet bij de missies, waarna de Kamer er officieel mee instemt. Deze instemming is overigens formeel niet nodig.

De ministers schrijven nu dat het kabinet alleen een artikel 100-brief moet schrijven als militairen worden ingezet voor de handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde. Voor de verdediging van het koninkrijk en de bescherming van de belangen van het koninkrijk is zo'n brief niet nodig.

Een artikel 100-brief is evenmin nodig als sprake is van een uitzending met 'overlappende doelstellingen': in dit geval de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied en de bevordering van de internationale rechtsorde. In die gevallen wordt de Kamer geïnformeerd langs de lijnen van het zogeheten Toetsingskader, een lijst van militaire en politieke voorwaarden waaraan een missie moet voldoen.

"In dit geval gaat het om de bescherming van de bevolking en het grondgebied van NAVO-bondgenoot Turkije en de de-escalatie van de crisis langs de zuidoostelijke grenzen van het bondgenootschap", schrijven Timmermans en Hennis. "Tegen deze achtergrond heeft het kabinet de Kamer geïnformeerd over de inzet van Patriots in Turkije met gebruikmaking van de elementen van het Toetsingskader."

Het kabinet besloot vrijdag om de Patriots volgende maand samen met maximaal 360 militairen naar Turkije te sturen. Het luchtafweergeschut moet de Turken beschermen tegen granaatvuur uit Syrië, waar momenteel een burgeroorlog woedt.

Drieduizend minder nachtvluchten op Schiphol

Het aantal nachtvluchten op Schiphol wordt de komende drie jaar teruggebracht van 32.000 naar 29.000. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregel moet ervoor zorgen dat omwonenden minder geluidsoverlast van de luchthaven hebben.

De maatregel is een alternatief voor afspraken uit het zogeheten Aldersakkoord uit 2008. Daarin werd onder meer bepaald dat tussen 20.30 uur en 23.00 uur vliegtuigen met minder motorvermogen dalen zodat ze voor minder geluidsoverlast zorgen.

Die afspraken bleken in de praktijk echter niet haalbaar. Daarom besloot de Alderstafel, een overlegclub van Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, KLM, regionale bestuurders en vertegenwoordigers van omwonenden, dinsdag tot een alternatief pakket aan maatregelen.

Het rijk moet ervoor zorgen dat de afspraak om het aantal nachtvluchten terug te brengen wettelijk wordt nageleefd. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet de afspraken vervolgens handhaven.

Kamer wil af van 1040-urennorm

De Tweede Kamer keert zich tegen de norm van 1040 verplichte onderwijsuren op middelbare scholen. Het kabinet moet de norm voor mei volgend jaar herzien op een wijze die maximale ruimte biedt aan maatwerk voor leerlingen, staat in een motie die D66 dinsdagavond zal indienen bij het vervolg van het debat over de onderwijsbegroting.

Het voorstel van Kamerlid Paul van Meenen (D66) kan volgens hem op de steun rekenen van onder meer PvdA, SP en CDA, goed voor een meerderheid. Er bestaat al langer verzet tegen de 'ophokplicht' van de 1040-urennorm. Om aan de norm te voldoen hangen scholieren maar wat rond op school, terwijl ze geen les hebben, zegt D66.

"Het gedrocht van de verplichte 1040 uur raakt de klassen direct en houdt het broodnodige maatwerk waar het onderwijs behoefte aan heeft tegen", zegt Van Meenen. "We moeten van tijd naar kwaliteit en ik ben blij dat een Kamermeerderheid dat nu gerealiseerd wil zien."

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA al afgesproken dat de 1040-urennorm wordt 'gemoderniseerd'.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageert opgetogen op het afschaffen van de norm. "Dit is fantastisch nieuws, een verplichte urennorm zorgt niet voor onderwijskwaliteit maar voor ophokuren", zegt voorzitter Lotte Savelberg.

Xbox-versie Metro: Last Light gelijk aan pc-versie

De Xbox-versie van het spel Metro: Last Light zal gelijk zijn aan de pc-versie, aldus THQ's Head of Global Communications Huw Beynon. In een interview met OXM geeft hij aan dat er geen verschillen zullen zijn wat betreft de gameplay, het dynamische licht, physics en de AI, ook al is het gros van wat we gezien hebben van de pc-versie.

“We’ve obviously been showing it to you on PC all driven through an Xbox controller, but there’s absolutely no gameplay difference between platforms. You have an, essentially, identical gameplay experience. There are obviously things we can do on PC, just because this is a studio where you give them a hardware limit and they’ll expand to fill it and push it – higher resolution, slighter higher frame rate at that resolution, a few fancier lighting and graphical effects, whatever we can eke out of the very latest generation of graphics cards for PC. 

But all the fundamentals – dynamic lighting, physics and A.I. – everything that has a material impact on the game is identical across platforms.”

Metro: Last Light gaat in maart 2013 uitkomen voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Downloadverbod komt er niet

Uit een debat in de Tweede Kamer vandaag is duidelijk gebleken dat er geen meerderheid zal zijn voor een downloadverbod zoals VVD-engerd Fred Teeven die graag zou zien. Mogelijk wordt zelfs de mogelijkheid om sites als The Pirate Bay te blokkeren aan banden gelegd. Ook vorig jaar werd al gestemd over een downloadverbod. Ook toen was de meerderheid, met uitzondering van de VVD, tégen.

D66 diende vandaag twee moties in in de Tweede Kamer. Kees Verhoeven verzocht de kamer af te zien van wetswijzigingen die een downloadverbod inhouden, en van andere regelingen die op andere wijze het recht tot het maken van een thuiskopie beperken. De PvdA diende de motie mede in en krijgt steun van de SP en PVV. Een officiële stemming volgt volgende week.

Fred Teeven toonde zich een slechte verliezer. "Ik sluit niet uit dat hierdoor de thuiskopieheffing zoals die in 2013 van kracht is ook zal gaan gelden voor 2014, 2015 en 2016. De innovatie stagneert door dit besluit", aldus Teeven. 

Teeven wilde een civielrechtelijk downloadverbod uit illegale bron. Entertainmentbedrijven zouden dan, net als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, individuele downloaders voor de rechter kunnen slepen en middels 'copyright math' miljoenen euro's kunnen eisen voor het downloaden van een handvol mp3's.

D66 diende tevens een motie in om blokkades zoals die van The Pirate Bay in de toekomst te voorkomen. De website werd dit jaar op last van de rechter door Nederlandse providers met weinig succes geblokkeerd.

De motie wil: "Dat ISP's (Internet Service Providers) niet meer worden ingezet als politieagent via het opleggen van blokkades van (een gedeelte van) het internet."

"Door deze motie roepen we rechters op om van blokkades af te zien, maar zij kunnen altijd zelf een afweging maken", legt het Tweede Kamerlid uit.

We schatten in dat Tim Kuik niet geamuseerd is. Of Teeven opgeeft valt nog te bezien. Hij heeft eerder al aangegeven dat hij hoe dan ook een downloadverbod wil invoeren. Daarnaast buigt het Europese Hof zich momenteel nog over de kwestie. Het kan zijn dat die besluit dat Nederland een downloadverbod moet invoeren.

Burnet niet gestraft door Groningen

Lorenzo Burnet hoeft niet te vrezen voor sancties van FC Groningen omdat hij niet bereikbaar was. Trainer Robert Maaskant had de linksback zaterdag alsnog aan zijn selectie toe willen voegen voor het duel tegen Ajax, maar hij nam zijn mobiele telefoon niet op. Hij zou echter wel actief zijn geweest op het mobiele chatprogramma Whatsapp.

Maaskant verweet zijn speler onprofessioneel gedrag, maar de zaak is dinsdag uitgesproken, laat manager technische zaken Henk Veldmate weten. Wel moet Burnet tot de kerstdagen, buiten de trainingen om, twee dagen in de week meedraaien met de commerciële afdeling van de club.

"Dit zien wij niet als een straf maar om hem inzicht te geven in wat er buiten het voetbal om bij een voetbalclub allemaal nog meer komt kijken", stelt Veldmate op de website van de Groningers. Burnet was aanvankelijk gepasseerd tegen Ajax, omdat Maaskant niet helemaal te spreken is over zijn inzet.

Wet tegen geweld helpt Afghaanse vrouwen nog niet echt

Vrouwen in Afghanistan worden nog altijd op grote schaal slachtoffer van geweld en misbruik. Een drie jaar oude wet tegen geweld tegen vrouwen heeft daar geen eind aan gemaakt, al wordt er wel vaker opgetreden tegen verkrachting, gedwongen huwelijken en huiselijk geweld. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de Verenigde Naties.

Maandag nog werd het hoofd van de afdeling vrouwenzaken van de provincie Laghman, Najia Sediqi, op weg naar haar werk doodgeschoten. Haar voorgangster kwam in juli om het leven bij een bomaanslag.

De wet op de uitbanning van geweld tegen vrouwen, die in augustus 2009 van kracht werd, stelt kindhuwelijken, het verkopen en kopen van vrouwen om geschillen op te lossen en een groot aantal geweldsmisdrijven tegen vrouwen strafbaar. De VN onderzochten gedurende twaalf maanden in 22 van de 34 Afghaanse provincies hoe goed de wet wordt gehandhaafd.

'Hoewel officieren van justitie en rechtbanken de wet steeds vaker toepassen, wordt er over het algemeen weinig aanspraak gemaakt op de wet, wat erop duidt dat het nog lang zal duren voor vrouwen en meisjes in Afghanistan volledig wettelijk beschermd zullen worden tegen geweld', zo staat in het rapport. Culturele belemmeringen, sociale normen en religieuze overtuigingen zorgen ervoor dat gevallen van geweld tegen vrouwen in de meeste gevallen niet gemeld worden, aldus de VN.

In het rapport staan tal van gevallen van geweld tegen en misbruik van vrouwen beschreven. Een officier van justitie in de provincie Kunduz vertelde de onderzoekers dat een vrouw genaamd Storay door haar echtgenoot werd gewurgd omdat ze alleen maar dochters baarde. Een 15-jarig meisje uit de provincie Herat zei: "Mijn man en schoonvader sloegen me zonder reden keer op keer. Ik deed uiteindelijk aangifte, maar de aanklager stelde me voor de keus de aangifte in te trekken of naar de gevangenis te moeten."

Wijdverbreide discriminatie en de angst voor stigmatisering of bedreigingen weerhouden veel vrouwen ervan aangifte te doen tegen degene die hen heeft mishandeld of misbruikt.

"We roepen de Afghaanse autoriteiten op om, natuurlijk, veel meer te doen om het mogelijk te maken dat er aangifte wordt gedaan van geweld tegen vrouwen en om daadwerkelijk onderzoek te doen en tot vervolging over te gaan", zei Georgette Cagnon, directeur mensenrechten van de VN in Afghanistan, op een persconferentie in de hoofdstad Kabul.

Er wordt wel steeds vaker aangifte gedaan van geweld tegen vrouwen en rechtbanken spreken steeds meer veroordelingen uit, maar met veruit de meeste gevallen wordt niets gedaan. De Onafhankelijke Mensenrechtencommissie van Afghanistan registreerde tussen 21 maart en 21 oktober van dit jaar meer dan vierduizend gevallen van geweld tegen vrouwen, maar in de twaalf maanden waarin de VN onderzoek deed registreerden politie en de openbaar ministeries in de 22 provincies slechts 470 gevallen. In 163 gevallen kwam het tot vervolging en in ruim zeventig procent van die gevallen volgde ook een veroordeling.

Wel zijn er tekenen dat de ideeën over vrouwenrechten langzaam aan het veranderen zijn, althans in Kabul.

In juli gingen in de hoofdstad tientallen vrouwen - en mannen - de straat op om te demonstreren tegen de openbare moord op een van overspel beschuldigde vrouw in de provincie Parwan. Op videobeelden was te zien hoe de vrouw onder vuur werd genomen, terwijl op kort afstand mensen lachend en juichend toekeken.

De demonstranten in Kabul liepen in optocht van het ministerie van vrouwenzaken naar een rotonde en scandeerden: 'Dood aan degenen die dit hebben gedaan'.

Armstrong is tourzeges officieel kwijt

De UCI heeft Lance Armstrong officieel zijn zeven zeges in de Tour de France en alle andere resultaten na juli 1998 afgenomen. De advocaat van de 41-jarige Amerikaan werd daar vorige week donderdag van op de hoogte gesteld. Dat heeft een woordvoerder van de internationale wielerunie dinsdag bevestigd aan persdienst Reuters.

Armstrong heeft drie weken om in beroep te gaan tegen het besluit, dat er al enkele weken aan zat te komen. De voormalige US Postal-renner staakte in augustus echter alle verzet tegen de dopingaantijgingen aan zijn adres.

De diskwalificatie is een gevolg van het USADA-rapport over Armstrong. Hij wordt door de Amerikaanse antidopingautoriteit gezien als een van de hoofdrolspelers in het meest professionele en geavanceerde dopingnetwerk ooit in de sport. Armstrong is al voor het leven geschorst vanwege het rapport.

Mogelijk raakt Armstrong ook zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen in Sydney in 2000 nog kwijt. Het Internationaal Olympisch Comité wilde wachten met een beslissing tot de Texaan formeel op de hoogte was gesteld door de UCI.


Armstrong is tourzeges officieel kwijt (Foto: Novum)

Geile milf (35) neukt met 4 knaapjes

Het 'hitsige milfjes'-bericht van vandaag neemt ons mee naar het altijd zonnige Kuna. Een 35-jarige moeder van twee koters uit dit stadje in Idaho heeft het bed gedeeld met maar liefst vier geile pubers. Omdat zij nog niet eens op een bromfiets zouden mogen stappen, wacht Courtney Sue Reschke ongetwijfeld een zeer lange gevangenisstraf.

De jonge moeder werd op 30 november in de kraag gevat. Dit na een tip dat Reschke een viertal vrienden van haar 10-jarige zoon een geweldige beurt had gegeven. Ook heeft de rondborstige milf de jongens drank gegeven.

Volgens de politie begonnen de sekspartijtjes aan het begin van het schooljaar. Tijdens minstens een van deze ontmoetingen waren haar kinderen, van 5 en 10 jaar oud, in het huis aanwezig.

"We weten inmiddels dat er vier slachtoffers zijn", zo laat de politie weten. "Mogelijk heeft ze nog meer willoze slachtoffers gemaakt." Ruschke wordt tweemaal aangeklaagd wegens het toebrengen van letsel aan een kind en twee gevallen van ontucht met een kind onder de 16. Haar borgsom is vastgesteld op 250.000 dollar.

ReschkeFOK! wenst de slachtoffers veel sterkte toe (foto: Ada County Sheriff's Office)

Pippa Middleton bedeesd bij boekonthulling Haarlem

Pippa Middleton maakte dinsdag een verlegen indruk in Haarlem. De zus van Kate was bij een boekenhandel vanwege de verschijning van de Nederlandse vertaling van haar boek Celebrate.

Pippa arriveerde veertig minuten te laat en werd opgewacht door een legertje journalisten, ook uit Groot-Brittannië. Een aantal belangstellenden stond al uren te wachten op haar komst.

Nadat Pippa uit een auto was gestapt, leek ze een beetje onbeholpen te poseren bij een stand van haar boek en voor de etalage van de boekenwinkel. Na ongeveer anderhalve minuut ging de 29-jarige Middleton naar binnen, waar haar een besloten borrel met boekhandelaren wachtte. Het merendeel van de aanwezige pers vertrok toen.

Pippa's boek is gebaseerd op haar ervaringen in de evenementenbranche en het feestartikelenbedrijf van haar ouders. De Nederlandstalige Celebrate is wereldwijd de eerste vertaalde editie die uitkomt.

Opstelten wil hogere straffen bij voetbalgeweld

Geweld tegen grens- of scheidsrechters moet net zo hard worden gestraft als geweld tegen hulpverleners. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat onderzoeken of dat kan worden ingevoerd, zei hij dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Als grens- en scheidsrechters dezelfde status krijgen als politieagenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden dan kan de straf voor geweldplegers tegen hen met 'tweehonderd procent' omhoog, zei Opstelten. Hij gaat snel overleggen met het Openbaar Ministerie of dit juridisch mogelijk is.

De kwestie is dinsdagochtend aan de orde geweest tijdens het topberaad over de dood van een grensrechter in Almere, die minister van Sport Edith Schippers (VVD) had georganiseerd. Schippers vindt dat het aan alle betrokkenen is om er samen voor te zorgen dat de normen en waarden op het voetbalveld worden nageleefd.

De regels om geweld op het voetbalveld tegen te gaan zijn er al, alleen moeten ze scherper worden nageleefd, zei de bewindsvrouw. Opstelten sprak van een 'heel goede bespreking'. Hij zei dat het van belang is om altijd aangifte te doen bij geweld op het voetbalveld. En de politie moet direct met aangiftes aan de slag, aldus de minister.


Opstelten wil hogere straffen bij voetbalgeweld (Foto: Novum)

Advocaat verwacht Bouterse bij hervatting proces

Het proces rond de Decembermoorden wordt woensdag in Paramaribo hervat. President en hoofdverdachte Desi Bouterse zal aanwezig zijn, verwacht althans zijn advocaat Irwin Kanhai. Waarschijnlijk zal de aanklager ingaan op de vraag wie moet bepalen of de omstreden Amnestiewet van invloed is op het proces.

De laatste zitting vond in mei plaats, nadat in de maand daarvoor de Amnestiewet was aangenomen. Door die wet zouden alle verdachten in het proces vrijgesteld worden van vervolging. Inmenging in een lopend proces is volgens de Surinaamse grondwet verboden. Ook zou de Amnestiewet strijdig zijn met internationaal recht.

De militaire rechtbank schoof bij de laatste zitting, kort voor het bekendmaken van de strafeisen, de vraag over de invloed van de amnestiewet op het proces door naar de aanklager. Die wilde de vraag voorleggen aan een constitutioneel hof, maar dat moest nog worden opgericht.

De zitting gaat woensdag om 10.00 uur (14.00 uur Nederlandse tijd) van start in een reguliere rechtszaal in de Surinaamse hoofdstad. Dit terwijl de meeste zittingen in het proces, dat in 2007 begon, plaatsvinden in een zwaarbeveiligde rechtszaal in Boxel, buiten Paramaribo.

"Bouterse heeft gezegd dat hij er deze keer bij zal zijn", zegt Kanhai. In het verleden liet de hoofdverdachte in de zaak vaak verstek gaan. "Ik verwacht dat het OM antwoord zal geven op de vraag van de krijgsraad. Maar ik verwacht daar niet veel van", aldus de advocaat.

Volgens jurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, wordt woensdag een begin gemaakt met het antwoord op de vraag of de Amnestiewet een inmenging in de rechtsstaat betekent. Dit zou een nog op te richten constitutioneel hof kunnen doen, waaraan inmiddels zou worden gewerkt.

Ook kan de militaire rechtbank alsnog besluiten de beslissing hierover naar zich toe te trekken. "Ik ben geen voorstander van dit hof. Het zou een gelegenheidsinstituut zijn, net als de amnestiewet. En de benoemingen in dit hof zouden politiek kunnen zijn", zegt Essed.

Zaterdag was het dertig jaar geleden dat de Decembermoorden plaatsvonden. Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in Paramaribo vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse omgebracht. Bouterse, die nu president van Suriname is, heeft altijd ontkend direct bij de moorden betrokken te zijn geweest. Wel heeft hij politieke verantwoordelijkheid genomen.


Advocaat verwacht Bouterse bij hervatting proces (Foto: Novum)

Anne Hathaway zonder slip gekiekt

Het lijkt een nieuwe trend te worden: celebrities die zonder ondergoed gefotografeerd worden. Ook actrice Anne Hathaway (30) is zonder slipje gefotografeerd.

De actrice bezocht maandag de première van Les Miserables in New York, maar vergat dat ze geen ondergoed droeg toen ze de auto uitstapte, meldt US Weekly. Fotografen maakten gretig gebruik van deze mogelijkheid om de edele delen van de actrice op de gevoelige plaat vast te leggen.

De actrice was sowieso behoorlijk gewaagd gekleed. Ze droeg een zwarte jurk met hoge split. Daaronder droeg ze laarzen die niet zouden misstaan in 50 tinten grijs.

Anne Hathaway
Anne Hathaway (Foto: Novum)

Politie vindt ruim twee ton in auto Rotterdam

Bij een controle in Rotterdam hebben agenten maandagavond ruim tweehonderdduizend euro aangetroffen in een auto. Twee inzittenden zijn aangehouden, een derde wist te ontkomen.

Agenten zagen rond 22.00 uur een verdacht voertuig rijden op de Goudse Rijweg. Zij volgden de auto tot de Jaffadwarsstraat, waar ze het het voertuig tot stoppen maanden. Een inzittende stapte uit en wist weg te komen. Een zoekactie leverde geen resultaat op.

Op de achterbank lagen twee tassen met in totaal 211.350 euro. Het geld is in beslag genomen. De bestuurder, een 37-jarige man uit Parijs en een andere inzittende, een 28-jarige Rotterdammer zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

Dijsselbloem wil geen paniekvoetbal

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil zich nog niet uitlaten over eventuele extra bezuinigingen. Hij wil rust in het begrotingsbeleid, zei hij dinsdag in een interview op RTL-Z. Besluiten komen pas in het voorjaar.

"Er zijn in Nederland veel ramingen en prognoses. We kunnen niet elke keer gaan bijsturen. In het verleden is dat wel gedaan, maar dat zorgde voor een rommelig begrotingsbeleid, een beetje paniekvoetbal", zei Dijsselbloem. Hij wil vasthouden aan de gewoonte om twee keer per jaar te bekijken of de begroting moet worden aangepast.

Dijsselbloem reageerde op maandag verschenen ramingen van De Nederlandsche Bank. Daaruit blijkt dat de economie volgend jaar niet groeit maar krimpt, en dat het begrotingstekort de komende jaren hoger uitvalt dan de drie procent die de Europese Commissie als maximum stelt.

Dijsselbloem wilde ook niet zeggen of hij bereid is het begrotingstekort eenmalig te laten oplopen tot boven de drie procent. Dat zou in elk geval in strijd zijn met de Europese regels, zei hij. Tegelijkertijd stelde Dijsselbloem dat de Europese Commissie onder de indruk is van de bezuinigingen die Nederland al heeft afgesproken.


Dijsselbloem wil geen paniekvoetbal (Foto: Novum)

Balkan in de greep van winter

De Balkan werd dinsdag voor de vierde dag op rij geteisterd door extreem winterweer. Sneeuwstormen zorgden voor blokkades op wegen, dorpen werden van de buitenwereld afgesloten en door stroomstoringen moest een luchthaven sluiten.

Tot dusver zijn zeker negen mensen in de regio aan de kou bezweken. Op sommige plaatsen daalde het kwik tot -15 graden Celsius.

In het bergachtige noorden van Montenegro viel maandagnacht een meter sneeuw. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica, waar het weer normaal gesproken milder is, begaf de stroom het dinsdag en moest de luchthaven sluiten.

Aan de andere kant van de grens, in het zuidwesten van Servië, raakte een tiental dorpen compleet ingesneeuwd. Sommige plaatsen zitten zonder elektriciteit en scholen zijn voor de rest van de week gesloten. "We hebben zwaar materieel ingezet en we doen alles wat we kunnen doen", zei een medewerker van de rampenbestrijding. "Het werk wordt bemoeilijkt door de wind."

Elders in Servië viel zo veel sneeuw dat sneeuwschuivers er niet tegenop konden werken. De sneeuw zorgt in het verkeer in Belgrado voor chaos en buitenwijken zijn van de Servische hoofdstad afgesneden. De Servische autoriteiten hebben hun excuses aangeboden voor het feit dat de wegen afgelopen weekeinde niet sneeuwvrij waren, maar zeiden daarbij dat zelfs sneeuwruimers vast kwamen te zitten.

Ook in Bosnië zitten diverse steden en dorpen zonder stroom en zijn wegen onbegaanbaar door de sneeuw. Meteorologen denken dat de kou nog tot het einde van de week aanhoudt.


Balkan in de greep van winter (Foto: Novum)

Streppel moet puzzelen tegen Ajax

Jurgen Streppel zal moeten puzzelen om een representatief elftal op de been te krijgen wanneer Ajax aankomende zondag op bezoek komt. De trainer van Willem II kan dit weekend namelijk geen beroep doen op Jordens Peters.

De verdediger in Tilburgse dienst viel halverwege het duel met AZ uit met een hamstringblessure en moet als gevolg van die kwetsuur het treffen met de landskampioen aan zich voorbij laten gaan.

Peters is niet de enige die kampt met een blessure aan zijn hamstring. Ook ploeggenoot Jeroen Lumu kampt met de bekende kwaal en mist de wedstrijd tegen Ajax. Tenslotte verblijven ook Kevin Brands (lies) en Ruud van der Rijt (knie) in de Brabantse ziekenboeg.

Willem II bezet momenteel de laatste plaats in de Eredivisie. Nummer zeventien Roda JC staat in puntenaantal gelijk met de Tilburgers, maar beschikt over een beter doelsaldo.

Homohuwelijk verboden in Anglicaanse Kerk

De Britse regering zal het bij wet onmogelijk maken dat in de Anglicaanse Kerk het homohuwelijk wordt toegestaan. Dat heeft staatssecretaris Maria Miller van Cultuur dinsdag tegen leden van het parlement gezegd. Andere kerkgenootschappen, zoals de Rooms-Katholieke Kerk of de liberale joden, kunnen zelf bepalen of zij een homohuwelijk bevestigen. Dat meldde de BBC.

De Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales is al lange tijd tegen het sluiten van homohuwelijken. Door andere kerken ruimte te bieden om wel huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht te bevestigen dient de regering de vrijheid van de gelovigen, aldus Miller. Sommige kerken, zoals de Quakers, staan positief tegenover het homohuwelijk.

Premier David Cameron wilde de Anglicaanse Kerk in Engeland en Wales ook die ruimte bieden, maar volgens Miller had die zich expliciet uitgesproken tegen het homohuwelijk. De Anglicaanse Kerk heeft in Engeland en Wales ongeveer 1,3 miljoen actieve volgelingen

Homohuwelijk verboden in Anglicaanse Kerk
Homohuwelijk verboden in Anglicaanse Kerk (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: The Fellowship of the Ring

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het zal je niet ontgaan zijn dat deze week The Hobbit in de bioscoop verschijnt. Naar aanleiding hiervan heeft RTL 7 besloten om deze week The Lord of the Rings trilogie uit te zenden. Te beginnen met het eerste deel: The Fellowship of the Ring. Hierin zien we hoe de jonge Hobbit Frodo Baggings (Elijah Wood) door de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) op pad wordt gestuurd om een eeuwenoude ring te vernietigen. Deze ring, die toebehoorde aan de kwaadaardige heerser Sauron, heeft een grote aantrekkingskracht op ieder die er mee in contact komt en geeft de drager ervan een onbeschrijfbare kracht. Gaandeweg vormt er zich een reisgezelschap die Frodo helpt op zijn queest om de Ring voor eens en voor altijd te vernietigen. Zin om deze briljante film, helaas met reclameblokken, te zien? Hij begint om 20.30 uur op RTL7 en is al om 00.10 uur afgelopen! Bekijk hieronder het hilarische audiocommentaar van Ian McKellen over één van de vele iconische scènes die deze film rijk is.

"Come get some, bitch!"

Frans Bauer doet polonaise in Glazen Huis

Frans Bauer brengt volgende week een nacht door in het Glazen Huis. "We gaan de langste polonaise ooit maken en ik ga optreden met de Holland Showband", verklapte de Brabantse zanger dinsdag op Twitter.

Giel Beelen, een van de drie 3FM-dj's die zich laat opsluiten in het Glazen Huis, is blij met de komst van Bauer. "Echt te gek dat je dit doet. Ik kan niet wachten. Ik kan je helaas niks te eten aanbieden."

Eerder werd bekend dat Carice van Houten volgende week dinsdag de deur van het huis in Enschede op slot draait. De actrice, die onlangs haar eerste cd uitbracht, verzorgt ook een optreden. Onder anderen Kane en Caro Emerald staan op de planken tijdens het eindfeest van Serious Request.

Einde Metropole Orkest leidt tot geschokte reacties

Het besluit van het kabinet om het Metropole Orkest geen subsidie te geven om te blijven bestaan, heeft op Twitter geleid tot een stroom van reacties. "Een stukje Hollands Glorie gaat verloren! Triest!", verkondigde Jörgen Raymann op de microblog.

"En in dit vreselijke land heb ik dus een kind neergezet. Hoe ga ik dat ooit uitleggen", reageerde actrice en zangeres Hadewych Minis op het nieuws van de opheffing van het pop- en jazzorkest. Haar collega Carice van Houten noemde het nieuws 'heel treurig'.

"Het orkest voor iedereen. Een groot verlies voor Nederland", verklaarde Frans Bauer. Ook presentatoren Sipke Jan Bousema en Jan Slagter zijn niet te spreken over het kabinetsbesluit. "Dit is eeuwig zonde", twitterde Bousema. Hij roept mensen op in actie te komen. "Heel jammer dat dit heeft kunnen gebeuren", reageerde Slagter.

Ook internationaal kan de bezuinigingsmaatregel op weinig steun rekenen. "Yea, the Dutch government is so stupid, I cannot understand?", liet componist Ali. N. Askin weten. "Bad news about the Metropole Orchestra", schreef trompettist Eric Miyashiro.

Het omroeporkest, dat vorige week nog genomineerd werd voor twee Grammy's, heeft 3,5 miljoen euro subsidie nodig om in afgeslankte vorm te kunnen voortbestaan. Maandag liet het kabinet echter weten dat het reddingsplan en het extra gevraagde geld zou vallen buiten de 'financiële kaders' van het omroepbudget van waaruit het wordt gefinancierd.

Later deze week komt staatssecretaris Sander Dekker (VVD) met een brief over het kabinetsbesluit. Volgende week stemt de Tweede Kamer over verschillende moties van de SP en D66, die het orkest willen behouden.

'Veel werkende jongeren onder sociaal minimum'

Mogelijk leven tienduizenden jongeren die werken en op zichzelf wonen onder het sociaal minimum. Die schatting maakt vakbond FNV Jong dinsdag. De vakbond wil dat het kabinet maatregelen neemt om de financiële positie van jongeren te verbeteren.

Nu verdienen veel jongeren tot 23 jaar niet meer dan het minimumjeugdloon, wat volgens de vakbond gemiddeld veertig procent onder het minimumloon ligt. Een deel van deze jongeren woont zelfstandig, waardoor rondkomen lastig is. "Een hoger eigen risico in de zorg, hoge woonkosten en meer lenen om je opleiding te kunnen betalen, staan in schril contrast met de lage jeugdlonen en kleine baantjes waar jongeren massaal in worden gedrukt", stelt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma.

Om de armoede tegen te gaan wil de vakbond onder meer dat alle jongeren vanaf 18 jaar in aanmerking komen voor het minimumloon, in plaats van het lagere minimumjeugdloon.

FNV Jong gaat voor zijn berekeningen uit van een grens van 1019 euro per maand voor een alleenstaande. Volgens Wiersma is het lastig om inzicht te krijgen in de omvang van de groep jongeren die onder het sociaal minimum zit. FNV Jong baseert zich onder andere op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar die cijfers geven niet aan hoeveel zelfstandig wonende jongeren onder het sociaal minimum zitten.

FNV Jong maakt zelf de schatting dat het ongeveer 25.000 jongeren van tussen de 18 en 23 betreft. "Maar we willen graag dat deze groep beter in kaart wordt gebracht", zegt Wiersma. In totaal leven in die leeftijdscategorie 342.000 jongeren op zichzelf.

Waarschuwing voor gladheid

Dinsdagavond en -nacht moet het verkeer in het hele land rekening houden met gladheid. Het KNMI waarschuwt dat het lokaal glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De waarschuwing geldt van 18.00 uur tot 04.00 uur.

Woensdag kan er in het oosten van het land sneeuw en natte sneeuw vallen. Ook donderdag is er kans op sneeuw. Vrijdag wordt het warmer en ook in het weekeinde wordt vrij zacht weer verwacht.

Madsen aangeklaagd voor rijden onder invloed

Michael Madsen moet zich voor de rechter verantwoorden wegens rijden onder invloed. De acteur werd in september van de weg geplukt in Malibu vanwege zijn abnormale rijgedrag. Bij een blaastest bleek zijn alcoholpromillage veel te hoog.

Als de 55-jarige Madsen, onder meer bekend van Reservoir Dogs en Kill Bill, schuldig wordt bevonden, kan hij twee jaar achter de tralies verdwijnen. Zover zal het volgens entertainmentsite TMZ niet komen, omdat de acteur niet eerder is veroordeeld voor rijden onder invloed. Madsen moet later deze maand voor de rechter verschijnen.

'Oranjes gaan terug naar Lech'

De koninklijke familie gaat deze winter weer naar Lech. Dat heeft de burgemeester van het Oostenrijkse wintersportdorp dinsdag tegen de de NOS gezegd. De Oranjes gaan al decennia skiën in Lech.

In februari liep de wintersport van de koninklijke familie uit op een drama, toen prins Friso onder een lawine kwam. De prins is sindsdien buiten bewustzijn. Hij ligt in een ziekenhuis in Londen.

Vorige maand maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Friso 'af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn' vertoont. De toestand waarin de 44-jarige Friso verkeert heet in medisch jargon 'minimal consciousness', oftewel minimaal bewustzijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst kon het bericht dinsdagmiddag niet direct bevestigen.

Tsjech verkocht Breivik-shirts

De Tsjechische politie heeft dinsdag een onderzoek ingesteld naar een man die T-shirts heeft verkocht met een afbeelding van Anders Behring Breivik. De man wordt mogelijk vervolgd voor het propageren van terrorisme. Op de shirts stonden teksten als 'Het was zelfverdediging'.

De verdachte is een 26-jarige man uit Breclav. Hij bood de T-shirts aan via internet en zou er ongeveer dertig hebben verkocht. De politie heeft een onbekend aantal shirts in beslag genomen. De verdachte zou een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Breivik pleegde in juli vorig jaar in zijn vaderland Noorwegen twee aanslagen, die aan 77 mensen het leven kostten. Hij zegt de aanslagen te hebben gepleegd om Noorwegen te beschermen tegen het oprukkende gevaar van de multiculturele samenleving en heeft geen spijt getoond. In september is hij tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld, met de onbeperkte mogelijkheid tot verlenging.

Damon schakelde Nolan in voor behoud Bourne-rol

Matt Damon wilde zo graag terugkeren als Jason Bourne dat hij hulp inschakelde van de The Dark Knight-scenarist. "Ik ben in stilte naar Jonah Nolan gegaan, omdat hij en zijn broer het zo geweldig deden met Batman", vertelt de acteur aan de Amerikaanse film- en entertainmentsite Deadline.

Damon vroeg Nolan te helpen met een plot over geheim agent Jason Bourne. "Hij heeft ernaar gekeken en kon ook niets verzinnen", vertelt de acteur. Jonah werkte met zijn broer Christopher Nolan aan The Dark Knight en The Dark Knight Rises. Damon won zelf samen met Ben Affleck een Oscar won voor het scenario van Good Will Hunting.

Damon speelde Jason Bourne voor het eerst in The Bourne Identity uit 2002. Daarna was hij in nog twee vervolgfilms te zien. Dit jaar verscheen The Bourne Legacy waarin Jeremy Renner een andere geheim agent speelde. Damon wilde niet meewerken aan de film, omdat Paul Greengrass de regie niet op zich nam.

De 42-jarige Damon heeft er nooit een geheim van gemaakt opnieuw Jason Bourne te willen spelen, mits de film wordt geregisseerd door Greengrass. "Paul en ik praten hier al jaren over, maar we kunnen ons niet voorstellen hoe de film eruit zou moeten zien." Of Damon ooit nog te zien zal zijn als Jason Bourne valt dus te betwijfelen.

UCI praat over aanpassing wielerkalender

De internationale wielerunie UCI is in gesprek met de Tsjechische miljardair Zdenek Bakala over een nieuwe wielerkalender. Dat bevestigt de bond dinsdag. Bakala en zijn zakenpartners willen een nieuwe serie races opstarten. Daarmee zou de wielersport interessanter worden voor de televisie en zo meer fans kunnen bereiken.

De UCI ondertekende inmiddels een intentieverklaring met Bakala om in de nieuwe races te investeren, maar gaat nu eerst nog in gesprek met de teams en raceorganisatoren over de plan. Daarover is nog geen overeenstemming bereikt, bevestigt de UCI.

Een partner van Zabala legde tegenover Cyclingnews de plannen voor de World Series Cycling uit. Naast de drie grote rondes en zes eendaagse Klassiekers (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) zouden er tien nieuwe vierdaagse Grand Prix-wedstrijden moeten komen.

Tijdens alle GP's zouden een sprintetappe, een bergetappe, een etappe voor aanvallers en een tijdrit. Vijf keer zou er dan een individuele en vijf keer een ploegentijdrit worden verreden. Aan het eind van de reeks wedstrijden zou er dan een winnaar en een beste ploeg gekroond worden.

Casillas plaatst Champions League boven La Liga

Nu de achterstand op koploper FC Barcelona elf punten bedraagt, lijkt de Champions League in waarde te stijgen bij de aanhangers van Real Madrid. Ook Iker Casillas plaatst het behalen van de tiende Champions League-eindzege boven het Spaanse kampioenschap.

"Daar hoef ik niet lang over na te denken", vertelde hij La Sexta. "Als je me nu zou vertellen dat we op 25 punten achterstand op Barcelona eindigen in de competitie is dat natuurlijke verre van ideaal, want de competitie is erg belangrijk. Maar als je zou zeggen dat we dan wel La Decima (de tiende, red.) zouden winnen, dan zou ik ervoor tekenen."

Aitor Karanka, die als rechterhand van José Mourinho de persconferenties voor zijn rekening neemt, houdt er een andere mening op na. "Wat prioriteit heeft, de competitie of de beker? Bij deze club, en de technische staf, hebben alle titels en wedstrijden prioriteit", sprak hij tijdens een persconferentie.

Eigen bijdrage ggz van tafel

De eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verdwijnt alsnog. De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag voor een motie hiertoe van de coalitiepartijen PvdA en VVD.

Lea Bouwmeester (PvdA) kondigde vorige week al aan dat zij af wil van de eigen bijdrage, omdat die mensen ervan kan weerhouden psychische hulp te zoeken. De PvdA'er wil dat in de ggz zelf kosten worden bespaard. Een meerderheid van de Kamer steunt dit, bleek dinsdag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet daarop al weten dat zij gaat bezien of de eigen bijdrage alsnog kan worden geschrapt. De maatregel werd al geschrapt in het herfstakkoord dat VVD en PvdA sloten, maar dook vervolgens weer op in het regeerakkoord. Daarin staat dat de eigen bijdrage vanaf 2014 wordt ingevoerd.

NS en ProRail onder verscherpt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft ProRail en de NS onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie vindt dat de NS en ProRail een risicovolle dienstregeling hanteerden ten tijde van de treinbotsing in april dit jaar. Daarbij vielen één dode en zeker 190 gewonden.

De ILT heeft maatregelen geëist voor het verminderen van de risico's. Vandaar dat beide bedrijven onder verscherpt toezicht zijn gesteld.

Het treinongeval van 21 april was voor de ILT aanleiding om te onderzoeken of de Spoorwegwet en andere regelgeving is overtreden. Toen het ongeluk gebeurde, waren er werkzaamheden aan de gang op het traject. "NS en ProRail hadden in de dienstregeling te weinig speling gepland voor de passage van twee elkaar tegemoet komende treinen en te veel vertrouwd op de opvolging door de machinist van een rood sein. Omdat de veiligheidsrisico’s hiermee onvoldoende zijn meegewogen, voldoet het veiligheidszorgsysteem niet aan de wettelijke eisen", stelt de inspectie.

Als het nodig is, wordt er met minder treinen gereden, stelt de ILT.

NS en ProRail onder verscherpt toezicht
NS en ProRail onder verscherpt toezicht (Foto: ANP)

Disney plant vervolg Alice In Wonderland

De film Alice In Wonderland uit 2010 geeft na ruim een miljard dollar te hebben opgebracht weer een teken van leven. Alice komt terug in een vervolgfilm, zo heeft Disney laten weten.

Desondanks kritieken van fans en recensenten vanwege de tegenvallende 3D-effecten was de Tim Burton-film een wereldwijd succes. Dit was genoeg reden voor Disney om het groene licht te geven zodat een start kan worden gemaakt aan Alice In Wonderland 2. De eerste Alice-film was zeer losjes gebaseerd op Lewis Carroll zijn gelijknamige boek, die later het vervolgdeel Alice Through The Looking Glass schreef.

Het is vooralsnog onbekend of Burton weer met Mia Wasikowska, Johnny Depp en Helena Bonham Carter terug naar het magische land gaat.

Djokovic, S. Willams en Vergeer uitgeroepen tot wereldkampioen

De internationale tennisfederatie ITF heeft de tennissers Novak Djokovic, Serena Willams en rolstoeltennisster Esther Vergeer uitgeroepen tot wereldkampioen tennis. Vergeer is voor de 13de keer op rij uitgeroepen tot wereldkampioene van het jaar. De Nederlandse, die een rust- en denkpauze heeft ingelast, veroverde bij de Paralympische Spelen in Londen voor de vierde maal op rij goud in het enkelspel.

De Serviër Novak Djokovic staat eerste op de wereldranglijst, prolongeerde zijn titel bij de Australian Open en haalde de finale op Roland Garros en de US Open. Williams won de titels op Wimbledon en de US Open en pakte in Londen olympisch goud.

De Amerikaanse gebroeders Bryan werden voor de negende keer uitgeroepen tot de wereldkampioen in het dubbelspel. Bij de dames ging de titel naar het Italiaanse koppel Sara Errani en Roberta Vinci. De jeugdtitels gingen naar de Canadees Filip Peliwo en de Amerikaanse Taylor Townsend. Stephane Houdet uit Frankrijk werd uitgeroepen tot wereldkampioen rolstoeltennis bij de mannen. 

Nieuwe scenarist gevonden voor Salt 2

Zit je al te wachten op een vervolg op de actiefilm Salt uit 2010? Nee? Met een wereldwijde omzet van 300 miljoen dollar is het een kwestie van tijd voordat het tweede deel verschijnt, met schrijver Becky Johnston achter de typmachine.

Johnston (The Prince Of Tides, Sven Years In Tibet) is in onderhandelingen met studio Columbia om het vervolg te pennen. Reden hiervoor is dat Angelina Jolie, die in de eerste film de rol van Evelyn Salt speelde, heeft bedankt voor het eerste script van Kurt Wimmer. Wimmer heeft hierop zijn biezen gepakt en sindsdien was de productiemaatschappij bezig met het zoeken naar een schrijver.

Zonder Jolie geen franchise, vandaar dat de keuze op Johnston is gevallen om haar weer terug naar de film te kunnen krijgen. Ergens zijn we benieuwd wat de reden was voor Jolie haar vertrek na het lezen van de eerste versie van Salt 2. De eerste film stond al niet te boek om het goede script.

RKC in het rood tegen Vitesse

RKC Waalwijk zal aanstaande zondag in het rood aantreden tegen Vitesse. Dat heeft de Waalwijkse club dinsdag gemeld. Normaal gesproken draagt RKC in uitduels een zwart shirt, maar dat wordt eenmalig ingeruild.

De club wil voorkomen dat het in dezelfde situatie terechtkomt als Roda JC. Toen de club uit Kerkrade in Arnhem speelde werd het zwarte uittenue door de scheidsrechter afgekeurd. Roda JC speelde die wedstrijd toen in de shirts van Arnhemse Boys. 

Timisela vindt nieuwe club in Zweden

Michael Timisela heeft een nieuwe club gevonden. De 26-jarige rechtsback gaat aan de slag bij het Zweedse Hammarby IF.

Op de officiële website van managementbureau Sports Entertainment Group licht de Amsterdammer zijn keuze toe. "Het is een goede club met ambities", aldus Timisela. "Bovendien lijkt Zweden me een mooi land om te wonen en Stockholm een mooie stad."

"Ik kijk er naar uit om eindelijk weer te gaan voetballen. Gelukkig heb ik een nieuwe club en wacht me een leuke uitdaging. Ik ken het Zweedse voetbal niet zo goed, maar het feit dat AIK in de Europa League wint van PSV zegt al dat het niveau niet zo slecht is."

Het jeugdexponent van Ajax komt in Zweden enkele oude bekenden van de Eredivisie tegen. Ook Kennedy Bakircioglu (oud-Ajax en FC Twente) en trainer Gregg Berhalter (oud-speler van PEC Zwolle, Cambuur Leeuwarden en Sparta Rotterdam) staan onder contract bij de club die uitkomt op het tweede Zweedse niveau. Timisela tekent voor twee seizoenen met de optie op een derde jaargang.

Hockeymannen blijven derde op de wereldranglijst

De mannen van Oranje blijven na de Champions Trophy op de derde plaats van de wereldranglijst staan. Dat maakte de FIH dinsdag bekend. Duitsland behoudt de koppositie, ook de nummer twee Australië wisselt niet van plek.

Opvallende wijzigingen in de top tien zijn de verschuivingen van Spanje, Pakistan en België. Zo klimmen de Aziaten vijf plekken op de ranglijst: van de negende naar de vierde positie. Spanje moest twee plaatsen inleveren. De Zuid-Europeanen konden vanwege financiële redenen niet meedoen aan de Champions Trophy. Het land staat nu op de zevende plek. Ook onze zuiderburen dalen op de ranglijst. De ploeg van bondscoach Marc Lammers ging van de achtste naar de negende plaats. 

Badr Hari blijft vastzitten

Badr Hari blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. De rechtbank wees een verzoek tot schorsing van het voorarrest van Hari af.

Bijna een maand geleden stelde de rechtbank de 28-jarige kickbokser onder voorwaarden op vrije voeten. Hari schond die voorwaarden: hij begaf zich tegen de afspraken in in horecagelegenheden en, belangrijker, hij had contact met getuigen. Een paar dagen na zijn vrijlating draaiden de rechters de schorsingsbeslissing daarom terug en zette justitie Hari weer vast.

Volgens Hari en zijn advocaat Bénédicte Ficq zijn de afspraken niet bewust genegeerd.

Badr Hari blijft vastzitten
Badr Hari blijft vastzitten (Foto: ANP)

Machinist treinbotsing had rood sein niet gezien

De machinist van de sprinter die in april de treinbotsing bij Amsterdam veroorzaakte, had het rode sein niet gezien. Daarnaast ontbrak het aan systemen die ervoor waarschuwen dat een rood sein werd gepasseerd en werd de trein niet automatisch tot stilstand gebracht. Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de treinbotsing.

Ook de tegemoetkomende trein had geen idee dat een andere trein door een rood sein was gereden. Daarnaast was de dienstregeling die dag te krap.

Op zaterdag 21 april botsten een intercity en een sprinter op elkaar nabij het Amsterdamse Westerpark. Van de ongeveer 425 inzittenden raakten er ten minste 190 gewond, van wie ruim twintig ernstig. Een vrouw overleed enkele dagen na het ongeluk aan haar verwondingen.

Het onderzoek van de OVV richtte zich vooral op de precieze gebeurtenissen die voorafgingen aan het ongeluk, de manier waarop het risico op het doorrijden bij een rood sein wordt beheerst en de 'botsveiligheid' van treinen.

'Kill Bill vol. 3 gaat waarschijnlijk niet gebeuren'

Regisseur Quentin Tarantino heeft eerder aangegeven dat het waarschijnlijk nog een tijd gaat duren voordat Kill Boll Vol. 3 verschijnt. Gisteravond had hij alleen een ander lot voor een mogelijk vervolg: waarschijnlijk komt deze er niet.

Tijdens de afgelopen Comic-Con zei Tarantino nog dat hij 'tien jaar zou wachten'. "Kill Bill Vol 3. is een film dat altijd in bewerking is." Gisteravond was hij in Toronto waar tijdens een Django Unchained-vraaggesprek aan heeft gegeven dat hij een iets andere toekomstvisie heeft voor de film. "Ik weet niet of er nog een Kill Bill Vol. 3 gaat komen. We zien het wel, waarschijnlijk niet hoor." Is Kill Bill: The Whole Bloody Affair zoals dit project ook wordt genoemd hiermee volledig van de baan? We wachten rustig af.

QT

Natuurkundeprijzen voor CERN en Hawking

De wetenschappers bij de deeltjesversneller van onderzoeksinstituut CERN en de Britse natuurkundige Stephen Hawking hebben een prijs gekregen van een stichting van een Russische miljardair. Aan de bekroning door de Yuri Milner's Fundamental Physics Prize Foundation is een bedrag van ruim 2,3 miljoen euro verbonden.

Hawking heeft de prijs gekregen voor zijn werk over zwarte gaten en kwantummechanica. CERN krijgt de prijs voor onderzoek naar het zogenoemde Higgs-deeltje, dat mogelijk verklaart waarom dingen in het heelal massa hebben. De prijs gaat naar de wetenschapper die de leiding had over de bouw van de deeltjesversneller en zes natuurkundigen die twee teams van drieduizend wetenschappers bij CERN aansturen.

Vier Project X-verdachten vervolgd voor opruiing

Slechts vier van de 107 mensen die tot nu toe zijn gedagvaard in verband met de Facebookrellen in Haren, worden vervolgd voor opruiing. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Opstelten werd door zijn eigen VVD naar het vragenuur in de Tweede Kamer geroepen om opheldering te geven over een bericht in nrc.next van vorige week. Die krant meldde dat politie en justitie bij de vervolging van de verdachten geen gebruik hadden gemaakt van hun opruiende uitlatingen op Facebook en Twitter.

Opstelten bevestigde dat de nadruk is gelegd op de gewelddadigheden zelf, omdat zo snelrecht mogelijk was. In vier gevallen 'waar overduidelijk meteen zichtbaar was' dat er sprake was van opruiing, is dat ook ten laste gelegd, zei Opstelten.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei het jammer te vinden dat politie en justitie niet hebben gekeken naar de opruiende Facebookberichten. "Dat had het verschil kunnen maken tussen een paar uur schoffelen en een serieuze straf."

Van de 107 verdachten zijn er tot nu toe 35 veroordeeld. Een deel is in hoger beroep gegaan.

Moeizame start Fyra

De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel kampt met een moeizame start. De zuurstoktrein die sinds afgelopen zondag naast Amsterdam en Rotterdam Belgische stations aandoet, heeft behoorlijk wat last van verstoringen. Niet alleen worden er oplopende vertragingen gemeld, ook blijkt dat een aantal treinen uitgevallen is.

Spoorwegmaatschappij NMBS, die de lijn samen met NS Hispeed in dienst brengt, moest eerder zelfs bussen inzetten om reizigers van Breda naar Antwerpen te krijgen. Het besluit om de oude intercitylijn tussen Roosendaal en Antwerpen per 9 december op te heffen hielp daarbij niet mee aan het enthousiasme van de reizigers.

Zondag al stond een Fyra drie kwartier stil vanwege technische problemen. De andere negentien ritten gingen wel goed. Maandag liepen veel ritten vertraging op tot een half uur. Dat kwam volgens de woorvoerder van de NMBS vooral doordat een andere binnenlandse trein vast was komen te staan op het spoor. "Daar kun je dan moeilijk omheen."

Omdat we Hollanders zijn houden we van klagen, en dat wordt dan ook veelvuldig gedaan op Twitter. Het twitteraccount Failra, dat vertragingen van de binnenlandse Fyra eerder al vergezeld van de nodige #fail's de wereld instuurde, voegt er nu maar "Amai!" aan toe...

Fyra kampt met problemen (Foto: Arnold de Vries)
Fyra kampt met problemen (Foto: Arnold de Vries)

Minder religie en blanken in VK

Het Verenigd Koninkrijk is minder blank en minder gelovig dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste volkstelling, waarvan de resultaten dinsdag zijn vrijgegeven.

In 2011 gaf 86 procent van de ondervraagden aan blank te zijn. Dat was tien jaar geleden nog ruim 91 procent. Londen is de minst blanke stad in het land: iets minder dan 46 procent van de 8,2 miljoen inwoners was in 2011 blank. Dertien procent van de Britse staatsburgers is in het buitenland geboren. De helft van hen is in de afgelopen tien jaar naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd.

De Britse bevolking is ook een stuk minder religieus dan voorheen. Het aantal christenen is de afgelopen tien jaar fors gedaald: 59 procent in 2011 tegenover 72 procent in 2001. Een kwart van de ondervraagden zei geen enkel geloof aan te hangen. Dat was in 2001 nog maar vijftien procent.

Voor de volkstelling werden 26 miljoen Britse huishoudens ondervraagd.

Plasterk wil opheldering over verhuizing kampers

De gemeente Maastricht en het provinciebestuur van Limburg moeten opheldering geven over de verhuisvergoeding van een miljoen die is uitgekeerd aan een familie op woonwagenkamp Vinkenslag. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vraagt om een zogeheten ambtsbericht, zo maakte hij dinsdag duidelijk tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Plasterk zei dat hij 'met grote verbazing' heeft kennisgenomen van de vergoeding, die maandag door Nieuwsuur werd gemeld. Met het geld moest de verhuizing van drie woonwagens worden bekostigd, maar volgens het bedrijf dat de verplaatsing uitvoerde kostte die minder dan een ton.

Ook in de Tweede Kamer klonk verbazing. Joost Taverne (VVD), die Plasterk had ontboden in het parlement, vroeg zich af of er ook rijksgeld is gebruikt voor de vergoeding. Gerard Schouw (D66) zei dat hij zich dood was geschrokken. Joram van Klaveren (PVV) noemde het 'volslagen achterlijk' om een miljoen uit te trekken voor de verhuizing van 'wat woonwagentjes'.

Plasterk vraagt weliswaar om opheldering, maar het betreft het in de eerste plaats een lokale aangelegenheid, zei hij. De minster wees erop dat de kwestie aan de orde zal komen tijdens een debat in de gemeenteraad van Maastricht. Daar moeten ook de vragen van de Kamer worden beantwoord. Plasterk zal die middels het ambtsbericht doorsturen, zei hij.


Plasterk wil opheldering over verhuizing Vinkenslag (Foto: Novum)

Wagner-pizza's uit schappen om ijzerschilfers

Diverse pizza's van het merk Wagner lijken niet veilig voor consumptie. Omdat twee Duitse consumenten een metalen schilfertje hadden gevonden in een pizza, heeft het bedrijf besloten een aantal producten uit voorzorg uit de handel te halen. Het betreft alle varianten met de naam sensazione en big pizza.

De terugroepactie heeft betrekking op in Duitsland geproduceerde producten met een houdbaarheidsdatum tussen maart 2013 en november 2013. Alle andere Wagner-producten zijn niet getroffen en absoluut veilig voor consumptie, verzekert het bedrijf.

Consumenten die een van genoemde producten hebben gekocht, wordt verzocht de streepjescode en de zijkant waarop de houdbaarheidsdatum en productiecode staan uit de verpakking te knippen en op te sturen. Wagner biedt consumenten excuses aan voor het ongemak.


Wagner-pizza's uit schappen om ijzerschilfers (Foto: Novum)

Bloterik bezichtigt kunst in Oostenrijks museum

Een bezoeker van een tentoonstelling over beelden en schilderijen van naakte mannen in een Weens museum liet zich wel erg letterlijk inspireren door de aanwezige kunst. De man ontdeed zich van al zijn kleren, liet het museum dinsdag weten.

Nadat de man zich zaterdag had uitgekleed slenterde hij rustig door het Leopold Museum om van de aanwezige kunst te genieten. Toen hij door een suppoost werd gevraagd te stoppen met zijn actie kleedde de man zich weer aan. Een woordvoerder zei dat het museum niets te maken had met de voorstelling van de man, en omschreef het als een 'spontane actie'. De woordvoerder had niet het idee dat andere bezoekers zich aan de man hadden gestoord.

Sinds het begin van de tentoonstelling 'Nude Men' op 19 oktober zijn er al meer dan 65 duizend bezoekers op af gekomen. Op een na hadden ze allemaal kleren aan.

'Braafheid banken dringt nog niet door bij publiek'

Banken leven de gedragscode voor de sector steeds beter na, maar dat weten zij niet goed te vertellen aan het publiek. Dat concludeert een commissie in een dinsdag gepubliceerde evaluatie van de Code Banken.

De code is na het uitbreken van de kredietcrisis in 2009 ingevoerd. Banken hebben hierin beloofd minder hoge bonussen uit te delen, de klant centraal te stellen en een beter risicomanagement te voeren.

De door het ministerie van Financiën en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) opgerichte commissie constateert dat banken op alle vlakken flinke vooruitgang hebben geboekt. Nagenoeg alle banken delen bijvoorbeeld niet meer bonus uit dan het vaste salaris van medewerkers.

De voortgang is echter onvoldoende zichtbaar bij het publiek en dat is volgens de commissie 'een gemiste kans'. Banken hebben het vertrouwen in de sector hierdoor nog niet kunnen herstellen. "Een actieve en transparante dialoog tussen de bankensector en de samenleving is hiervoor onontbeerlijk."

Gevangenisstraf voor salamanderman

Een 40-jarige man uit Rotterdam moet dertig maanden de cel in voor het plegen van 27 diefstallen. De man sloeg zijn slag voornamelijk bij ouderen door aan de deur te vertellen dat zijn salamander de woning was binnengeglipt.

De Rotterdammer heeft de meeste diefstallen bekend. Hij reisde met de trein en sloeg op verschillende plaatsen in het land toe. Hij koos vooral oudere mensen omdat die goedgeloviger zouden zijn. Wanneer de bewoners hem binnenlieten, stal hij in de meeste gevallen portemonnees.

De rechtbank in Lelystad rekent het de man zwaar aan dat hij bewust op zoek ging naar een kwetsbare groep. Een dergelijke diefstal leidt bij deze mensen tot achterdocht en vermindert de bereidheid van mensen om hulpvaardig op te treden, aldus de rechtbank. De man is licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Inter gaat in januari voor captain Anderlecht

Lucas Biglia geniet belangstelling van Internazionale. De club uit de Serie A wil de middenvelder in januari overnemen van Anderlecht.

Inter wil zich in de komende transferperiode op meerdere posities versterken. Met een bredere selectie hoopt de Italiaanse topclub mee te kunnen dingen om het kampioenschap. Naast Biglia richt Inter ook zijn pijlen op spits Rolando Bianchi van Torino en verdediger Igor Lichnovsky van Universidad de Chile, weet Goal.com.

De prioriteit van Inter ligt bij een nieuwe spits. De 29-jarige Bianchi wordt door sportief directeur Marco Branca gezien als de ideale stand-in voor eerste keus Diego Milito. Het contract van Bianchi bij Torino loopt aan het einde van het seizoen af en een nieuwe verbintenis ziet de spits niet zitten. Om die reden wil Torino in de winter af van Bianchi.

Inter is ook hoopvol om de 26-jarige Biglia over te nemen van Anderlecht, nu de club uit Brussel is uitgeschakeld in Europa. De Argentijnse middenvelder heeft een doorlopend contract in België, maar mag vertrekken voor een afkoopsom van acht miljoen euro.

Tot slot lijkt de 18-jarige Lichnovsky op weg naar de Nerazzurri. Volgens Branca heeft de centrale verdediger het in zich om het te maken in de Serie A. De veelbelovende verdediger heeft ook de aandacht getrokken van Borussia Dortmund. Inter zal vijf miljoen euro over moeten hebben om Lichonvsky naar het Giuseppe Meazza te lokken.

McLaren gaat voor pitstop in twee seconden

Het Formule 1-team van McLaren doet er alles aan om tijdens de race tijd te winnen. Zo wil de renstal nog snellere pitstops realiseren dan afgelopen seizoen. Sportdirecteur Sam Michael liet vandaag aan Autosport weten dat McLaren mikt op een bandenwissel van twee seconden.

"We zullen deze winter volop bezig zijn om dat doel te bereiken", liet Michael weten. Dit jaar noteerde McLaren tijdens de Grand Prix van Duitsland de snelste pitstop ooit. De crew wisselde de banden van de bolide van Jenson Button in 2,3 seconden.

"We mikken erop dat we bij de eerste race in Melbourne al zover zijn dat we die 2 seconden halen. Het moet de standaard worden en ik denk dat het mogelijk is", vervolgde Michael.

De verplichte pitstops spelen in de huidige Formule 1 een belangrijke rol. Bij een snelle bandenwissel kunnen deze een coureur precies de tijdwinst geven om in de race een positie naar voren te schuiven.

Familie verpleegster krijgt geld van radio

Het Australische radiostation 2Day FM stelt tot eind december alle reclame-inkomsten beschikbaar aan de familie van de Britse verpleegkundige die vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. Het gaat om een bedrag van omgerekend minimaal 590.000 euro.

De verpleegster raakte vorige week betrokken bij een grap van de radiozender. Twee dj's deden zich in een telefoongesprek voor als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles en probeerden zo de zwangere Kate Middleton aan de lijn te krijgen. Die lag in het ziekenhuis wegens zwangerschapsmisselijkheid. De verpleegster trapte in de grap en verbond de dj's door met de zuster die Kate behandelde. Drie dagen na het telefoontje werd de verpleegkundige dood gevonden in haar woning.

Familie verpleegster krijgt geld van radio
Familie verpleegster krijgt geld van radio (Foto: ANP)

Zoveelste PVV-motie afgewezen

Vandaag heeft de PVV in de Eerste Kamer een motie van wantrouwen tegen het kabinet ingediend. Omdat alleen de PVV-fractie voor de motie stemde, haalde ook deze PVV-motie geen meerderheid. De PVV diende de motie in omdat het kabinet volgens de partij het belang van Europa en de EU boven dat van Nederland plaatst.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Eerste Kamer dat daar een motie van wantrouwen werd ingediend. In de Tweede Kamer komt dit de laatste jaren steeds vaker voor.

Sinds 1992 zijn er in totaal 35 moties van wantrouwen ingediend. 30 daarvan werden in de eenentwintigste eeuw  ingediend. Geen enkele daarvan werd aangenomen. Van de vijf moties van wantrouwen uit de jaren ’90 haalde er slechts één een meerderheid. Als gevolg van die motie traden de toenmalige ministers Van Thijn en Hirsch Ballin af.

De PVV-fractie diende de meeste moties van wantrouwen in. In de afgelopen vijf jaar waren dat er elf. Als Groep Wilders diende Geert Wilders er ook al drie in, waardoor de PVV eigenlijk binnen acht jaar veertien moties van wantrouwen voor zijn rekening heeft genomen.

Over de kosten van moties van wantrouwen is niet veel bekend, maar schattingen gaan uit van zo’n 7500 euro per stuk. Met deze manier van afkeuring kenbaar maken, heeft de PVV de afgelopen jaren waarschijnlijk dus een ruime honderdduizend euro aan belastinggeld verbruikt.

'Afrikaan scoorde maar liefst 107 keer in één jaar'

Na Zlatan Ibrahimovic is ook Afrika helemaal niet onder de indruk van de prestatie van Lionel Messi. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona scoorde afgelopen weekend zijn 85e en 86e doelpunt van het jaar en brak daarmee het wereldrecord van Gerd Müller.

Diverse Afrikaanse media beweren echter dat de Zambiaan Godfrey Chitalu nog altijd het record in handen heeft. Hij zou in 1972 - het jaar waarin Gerd Müller zijn record van 85 doelpunten vestigde - maar liefst 107 keer hebben gescoord. De oud-spits maakte zijn treffers voor Kabwe Warriors en de nationale ploeg van Zambia.

De internationale voetbalbond FIFA erkent het wereldrecord van Chitalu echter niet, aangezien de Afrikaanse landen volgens de FIFA minder zorgvuldig omgaan met statistieken dan Europese landen.

Chitalu kan het verhaal niet bevestigen. De Zambiaan kwam in 1993 om het leven toen hij als bondscoach met de nationale ploeg op weg was naar Senegal voor een WK-kwalificatiewedstrijd.

Vertonghen voelt zich nog altijd Ajacied

Jan Vertonghen volgt Ajax nog altijd op de voet. De verdediger van Tottenham Hotspur liet tegenover NUsport weten dat hij Amsterdam als zijn thuis ziet.

"Ik ben gewoon nerveus als Ajax speelt, en kijk de hele tijd op mijn mobiel hoeveel het staat. Het voelt nog steeds als familie. Als ik naar huis ga, ga ik niet naar België, maar naar Amsterdam", aldus Vertonghen, die afgelopen zomer de overstap maakte van Ajax naar de Spurs.

Hij liet verder weten ooit graag terug te keren bij Ajax. "Maar ik hoop ooit terug te keren. Dat mag ik toch wel zeggen?", aldus de voormalig aanvoerder van de Amsterdammers.

De Belg vindt dat Ajax het goed doet dit seizoen. "Echt op zijn Ajax. Deze ploeg is nog niet zo goed als die van vorig seizoen, maar als ze er móéten staan, staan ze er. Vooral in de grote wedstrijden", besluit Vertonghen.

Eriksen droomt van Europa League-finale

Nu Christian Eriksen steeds vaker zijn stempel op het spel van Ajax weet te drukken neemt de geruchtenstroom omtrent de creatieve middenvelder toe.

Diverse Europese topclubs werden de voorbije jaren met Eriksen in verband gebracht. Onlangs wist Goal.com nog te melden dat Tottenham Hotspur navraag heeft gedaan over zijn bereidheid om naar Londen te verkassen.

De 20-jarige Deen staat open voor een transfer naar een topcompetitie. "Mijn toekomst ligt waarschijnlijk in Engeland, Duitsland, Italië of Spanje", zegt hij in La Gazzetta dello Sport. "Er komt een dag dat ik Ajax zal verlaten, maar dat moet wel op het juiste moment en de juiste manier zijn."

"Ik weet nog niet wat ik over een paar maanden zal doen, maar ik wil eerst indruk maken voordat ik vertrek", aldus Eriksen, die droomt van een Europese finale in eigen huis. "De Europa League-finale in ons eigen stadion zou daarvoor een ideale gelegenheid zijn."

Nadal maakt eind december rentree in Abu Dhabi

Rafael Nadal maakt eind deze maand zijn officiële rentree op de tennisbaan. De Spanjaard doet van 27 tot 29 december mee aan het Mubadala Championship, een demonstratietoernooi in Abu Dhabi dat hij de afgelopen twee jaar won. Dat schrijft de 26-jarige tennisser dinsdag op zijn Facebook-pagina. Hij kan naar eigen zeggen niet wachten om weer op de baan te staan.

De elfvoudig grandslamwinnaar speelde sinds zijn uitschakeling in de tweede ronde van Wimbledon, eind juni, geen wedstrijd meer. Nadal miste door zijn kwetsuur onder meer de US Open, de Olympische Spelen, de ATP World Tour Finals en de finale van de Davis Cup. Hij is afgezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst.

Nadal liet vorige week aan het Spaanse radiostation Onda Cero nog weten zijn rentree niet te overhaasten. "Ik keer pas terug als ik helemaal fit ben. We zitten in de laatste fase van mijn herstel maar ik wil niet te snel beginnen en over zes maanden weer moeten stoppen." De inwoner van Mallorca hervatte eind vorige maand zijn training.

Het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten geldt als de officieuze opening van het nieuwe tennisseizoen. Het evenement wordt gespeeld ter voorbereiding op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi dat op 14 januari van start gaat in Melbourne.

Boasson Hagen kopman Team Sky bij seizoensstart

Edvald Boasson Hagen is de kopman van Team Sky in de Tour Down Under. De 25-jarige Noor hoopt in Australië zijn zevende plaats in het eindklassement van vorig seizoen te verbeteren, laat de Britse wielerploeg weten. De ronde, die sinds de start in 1999 in en rond Adelaide wordt gereden, vindt plaats van 22 tot en met 27 januari.

Naast Edvald Boasson moet de Australiër Chris Sutton, in 2010 winnaar van de zesde etappe, bij Team Sky voor het nodige sprintgeweld zorgen. Oud-Raborenner Mathew Hayman is aangewezen als wegkapitein en brengt samen met de Oostenrijker Bernhard Eisel ervaring in de ploeg. De Britse wegcoureurs Luke Rowe, Ian Stannard en Geraint Thomas maken de zevenkoppige selectie compleet.

Team Sky bewaart goede herinneringen aan de eerste wielerronde van het seizoen. De ploeg van tourwinnaar Bradley Wiggins pakte in 2010 de eerste overwinning sinds de oprichting een jaar eerder.

Voetgangster gewond door vallende lantaarnpaal

Een vrouw uit Winterswijk is maandagavond gewond geraakt toen ze een lantaarnpaal op haar hoofd kreeg. Het slachtoffer liep op de stoep toen twee automobilisten op elkaar knalden en een van hen vervolgens de lantaarn ramde. De paal knapte, viel om en raakte het slachtoffer, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op de Laan van Hilbelink. De voetgangster liep een hoofdwond op. Ze is in een ziekenhuis behandeld aan haar verwondingen.

Megan Fox zonder slipje in This is 40

De nieuwste film van Judd Apatow, This is 40, zal binnenkort in de bioscoop verschijnen. We kennen Apatow onder andere van Fun With Dick and Jane en The 40 Year Old Virgin. Met hoofdrollen voor Paul Rudd (Role Models), Leslie Mann (Knocked Up) en Megan Fox (Transformers) is het volgens de makers weer lachen, gieren, brullen.

De film is een vervolg op Knocked Up uit 2007 en gaat verder in de levens van Debbie en Pete die nog steeds hun draai proberen te vinden in het huwelijksleven. Apatow heeft zijn eigen huwelijk, met Leslie Mann, als inspiratie gebruikt bij het maken van This is 40. Zoals andere films van de maker lijkt dit weer een ietwat schunnige komedie te worden met Megan Fox die geen slipjes draagt, Paul Rudd die viagra slikt en Leslie Mann die het rectum van haar man moet onderzoeken.


This is 40 wordt op 21 februari 2013 verwacht.

Nieuwe data voor afgelaste Jupiler Leagueduels

De KNVB heeft nieuwe speeldata bepaald voor vijf van de zeven Jupiler Leagueduels die afgelopen weekeinde werden afgelast vanwege het winterse weer. De duels worden op twee maandagen in december en januari ingehaald, maakte de voetbalbond dinsdag bekend. Voor de andere twee wedstrijden wordt zo snel mogelijk een datum geprikt.

De wedstrijden Telstar - De Graafschap, AGOVV Apeldoorn - Almere City en Helmond Sport - FC Oss worden op maandag 17 december ingehaald. Ruim een maand later, op maandag 21 januari, staan FC Emmen - SC Cambuur en MVV - FC Volendam op het programma.

Voor de andere twee duels, FC Den Bosch - FC Eindhoven en Go Ahead Eagles - SC Veendam, wordt nog naar een datum gezocht.

Problemen bus- en treinvervoer Arriva houden aan

De problemen met bussen en treinen van vervoerder Arriva houden ook dinsdag nog aan. Op de stations van Leiden Centraal en Gouda is extra personeel ingezet om busreizigers te informeren. Op het spoor ontstonden vertragingen.

Het vervoer in Leiden, Gouda en de Bollenstreek is zondag door Arriva overgenomen van Connexxion. In het hele land geldt sinds zondag een nieuwe dienstregeling en de effecten daarvan werden maandag duidelijk in de spits. Met name op Leiden Centraal ontstond chaos door vertraging, te volle bussen en onduidelijkheden over de dienstregeling.

Het extra personeel zal naar verwachting de hele week nog aanwezig blijven op de stations van Leiden en Gouda. "Doordat er bussen pas enkele dagen geleden zijn overgenomen van Connexxion, werkt een deel van de software nog niet. Daarom ontbreekt nog steeds de bestemming op bussen", zegt een woordvoerder van Arriva. "Met de inzet van extra personeel hopen we reizigers toch zo goed mogelijk te kunnen informeren."

Ook op het spoor ontstond dinsdagochtend wederom vertraging. Tussen Arnhem en Winterswijk liep het treinverkeer dusdanige vertraging op dat bussen werden ingezet. Ook tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam en Leerdam en Geldermalsen raakten de treinen vertraagd en ook daar zette Arriva bussen in.

De problemen met bussen en treinen van Arriva duren naar verwachting nog tot eind volgende week, laat de zegsvrouw weten.

Verdachte mishandelen grensrechter blijft vast

De 16-jarige jongen die donderdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest dinsdag met twee weken verlengd, meldt de rechtbank in Lelystad.

Het gaat om de vierde verdachte in de zaak. Volgens de rechter-commissaris is er voldoende reden om de Amsterdammer langer vast te houden.

Het voorarrest van de eerste drie verdachten werd donderdag al verlengd. Dinsdag werden nog eens vier verdachten opgepakt. Onder hen is de 50-jarige vader van een van de verdachten die vorige week werden aangehouden. Voor de rest gaat het om jongens tussen de 15 en 17 jaar. De acht worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

De 41-jarige Nieuwenhuizen werd vorige week doodgeschopt in Almere na een wedstrijd tussen de Amsterdamse club Nieuw Sloten en sc Buitenboys uit Almere. Hij werd maandag gecremeerd.

SEGA eist schadevergoeding vanwege Inazuma Eleven

SEGA heeft omgerekend 8,4 miljoen euro schadevergoeding van gamebedrijf Level-5 geëist en een stop op de verkoop van de Inazuma Eleven-gamereeks. De Japanse gamestudio Level-5 zou twee patenten van SEGA geschonden hebben. Level-5 weerspreekt de aantijgingen. Dat schrijft de Japanse nieuwssite Yomiuri.

De patenten draaien om het manipuleren van gamepersonages door een aanraakscherm te gebruiken. Via het aanraakscherm van de Nintendo DS kan de speler in de game zijn virtuele voetballers extra krachten geven en op doel laten schieten.

De Inazuma Eleven-reeks is ontzettend populair in Japan. Het voetbalrollenspel heeft onder meer zijn eigen animatieserie gekregen. Met de verkoop van ruim 4,1 miljoen spellen heeft Level-5 zeker 160 miljoen euro omzet gedraaid.

Sinds begin vorig jaar is Inazuma Eleven ook in Europa verkrijgbaar voor Nintendo DS. Vorig jaar zomer was de tv-serie ook te zien op de Nederlandse zender Disney XD. Dit jaar verschenen Inazuma Eleven 2, voor dezelfde spelcomputer, en Inazuma Eleven Strikers voor Nintendo Wii.

The Last of Us krijgt online functies

Actieavontuur The Last of Us kan online gespeeld worden, maar op wat voor manier is nog niet duidelijk. Gamestudio Naughty Dog wil nog niet inhoudelijk ingaan op de multiplayermogelijkheden van de game. Het spel voor PlayStation 3 moet begin mei op de markt verschijnen, meldde de gamestudio vorige week al.

De aard van de online functionaliteiten van de game zijn nog niet bekend. Mogelijk moeten gamers online tegen elkaar strijden in wedstrijden tussen mutanten en overlevenden of kunnen gamers elkaar tegenwerken door bijvoorbeeld vallen te plaatsen of foutieve hints te geven.

In The Last of Us moeten spelers, in de schoenen van hoofdpersoon Joel en zijn jongere compagnon Ellie, zien te overleven in een door een virus verwoeste wereld. Omdat wapens en voedsel schaars zijn, moet doordacht te werk worden gegaan.

'Apothekers houden het niet meer vol'

Apothekers draaien zwaar verlies, moeten daardoor mogelijk personeel ontslaan en zijn ook niet meer in staat voldoende zorg te leveren aan hun patiënten.

De Tweede Kamer moet hier een einde aan maken, vindt apothekerskoepel KNMP. Daartoe wordt in een brandbrief aan onder anderen minister Edith Schippers van Volksgezondheid opgeroepen. Woensdag is er overleg in de Tweede Kamer over geneesmiddelen.

"Sinds dit jaar zou er vrije marktwerking moeten zijn tussen zorgverzekeraars en apotheken. Maar in de praktijk komt daar niks van terecht’’, aldus een woordvoerder van de KNMP dinsdag. "De zorgverzekeraars hebben een dominante positie waardoor er van overleg en onderhandelen geen sprake is."

Betogers Tahrir-plein beschoten

Gemaskerde mannen hebben dinsdag met hagelgeweren het vuur geopend op oppositieactivisten die op het Tahrir-plein in Caïro hun kamp hebben opgeslagen. Er vielen negen gewonden. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zaten.

Dinsdagmiddag houden zowel voor- als tegenstanders van president Mohammed Morsi massale protestbijeenkomsten over de nieuwe Egyptische grondwet. Tegenstanders vrezen dat vrijheiden en rechten worden ingeperkt en dat conservatieve moslims een steviger greep op de macht krijgen.

Poster en trailer Oblivion vrijgegeven

Deze morgen zijn zowel de poster als trailer voor de futuristische film Oblivion vrijgegeven. Tom Cruise laat als Jack Harper een volledig veranderde wereld zien.

Oblivion gaat over een postapocalyptische aarde waar de mensen in zwevende steden tussen de wolken leven. Het aardoppervlak is nauwelijks bewoonbaar en er wordt nog dagelijks gepatrouilleerd door bewapende robots die allerlei mutanten aan flarden schieten. Als één van de monteurs van de robots een neergestort ruimteschip ontdekt met een prachtige vrouw aan boord, verandert zijn hele wereldbeeld.

De film Oblivion verschijnt op 11 april 2013 in de bioscoop.

Oblivion
Oblivion

Bosniër bedreigde John van den Heuvel met granaten

John van den Heuvel belandde tijdens opnames van Ontvoerd in een behoorlijk gevaarlijke situatie in Bosnië. De misdaadverslaggever werd bedreigd door een man met granaten in zijn hand.

Van den Heuvel was in Bosnië om een moeder te helpen die haar kind terugwilde. "De vader was bewapend, had twee handgranaten bij zich en had gedreigd die handgranaten te gaan gebruiken op het moment dat wij ons zouden laten zien", vertelt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Dan moet je heel voorzichtig zijn."

"Dat werd tot op zekere hoogte wel gevaarlijk", vertelt Van den Heuvel. Hij moest weg uit het dorp omdat de risico's volgens hem te groot waren. "Dat was heel heftig."

Van den Heuvel had er af en toe moeite mee zijn tranen te bedwingen tijdens de opnames van Ontvoerd, dat vanaf zondag wordt uitgezonden. "Ik heb zelf een aantal keer met tranen in mijn ogen gezeten natuurlijk, omdat je ziet dat er zo veel emoties een rol spelen en zo veel emoties loskomen."

Werk minder lonend door regeerakkoord

Het regeerakkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten leidt tot een hogere marginale druk voor de meeste werknemers. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd op verzoek van de Tweede Kamer.

De marginale druk geeft aan welk deel van een stijging van het individuele bruto-inkomen niet leidt tot een hoger besteedbaar inkomen, maar wel in hogere af te dragen belastingen en premies. Een verhoging van de marginale druk betekent dat werk minder lonend wordt, waardoor meer mensen in deeltijd gaan werken en de werkgelegenheid in arbeidsjaren daalt, stelt het CPB.

Werknemers die maximaal twintigduizend euro verdienen krijgen door het regeerakkoord te maken met een lagere marginale druk. Voor mensen die een inkomen tussen de twintigduizend en 120 duizend euro gaat de druk omhoog. Voor wie meer dan 120 duizend euro verdient, verandert er niets.

De marginale druk voor zelfstandigen kan nog niet in kaart worden gebracht, omdat een aantal belastingmaatregelen nog niet is uitgewerkt. Mochten deze geen gevolgen hebben voor de marginale druk, dan zijn de consequenties van het regeerakkoord voor zelfstandigen vergelijkbaar met die voor werknemers, aldus het CPB.

Poesje jat 26 sleutelbossen

De dief van maar liefst 26 sleutelbossen in het noorden van Londen is opgespoord. De dader blijkt Milo, een grijs met zwart gestreepte huiskat.

Milo wist de sleutelbossen te stelen met behulp van een magneetje om zijn nek, waaraan de sleutels bleven hangen. Dit magneetje draagt de poes om kattenluikjes mee te openen.

Bazin Kirsten Alexander ontdekte de opmerkelijk diefstal bij toeval. "Ik heb alle sleutelbossen teruggegeven", zo laat de 27-jarige Engelse weten.

'Ouwehoeren' vertellen kerstverhaal voor EO

Martine en Louise Fokkens vertellen vrijdag in Amsterdam het kerstverhaal tijdens Kerstfeest op de Dam. De tweelingzussen, bekend van de documentaire Ouwehoeren, vertellen samen met onder anderen Youp van 't Hek en Danny de Munk over de geboorte van Jezus. Dat heeft de EO dinsdag bekendgemaakt.

Ook Liesbeth List en Marc de Hond hebben de primeur om het kerstverhaal voor te lezen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze Bijbelvertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap komt volgend jaar uit, maar het kerstverhaal is speciaal voor Kerstfeest op de Dam eerder beschikbaar gesteld.

Do, Berget Lewis, Frans Duijts, Los Angeles, the Voices en Pearl Jozefzoon brengen de vertelling tijdens Kerstfeest op de Dam muzikaal tot leven. Het festijn, dat een week na de opnames op tv wordt uitgezonden, wordt aan elkaar gepraat door Bert van Leeuwen.

Brussel onderzoekt groei huismerken

De Europese Commissie onderzoekt of de toename van het aantal huismerken een negatieve invloed heeft op de diversiteit en innovativiteit in de voedselproductie. Ook de afname van het aantal voedselfabrikanten op de Europese markt wordt onderzocht. Dat maakte de commissie dinsdag bekend.

Het onderzoek wordt gestart na meldingen vanuit onder meer consumentenorganisaties en nationale waakhonden. Zij zien dat de voedselproductie in Europa in steeds minder handen komt. De supermarktketens krijgen aan de andere kant een sterkere positie omdat zij steeds succesvollere huismerken in de schappen hebben staan. Producenten worden hierdoor gedwongen steeds goedkoper te werken.

De commissie wil nu onderzoeken of deze ontwikkelingen op de voedselmarkt een negatieve invloed hebben op innovaties van voedselproducten, zoals de klagers menen. Het onderzoek moet eind volgend jaar af zijn.

'Fout ambulancebesluit na treinbotsing Amsterdam'

Slachtoffers van de treinbotsing in Amsterdam in april moesten lang wachten op ambulances omdat deze uit omliggende veiligheidsregio's moesten komen. Die keuze werd bewust gemaakt, maar daarbij werd compleet voorbijgegaan aan de ernst van de verwondingen van de slachtoffers. Dat concludeert de Inspectie Veiligheid en Justitie in een dinsdag gepubliceerd, maar dit weekend al uitgelekt, onderzoeksrapport over de treinbotsing.

In het eerste uur na de botsing waren er slechts vier ambulances uit de veiligheidsregio Amsterdam gealarmeerd, waarvan er twee binnen tien minuten na de melding ter plaatse kwamen.

Voor het vervoer van de overige slachtoffers werden 23 ambulances uit de omliggende regio's opgeroepen. Daarvoor werd gekozen omdat dit slechts 'simpele ritten' naar het ziekenhuis waren, omdat de slachtoffers al door andere hulpverleners waren opgevangen. De ambulances in de eigen regio konden beter de complexere 112-meldingen uit Amsterdam op zich nemen, was het idee. Daarmee is een te groot risico genomen, oordeelt de inspectie.

Zaterdag lekte een deel van de onderzoeksconclusies al uit via de NOS. Zo werd bekend dat de registratie van slachtoffers en het overbrengen van slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen geïmproviseerd en ongestructureerd verliepen. Ook vond onvoldoende afstemming plaats tussen betrokken partijen.

Dinsdagmiddag presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid de resultaten van zijn eigen onderzoek naar de treinbotsing. Twee treinen botsten op 21 april nabij het Amsterdamse Westerpark op elkaar. Daardoor overleed een reiziger en tenminste 190 van de ruim vierhonderd inzittenden raakten gewond, van wie ruim twintig ernstig.

[WK clubs] Voormalig Eredivisiekeepers treffen elkaar

Het duel tussen Corinthians en Al Ahly is een ontmoeting tussen twee voormalig Eredivisiekeepers. Cássio Ramos en Sherif Ekramy komen elkaar tegen in Toyota City.

De Egyptische doelman Ekramy stond op 1 februari van dit jaar op het veld tijdens het duel Al Masry - Al Ahly in Port Saïd toen na het laatste fluitsignaal enorme rellen uitbraken. De supporters van de thuisploeg bestormden het veld en probeerden de spelers van Al Ahly te belagen.

De meesten wisten te ontkomen, maar er vielen wel degelijk rake klappen. De supporters van Al Ahly waren echter een stuk ongelukkiger; in totaal moesten zeker 74 Egyptische fans deze rellen met hun leven bekopen.

Gepokt en gemazeld
Ekramy stond inmiddels in de kleedkamer en maakte samen met zijn ploeggenoten (onder wie Hossam Ghaly, speelde ook voor Feyenoord in het vorige decennium) dat hij weg kwam. Op dat moment wist de keeper het echter al: "Ik voetbal nooit meer", dacht hij. "Het is over. We hebben met zijn allen deze beslissing genomen. Mensen zijn voor onze ogen gestorven. We kunnen niet eens meer denken aan voetbal."

Sindsdien ligt de Egyptische competitie stil, maar gaat deze halverwege december weer van start. Ekramy stond eind maart echter weer op het veld voor een duel in de Afrikaanse Champions League. Dit toernooi wist Al Ahly vervolgens ook te winnen, waardoor plaatsing voor het WK voor clubs een feit was.


Sherif Ekramy in actie voor Feyenoord (Foto: Pro Shots)

Op het toernooi in Japan mag de Egyptische kampioen zich laten zien. De ploeg zal uitgerust aan het WK beginnen, omdat er de afgelopen maanden alleen in de Afrikaanse Champions League is gespeeld. Daarnaast beschikt Al Ahly met de ervaren laatbloeier Mohamed Aboutrika over een geheim wapen. De 34-jarige middenvelder speelt vaak geen hele wedstrijden meer, maar is een belangrijke schakel in het team van trainer Hossam El Badry.

Aboutrika schitterde afgelopen zomer ook voor de Olympische ploeg van Egypte in Londen, onder meer door tegen Brazilië de score te openen. Met zijn inzicht, leiderschap en schat aan ervaring is hij één van de beste voetballers die Egypte de afgelopen jaren voortbracht.

Belofte Ramos
Bij tegenstander Corinthians staat eveneens een doelman onder de lat die de stadions van de Eredivisie kent. Cássio Ramos werd in de zomer van 2007 voor een miljoen euro door PSV overgenomen van Grêmio. In Eindhoven wist Ramos nooit door te breken en ook tijdens zijn verhuurperiode bij Sparta Rotterdam maakte de Braziliaan geen onuitwisbare indruk.

Nadat hij in Eindhoven nog anderhalf seizoen de bank warm hield, keerde Ramos in 2011 terug naar zijn vaderland. Bij Corinthians doet de keeper het naar behoren en laat hij zien waarom hij in Brazilië ooit een veelbelovende doelman was. Met zijn 25 jaar is Ramos nog relatief jong dus wellicht dat hij ooit nog eens de stap naar Europa kan maken.

Het WK voor clubs is voor de sluitpost een uitstekend podium om zich te laten zien. Misschien toont de Braziliaan dat zijn ware aard in Nederland nooit naar buiten kwam en dat hij wel degeljik een uitstekende keeper is.


Cássio Ramos in het shirt van PSV (Foto: Pro Shots)

Spits zonder vleugels
De ploeg van Ramos bestaat verder niet uit grote namen, al is aanvaller Paolo Guerrero uiteraard wel een blikvanger. De spits met vliegangst is vooral bekend door zijn tijd in de Bundesliga, waar de Peruviaan speelde voor Bayern München en Hamburger SV. Ondanks dat Guerrero geregeld zijn doelpunten maakte, vertrok hij uit Duitsland via de achterdeur.

Door zijn vliegangst bleef hij lange tijd weg van zijn club en durfde hij de oversteek van Zuid-Amerika naar Europa niet meer te maken. In Brazilië heeft de Peruviaans international de draad inmiddels weer opgepakt en pikt hij zijn doelpuntjes weer mee.

De wedstrijd wordt woensdag om 11;30 (Europese tijd) in Toyota City wordt gespeeld en heeft wellicht wat verrassende optredens in petto. Wellicht dat één van de bovengenoemde spelers kan aantonen dat een mislukt Europees avontuur niet direct een mislukte carrière betekent.

Filmfestival wil samenwerken met Havenbedrijf

Een filmvoorstelling in de onderzeebootloods van de Rotterdamse haven, of op de 17e verdieping van het World Port Center in de Maasstad.

De kans is groot dat dit werkelijkheid wordt nu het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en het Havenbedrijf Rotterdam gaan samenwerken.

Dat maakten beide instellingen dinsdag bekend. Op deze manier moet de haven meer bij de stad worden getrokken en het festivalpubliek in contact worden gebracht met de wereld van de haven.

Filmfestival wil samenwerken met Havenbedrijf
Filmfestival wil samenwerken met Havenbedrijf (Foto: ANP)

Die lastige kinderen

December is de familiemaand. Iedereen doet zijn best om op zijn minst een deel van de familie te kunnen zien tijdens Sinterklaas, kerst of oud en nieuw. De volwassenen komen bij elkaar om bij te praten. De woonkamer zit vol met de regelneven, roddeltantes, relnichten, handymannen en huisvrouwen. Tussendoor loopt ook nog wat van het kleine grut. De kinderen krijgen de vraag hoe oud ze nu zijn, hoe het op school gaat, en verder wordt er van hen verwacht dat ze zichzelf wel redden met wat speelgoed dat ze zelf hebben meegebracht.

Clijsters: "Genoten van mijn laatste jaar"

Kim Clijsters heeft genoten van haar laatste jaar als professionele tennisster. De Belgische won weliswaar geen grote prijs, maar ze is blij dat ze haar loopbaan om deze manier heeft kunnen afsluiten.

"Pas in mijn laatste jaar voelde ik mij de speelster die ik altijd had willen zijn", zegt Clijsters in een documentaire die over haar afscheid is gemaakt. "Dat was op alle vlakken het geval: mijn team en de situatie thuis. Er waren geen overwinningen in een grandslamtoernooi, maar er was wel veel voldoening."

Clijsters neemt woensdag definitief afscheid bij de Kim's Thank You Games in Antwerpen.

Clijsters: genoten van mijn laatste jaar
Clijsters: genoten van mijn laatste jaar (Foto: ANP)

Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker

Sir Ian McKellen vecht al jaren tegen prostaatkanker."Al zes of zeven jaar", zegt de The Hobbit-acteur tegen de Britse krant Daily Mirror. "Als je het hebt, word je in de gaten gehouden en moet je uitkijken dat het niet uitzaait." De Brit maakt zich geen grote zorgen. "Het zit alleen in de prostaat, het stelt niet veel voor."

"Ontzettend veel mannen sterven eraan, maar het is een van de kankers die heel goed te behandelen zijn", gaat de 73-jarige McKellen verder. "Ik ben onderzocht en het zaait niet uit." De acteur, die vanaf woensdag weer te zien zal zijn als Gandalf in The Hobbit: An Unexpected Journey, heeft geen behandeling gehad voor zijn ziekte.

McKellen heeft leren leven met zijn gezondheidsproblemen. In het begin maakte hij zich ernstig zorgen en liet hij zich geregeld onderzoeken. "Je slikt wel even als je dit nieuws hoort. Het is net als je een hiv-test doet, dat je denkt: is dit het einde van de weg?" De acteur vond het moeilijk overgeleverd te zijn aan artsen. "Je kijkt wachtend toe."

Zijn leeftijd begint McKellen parten te spelen, maar daar maakt hij zich niet druk om. "Ik heb net een gehoorapparaat gekregen, ik moet geopereerd worden aan staar, ik heb implantaten in mijn mond, ik heb problemen met mijn prostaat, het gaat heel goed met mij, dank u wel."

McKellen blijft ondanks zijn gezondheidsproblemen stug doorwerken. Naast zijn rol in The Hobbit-trilogie zal McKellen zich ook weer opmaken voor zijn rol als Magneto in de vierde X-Men-film. "Het is echt fantastisch dat je op deze leeftijd wordt beschermd door specialisten die je problemen begrijpen en je helpen ze op te lossen. Is dat niet alles wat je nodig hebt?"


Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker (Foto: Novum)

Kamer wil God in de lucht houden

Religie blijft ook in de toekomst een plaats houden in het radioaanbod. Dat heeft staatssecretaris Dekker toegezegd in antwoord op vragen van het CDA en de ChristenUnie. Eerder bepaalde Dekker dat de subsidies voor kleine religieuze omroepen per 2016 zullen worden stopgezet.

De christelijke partijen zouden het besluit het liefst teruggedraaid zien worden, maar drongen bij de staatssecretaris aan op een ‘zachte landing’. Daarop zegde Dekker toe in de contracten met de publieke omroepen op te nemen dat er aandacht besteed dient te worden aan levensbeschouwelijke zaken.

In praktijk zal dit waarschijnlijk betekenen dat religieuze omroepen als de EO, de KRO en de NCRV deze taken op zich zullen nemen. Toch zullen veel religieuze programma’s vanaf 2016 niet meer bestaan, aangezien de omroepen zich uiteraard zullen beperken tot de programma’s die aansluiten bij hun eigen overtuiging.

Close en Nolte spelen rockechtpaar

Glenn Close en Nick Nolte gaan in het muzikale drama Always on My Mind spelen. Nolte maakt zich op voor een rol als rockster met alzheimer. Close zal te zien zijn als zijn vrouw die moet leven met het resultaat van zijn losbandige rockleven, maakte productiehuis Occupant Entertainment bekend.

Chris D'Arienzo gaat de film regisseren. Hij maakte de musical Rock of Ages waarvan dit jaar een film uitkwam. D'Arienzo schreef ook het scenario van Always on My Mind. Het muziekdrama gaat volgend jaar in productie.

De 65-jarige Close werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor haar rol als transgender in het drama Albert Nobbs. De 71-jarige Nolte was dit jaar te zien in het sportdrama Warrior en binnenkort in het misdaaddrama Gangster Squad.

Stark mag Dortmund niet meer fluiten na fout

Wolfgang Stark heeft een bijzondere straf gekregen van de Duitse voetbalbond. De scheidsrechter maakte afgelopen weekend een grote fout in de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg. Daardoor mag hij geen wedstrijden van Dortmund meer fluiten.

Stark stuurde na een half uur spelen Marcel Schmelzer met een onterechte rode kaart van het veld. Dortmund verloor vervolgens de wedstrijd met 2-3. De Duitse voetbalbond wil Stark, door hem niet meer in te zetten in duels van Dortmund, volgens Bild beschermen.

Bij Dortmund denken ze dat Stark de club in het verleden al vaker heeft benadeeld. Zo gaf hij vorig jaar een omstreden rode kaart aan Mario Götze en keurde hij twee doelpunten van de club onterecht af.

De 43-jarige Stark geldt al jaren als een gerespecteerd FIFA-scheidsrechter. Eerder dit jaar floot hij onder meer de Europa League-finale tussen Atlético Madrid en Athletic de Bilbao. Ook was hij aanwezig op het EK 2012.

Rodriguez snapt beslissing UCI niet

Joaquim Rodriguez snapt niet dat zijn ploeg Katusha uit de World Tour is weggevallen. Het Russische team van de Spanjaard, die dit jaar als nummer één op de wereldranglijst eindigde, zag de laatste licenties naar het Nederlandse Argos-Shimano en Saxo-Tinkoff gaan.

"Ik weet niet hoe de toekenning van de licenties precies werkt. Tot we meer duidelijkheid hebben, zeg ik liever niets want alles wat we zeggen kan tegen ons gebruikt worden", liet Rodriguez weten.

"We moeten afwachten, maar ik hoop dat er een oplossing komt”, besloot de Spanjaard, die in 2012 tweede werd in de Giro en derde in de Vuelta.

Op drift geraakt schip aangekomen in IJmuiden

Het zondag op drift geraakte vrachtschip Ocean Victory is dinsdag veilig en wel naar de haven van IJmuiden gesleept. Even na 11.00 kwam het schip in de haven tot stilstand. De schade aan het schip wordt nu geïnspecteerd, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij.

De 170 meter lange Ocean Victory uit Panama voer zondag kort na vertrek uit de haven van IJmuiden rond 19.15 uur over een boei. Daarbij kwam een ketting in de schroef en raakte het schip op drift. De wind stuwde het schip richting de kust. Het schip ging zondagnacht voor anker voor de kust van Zandvoort en werd door een sleepboot op zijn plaats gehouden.

Aanvankelijk zou het schip maandag naar de haven worden gesleept, maar de berger vond dat het toen nog te hard waaide en besloot de sleepoperatie uit te stellen tot dinsdag. In de ochtend, even voor 06.00 uur, begon de operatie uiteindelijk. De wind was toen genoeg gaan liggen.

De boei is waarschijnlijk met het schip mee de haven in gesleept. "Ik heb in ieder geval niet gehoord dat die eerst is losgemaakt. Waarschijnlijk gaan ze nu bekijken hoe dat alsnog kan gebeuren", aldus de woordvoerder.

Van Rouwendaal en Toussaint openen WK zwemmen

Sharon van Rouwendaal en Kira Toussaint openen woensdag voor Nederland de wereldkampioenschappen kortebaan in Istanbul. Beide zwemsters komen in de series in actie op de 100 meter rugslag. Joeri Verlinden start op de eerste dag van de WK op de 100 meter vlinderslag en Wendy van der Zanden op de 400 meter wisselslag.

Toussaint, Van Rouwendaal, Verlinden en Van der Zanden zijn de enige Nederlandse deelnemers in Turkije. Het viertal kwam in november ook in actie bij de Europese kampioenschappen in het 25-meterbad in het Franse Chartres. De meeste andere toppers hebben het kortebaanseizoen zo vlak na de Olympische Spelen laten schieten.

De ploeg is niet de kleinste WK-afvaardiging in de geschiedenis. In 2002 kwamen in Moskou eveneens vier Nederlandse deelnemers aan de start: Inge Dekker, Chantal Groot, Suze Valen en Johan Kenkhuis.

Feyenoord wil Achahbar en Ramsteijn uitlenen

Feyenoord hoopt Anass Achahbar en Kaj Ramsteijn in de winterstop te verhuren. De clubleiding wil dat het tweetal meer aan spelen toe komt.

Door de pittige concurrentie in de selectie van Ronald Koeman komen Achahbar en Ramsteijn er dit seizoen niet aan te pas in De Kuip. Om toch minuten te maken op het hoogste niveau wil Feyenoord de twee talentvolle spelers in de winterstop verhuren.

"Achahbar en Ramsteijn zijn twee zeer talentvolle spelers, die op dit moment bij Feyenoord te maken hebben met grote concurrentie op hun posities", zegt technisch directeur Martin van Geel op de clubwebsite.

"Daarom is het beter voor hen om in de tweede seizoenshelft bij een andere club speelminuten te maken en zich verder te ontwikkelen, om in de zomer met meer ervaring terug te komen bij Feyenoord."

Feyenoord hoopt in de winterstop schoon schip te maken. Kelvin Leerdam, Kamohelo Mokotjo en Guyon Fernandez kregen al te horen dat ze mogen vertrekken. De club hoopt deze spelers te verkopen.

Grootste Chinese woordenboek nog groter

China heeft er binnenkort een omvangrijk woordenboek bij. De nieuwe druk van Hanyu Da Cidian zal uitgebreid worden tot bijna 500.000 trefwoorden. Ten opzichte van de huidige, eerste druk is dat een stijging van zo’n 30%. Dat meldden Chinese staatsmedia vandaag.

 De nieuwe editie van het woordenboek zal wel redelijk wat plankruimte in beslag nemen. Het naslagwerk zal bestaan uit 25 delen. Verwacht wordt dat het woordenboek over zeven jaar in de winkels zal liggen.

De Hanyu Da Cidian is overigens niet het grootste woordenboek ter wereld. Dat is namelijk nog altijd het 43-delige Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT). Dat woordenboek beschrijft ongeveer 400.000 trefwoorden. Geïnteresseerden kunnen het WNT overigens gratis online raadplegen.

Oud-PSV'er Thompson pakt record met hattrick

Archie Thompson, voormalig speler van PSV, heeft opnieuw een record te pakken. In een kwalificatiewedstrijd van Australië voor de Eas Asian Cup tegen Guam scoorde hjij een hattrick in slechts vijf minuten. Dit was nog nooit eerder gepresteerd door een speler die als invaller binnen de lijnen kwam.

Australië won de wedstrijd uiteindelijk met maar liefst 9-0. De 34-jarige Thompson wist al eerder al een ander record in handen te krijgen. Hij wist namelijk de meeste doelpunten in een officiële interland te scoren. In 2001, tegen Amerikaans-Samoa, scoorde hij maar liefst dertien doelpunten. De wedstrijd werd destijds met 31-0 gewonnen.

In 2006 speelde Thompson kort op huurbasis bij PSV. Toenmalig trainer Guus Hiddink, die toen ook bondscoach van Australië was, liet hem tweemaal meedoen.

FOK!sport publiceerde vorig jaar een special over de wedstrijd tussen Australië en Amerikaans-Samoa (31-0 winst). Deze is hier terug te lezen.

Doe-het-zelfwinkels in zwaar weer

Doe-het-zelfzaken hebben sinds het begin van de kredietcrisis 21 procent minder producten verkocht. Ook keuken-, meubel- en andere woonwinkels verkopen fors minder. Dat stelt het economisch bureau van ABN AMRO dinsdag in een rapport. Volgens de bank zet de daling ook volgend jaar door.

De daling is volgens de bank grotendeels te wijten aan de slechte woningmarkt. Sinds het begin van de kredietcrisis is het aantal mensen dat een woning koopt met 28 procent gedaald.

Volgens ABN AMRO verkopen de doe-het-zelfwinkels sinds het begin van de crisis in 2008 elk kwartaal gemiddeld 4,7 procent minder producten dan in het jaar daarvoor. De doe-het-zelfzaken concurreren nu steviger tegen elkaar om de klanten. In 2009 daalden de prijzen daardoor. De bedrijven konden de prijsdalingen echter niet lang volhouden en sinds 2010 stijgen de prijzen weer om de teruglopende verkoop te compenseren. Gemiddeld is de prijsstijging sinds 2010 twee procent geweest.

De kluswinkels proberen zich staande te houden door meer eigen producten te verkopen waarop de marge hoger is. Ook verkopen ze steeds meer branchevreemde producten.

Ook woonwinkels, die bijvoorbeeld keukens, meubels en verlichting verkopen, hebben het zwaar. Hun verkopen namen sinds het begin van de crisis met 25 procent af.

Volgens ABN AMRO zullen de doe-het-zelfzaken ook volgend jaar minder verkopen. De bank schat de daling op twee procent. Voor de woonwinkels zou de daling drie procent bedragen.

Vier extra vast voor mishandeling grensrechter

Voor de fatale mishandeling van een grensrechter in Almere heeft de politie dinsdag vier nieuwe verdachten aangehouden. Onder hen is een 50-jarige man, meldt de politie. Verder gaat het gaat om twee 16-jarigen en een 17-jarige. In totaal zitten nu acht verdachten vast. Ze komen allemaal uit Amsterdam.

De 41-jarige grensrechter van de Almeerse club Buitenboys werd bij een thuiswedstrijd geschopt en geslagen door meerdere spelers van Nieuw Sloten. Later werd hij onwel en overleed hij in een ziekenhuis. Een dag na de wedstrijd, vorige week maandag, hield de politie drie jongens van 15 en 16 jaar uit Amsterdam aan. Donderdag volgde een 16-jarige jongen uit Amsterdam.

Twintig rechercheurs onderzoeken de zaak. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Mancini heeft Sneijder niet nodig bij City

De geruchten rondom een transfer van Wesley Sneijder worden steeds hardnekkiger. Roberto Mancini zegt echter dat hij niet zit te wachten op de spelverdeler.

De Oranje-international komt bij zijn club Internazionale de laatste maanden niet aan spelen toe. Eerst was er sprake van een bovenbeenblessure, maar nu Sneijder weer fit is houdt hij nog steeds de bank warm. Contractuele perikelen zorgen ervoor dat de middenvelder niet binnen de lijnen komt.

Inmiddels worden er diverse clubs in verband gebracht met Sneijder, waaronder Paris Saint-Germain en Manchester City. "Er is geen contact gezicht met Sneijder", zegt City-manager Roberto Mancini echter tegen diverse Engelse media. "Hij is erg goed en heeft veel kwaliteit, maar ik heb voor zijn plek al genoeg opties. Kijk naar Samir Nasri en David Silva."

Sneijder staat in Milaan voor een lastige keuze; de oud-Ajacied kan zijn contract verlengen tegen gereduceerd salaris, of hij blijft op de bank zitten, of hij vertrekt naar een andere club.

Chelsea moet Romeu halfjaar missen

Chelsea moet Oriol Romeu naar verwachting zes maanden missen. De 21-jarige middenvelder onderging maandag een knieoperatie aan zijn voorste kruisband en meniscus. Dat meldt de Londense club dinsdag op zijn website. De Spanjaard viel zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Sunderland halverwege de eerste helft geblesseerd uit.

Chelsea verblijft momenteel in Japan waar het, als winnaar van de Champions League, deelneemt aan het WK voor clubteams. De Londenaren spelen donderdag in Yokohama de halve finale tegen de Mexicaanse club CF Monterrey. George Saville is als vervanger van Romeu, die vorige maand nog aan PSV werd gelinkt, meegevlogen naar Japan.

Monaco wellicht in maart verkrijgbaar

Het bankovervalspel Monaco zou ergens rond maart verkrijgbaar moeten zijn voor pc en Xbox 360. Dat zei gameontwikkelaar Andy Schatz in een reactie tegen een fan op Twitter. Schatz heeft nog geen officiële datum genoemd, maar geeft aan dat Monaco vanaf deze week te bestellen is.

Maximaal vier spelers kunnen in het spel samenwerken om bijvoorbeeld een bank of casino te overvallen. Schatz ziet zijn game als een mix van het klassieke actiespel Gauntlet en sluipgame Hitman.

Schatz werkt voor Monaco onder meer samen met componist Austin Wintory. Wintory werd vorige week genomineerd voor een Grammy voor de soundtrack die hij maakte voor het avonturenspel Journey.

AGOVV krijgt vier weken respijt

AGOVV Apeldoorn heeft van de rechter in Zutphen vier weken uitstel gekregen, zo maakte het Jupiler League-team bekend. In deze periode wordt geprobeerd om het betaald voetbal in Apeldoorn alsnog veilig te stellen.

De belastingdienst had het faillissement van AGOVV aangevraagd omdat het een vordering van 400.000 euro op de club heeft. De rechter ging hier niet direct in mee en besliste dat de ploeg uit Apeldoorn vier weken de tijd krijgt om met een reddingsplan te komen en het geld bijeen te krijgen. Volgens directeur Henk Timmer is er één miljoen euro nodig om het seizoen af te kunnen maken. Verder ligt er een schuld van twee miljoen euro.

Bij AGOVV klonk er na de zitting nog hoop. "We leven nog mensen, nu volop er tegenaan met z'n allen." De eerste acties om geld op te halen zijn al gestart.

Johnny Depp in The Lone Ranger

Het koningskoppel wat verantwoordelijk was voor The Pirates of the Caribbean (Jerry Bruckheimer en Gore Verbinski) laten in deze bombastische trailer van The Lone Ranger zien dat ze het trucje nog niet zijn verleerd. Dit keer zien we Johnny Depp als indiaanse krijger Tonto in wat beloofd een magistrale western te worden.

John Reid (Armie Hammer) en Tonto (Johnny Depp) zijn twee tegenpolen van mekaar. Reid de arm der wet en Tonto een stijlvolle indiaan, een rol die weer op het lijf van Depp is geschreven. Het noodlot drijft de twee samen en in het verhaal nemen ze het op tegen de corruptie en hebzucht van het wilde westen.

The Lone Ranger gaat op 7 augustus 2013 in première.

UEFA en Aziatische voetbalbond gaan samenwerken

De UEFA heeft dinsdag een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Aziatische voetbalbond AFC. De Europese voetbalbond gaat Azië helpen met opleiden, het geven van training, technische ontwikkeling en scheidsrechters. Ook gaat de UEFA jeugdvoetbal promoten. AFC wil op deze manier het voetbal in de regio verder ontwikkelen.

Volgens AFC-preses Zhang Jilong heeft Europa de huidige norm in het voetbal gezet en zal de samenwerking het niveau in Azië doen laten groeien. UEFA-president Michel Platini noemt Azië 'de toekomst op voetbalgebied'. "Op de gebieden van marketing en vrouwenvoetbal lopen ze in Azië op Europa voor. Daar kunnen wij weer van profiteren."

Glock: "Geld nodig voor stap voorwaarts"

Timo Glock wil dolgraag met het Formule 1-team Marussia een stap voorwaarts op de grid gaan maken. De Duitser beseft dat hiervoor wel een zak geld nodig is, zo meldt hij aan Autosport. Dit seizoen eindigde het team als elfde en voorlaatste in het constructeurskampioenschap.

Glock: "We weten allemaal dat als je grote stappen wilt maken, je geld nodig hebt om dat te bereiken. We ontwikkelen de auto naar onze mogelijkheden, maar de rest doet dat sneller en met meer geld. Het doel is dus om voor volgend seizoen een groter budget te hebben. Geld is hiervoor de sleutel."

"We hebben aan het begin van het jaar ook maar aan één van de drie tests meegedaan. Daarnaast kwam de ontwikkeling in de windtunnel pas laat op gang. Tel daarbij op dat wij in tegenstelling tot Caterham geen KERS hadden. Kortom, we hadden ze kunnen verslaan als we eerder hadden kunnen testen en ontwikkelen."

Marussia kwam in 2012 goed op gang en stond lang op de tiende plaats in het constructeurskampioenschap. Pas in de laatste race in Brazilië wist Vitaly Petrov met een elfde plaats Caterham in het kampioenschap voor Marussia te krijgen.

Tibetaanse tiener steekt zich in brand

Een Tibetaans meisje van 17 jaar heeft zich zondag in de West-Chinese provincie Qinghai in brand gestoken uit protest tegen de Chinese heerschappij over Tibetaanse gebieden. Ze overleefde haar extreme protestactie niet. Dat heeft de in Washington gevestigde rechtengroep Internationale Campagne voor Tibet meegedeeld.

Volgens de groep Free Tibet was Wangchen Kyi pas 16. Voor ze zich op de grasvlakte van de gemeente Zeku in brand stak zou ze het langdurige bestaan van het Tibetaanse volk en een lang leven voor de Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama hebben gewenst.

De propaganda-afdeling van Zeku bevestigde de dood van Wangchen dinsdag.

Eerste Kamer bespreekt verbod op nertsenfokkerij

De Eerste Kamer buigt zich dinsdag opnieuw over een voorstel om het houden van pelsdieren te verbieden. Het voorstel van PvdA en SP is aangepast om kritiek weg te nemen die de Eerste Kamer eerder had.

De invoeringstermijn van het verbod is verlengd. Aanvankelijk zou het verbod in 2018 van kracht worden. Dat is 2024 geworden. Verder krijgen de pelsdierhouders, voornamelijk nertsenfokkers, meer compensatie.

De Tweede Kamer stemde in 2009 al in met het verbod. De Eerste Kamer bleek later dat jaar forse kritiek te hebben, waarna de initiatiefnemers met de aanpassingen kwamen. Ook die zijn inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen.

De kans lijkt groot dat de Eerste Kamer nu instemt. De partijen die in de Tweede Kamer voor stemden, hebben sinds vorig jaar ook in de senaat een meerderheid. Behalve PvdA en SP gaat het om PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Het debat in de Eerste Kamer zou eigenlijk worden bijgewoond door staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas (PvdA), maar hij trad vorige week af. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vervangt hem.

Mandela heeft longinfectie; behandeling slaat aan

Nelson Mandela lijdt aan een longinfectie, maar de behandeling die hij krijgt slaat aan. Dat heeft de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma dinsdag gezegd.

De 94-jarige Mandela werd zaterdag opgenomen in een militair hospitaal in de buurt van de hoofdstad Pretoria. Naar nu blijkt heeft hij een longinfectie opgelopen. Behandeling lijkt echter te helpen.

In januari 2011 kampte de vroegere president nog met een acute infectie aan de luchtwegen.


Mandela heeft longinfectie; behandeling slaat aan (Foto: Novum)

Minispoorboekje slaat goed aan

Het nieuwe papieren minispoorboekje van reizigersorganisatie Rover blijkt goed te verkopen. In een week tijd zijn bij de stationsboekhandels van AKO al bijna tienduizend exemplaren verkocht, meldt Rover dinsdag.

De NS geeft sinds 2010 geen spoorboekje meer uit omdat de vertrektijden ook digitaal zijn op te zoeken. De goede verkoop van het minispoorboekje toont volgens Rover aan dat er nog altijd behoefte aan een papieren versie is.

Van het laatste spoorboekje van de NS werden in een jaar tijd achttienduizend stuks verkocht, voornamelijk via de NS-loketten. Het minispoorboekje van Rover en treinreiziger.nl zit dus in een week tijd al over de helft van dat aantal. Van het boekje zijn tienduizend exemplaren gedrukt. Als de vraag groot blijft, wordt een herdruk overwogen.

Het minispoorboekje is overigens minder volledig dan het oude spoorboekje van de NS. In het boekje van Rover staan alleen de vertrektijden van intercity's, terwijl in het boekje van de NS ook de tijden van stoptreinen en sprinters werden vermeld.

Colorado legaliseert wiet, maar zonder feestje

In de Amerikaanse staat Colorado is maandag marihuana officieel gelegaliseerd. Zonder festiviteiten of ophef, precies zoals het staatsbestuur wilde.

Gouverneur John Hickenlooper maakte de legalisering officieel door het referendum van vorige maand, waarin de bevolking voor legalisering stemde, geldig te verklaren. De legalisering maakt nu deel uit van de grondwet van Colorado. Zo'n twintig voorstanders van legalisering vierden hun overwinning door joints op te steken op de trap van het capitool van Colorado en joints en waterpijpen uit te delen, maar tot grote menigtes kwam het niet. In het openbaar blowen is nog steeds verboden, maar er waren geen agenten in de buurt om een stokje te steken voor de actie. "Het ruikt naar vrijheid", zei een grijnzende, blowende activist nadat Hickenlooper het referendum geldig had verklaard.

Hickenlooper probeerde de verwachtingen vorige maand te temperen nadat 55 procent van de bevolking voor legalisering had gestemd, aangezien marihuana volgens de federale wetgeving nog steeds illegaal is. Colorado en Washington, waar een meerderheid ook voor legalisering stemde, hebben de federale regering gevraagd of ze van plan is de uitslagen van de referenda aan te vechten. Tot dusver heeft de regering echter alleen gezegd dat de Controlled Substances Act, die marihuana verbiedt, van kracht blijft. Zolang de regering geen actie onderneemt is het gebruik van marihuana in deze staten toegestaan.

De grondwet van Colorado schrijft voortaan voor dat mensen van 21 jaar of ouder 28 gram wiet bij zich mogen hebben en zes planten mogen bezitten. Hickenlooper heeft een werkgroep opgericht bestaande uit politici, agenten, marihuana-activisten en mensen uit de landbouw om met ideeën te komen over hoe de handel in en het gebruik van marihuana moet worden gereguleerd. De werkgroep heeft tot februari om met aanbevelingen te komen, die vervolgens nog door het congres in Colorado moeten worden goedgekeurd.

Twente steekt 3,5 ton in extra treinen Hengelo

Twentse gemeenten steken 3,5 ton in extra treinen in de ochtendspits op de verbinding tussen Zutphen en Hengelo. Door de nieuwe dienstregeling die zondag is ingegaan is het op die verbinding plotseling erg druk, meldt het samenwerkingsverband van veertien gemeenten Regio Twente. De regio is concessieverlener voor de lijn.

De NS heeft de dienstregeling bij Enschede en Deventer op verschillende punten aangepast. Sinds zondag rijden bijvoorbeeld minder vaak treinen van Deventer naar Utrecht. Ook is de overstap op Deventer richting Arnhem verslechterd waardoor veel reizigers uit Twente ervoor kiezen via Hengelo en Zutphen naar Arnhem te reizen. Ze maken daarvoor gebruik van de verbinding van Syntus tussen Zutphen en Hengelo. Daar zitten de treinen dus plotseling vol.

De verbinding wordt gebruikt door forenzen, scholieren en studenten die naar opleidingsinstellingen in Hengelo en Enschede gaan. Ook is op deze lijn een station bij een ziekenhuis geopend.

Het is volgens de regio belangrijk dat iedereen zonder al te veel problemen met de trein kan blijven gaan, ook omdat zo files op de wegen worden voorkomen en omdat het beter is voor het milieu. Met het geld moeten heel volgend jaar extra treinen worden ingezet.

Vervoerders gaven maandag al aan dat het altijd even zoeken is bij een nieuwe dienstregeling, omdat moeilijk te voorspellen valt waar het precies druk wordt. De eerste weken moet de inzet van treinen en bussen nog worden afgestemd op het reizigersaanbod.

Vliegtuigbommen gevonden in Drents natuurgebied

In natuurgebied De Slokkert in de Drentse gemeente Noordenveld zijn drie vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om duizendponders die vermoedelijk afkomstig zijn van een Britse bommenwerper die in 1943 in het gebied neerstortte, meldt de gemeente dinsdag.

De explosieven werden gevonden tijdens de herinrichting van het gebied. Ze worden woensdag door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie tot ontploffing gebracht op een terrein vlakbij het TT-circuit van Assen.

Sparta-directeur Vloet kwaad op Van Praag

Sparta-directeur Wiljan Vloet is kwaad op Michael van Praag. De voorzitter van voetbalbond KNVB had gisteren op VI-radio uitgehaald naar Sparta-trainer Michel Vonk die in zijn ogen veel te fel had gereageerd op de rode kaart die Donovan Deekman voorgehouden kreeg.

Deekman kreeg een rode prent nadat hij op op tegenstander Jurgen Mattheij was gaan staan. Dit gebeurde juist in het weekend waarin de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd herdacht. De Sparta-spelers accepteerden de beslissing van de scheidsrechter niet en belaagden hem massaal, terwijl aan de zijlijn Vonk tekeer ging. Dit vond Van Praag ongepast, zeker omdat Vonk het in zijn commentaar na afloop van het duel nog opnam voor Deekman.

Vloet vindt dat Van Praag met zijn kritiek eerst naar Sparta had moeten gaan voor het in de openbaarheid te brengen. "Van Praag oordeelt respectloos over mensen zonder ze eerst te bellen. Op dat niveau werk ik niet. Het is niet zo netjes. Als hij iets heeft, dan kan hij me bellen. Hij had kunnen vragen wat we er zaterdag en zondag aan hebben gedaan. Dan hadden we erop kunnen reageren."

'Nederlandse scholieren middelmatig'

Nederlandse basisschoolleerlingen presteren naar behoren, maar springen er op geen enkele manier positief uit. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar het niveau van leerlingen uit groep 6 van de basisschool op het gebied van lezen, rekenen en natuuronderwijs. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt.

Het Nederlandse onderwijs kan zwak presterende leerlingen op basisniveau krijgen, maar talentvolle leerlingen krijgen nauwelijks de kans om te excelleren.

Leerlingen uit Singapore presteren het beste.

'Hayden Panettiere weer single'

Hayden Panettiere is naar verluidt weer vrijgezel. De 23-jarige actrice en footballspeler Scotty McKnight zouden enkele weken geleden al een punt hebben gezet achter hun relatie. Ze waren anderhalf jaar samen.

Bronnen vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat de twee nog wel goede vrienden zijn. "Ze komen waarschijnlijk ooit wel weer bij elkaar", denkt een bron.

Het was niet de eerste keer dat Panettiere haar hart had verloren aan een sportman. De actrice had eerder een relatie met bokser Wladimir Klitschko.

De Held verfilmd met scenarist The Killing

De filmrechten van de succesvolle roman De Held van Jessica Durlacher zijn verkocht. Het scenario voor deze nieuwe bioscoopfilm wordt geschreven door Deense scenaristen Michael W. Horsten, één van de schrijvers van de succesvolle Scandinavische TV serie The Killing en Lars Andersen, zo laat Independent Films weten.

Basis voor de film is Durlachers onheilspellende roman De Held, over het allesbepalende en onontkoombaar verleden van Sara Silverstein. Nooit kwam zij in aanraking met geweld, tot ze op een herfstdag in het bos oog in oog komt te staan met een verkrachter. Kort na de dood van haar vader worden zij en haar familie ’s nachts op gewelddadige wijze overvallen in hun huis. Dan doet Sara een gruwelijke ontdekking. Alles wat ze heeft geleerd over goed en kwaad lijkt niet meer te gelden. Er blijft voor Sara niets anders over dan het nemen van een dodelijk besluit.

Jessica Durlacher, auteur van het boek, liet snel weten dat zij in haar nopjes is over de verfilming. "Dat De Held een film wordt vind ik ongelooflijk spannend, en zeker nu een van de schrijvers van The Killing erbij betrokken is. Naar The Killing heb ik dagenlang als een verslaafde krankzinnige zitten kijken. De Held is een spannend maar ook een heel emotioneel verhaal en ik vind het een groot compliment dat deze schrijvers juist dit boek hebben gekozen. Antoinette (Beumer, regisseuse) beschouw ik als een meester in het creëren van suspense, bovendien is ze een echte acteur-regisseur; ik zie dus enorm naar dit spannende project uit!"

De film wordt geproduceerd door Rachel van Bommel, die voor producent Millstreet Films de boekrechten aankocht. Beumer en Van Bommel werkten eerder samen voor de Nederlandse thriller Loft. Aankomende producties van Millstreet Films naast De Held zijn de verfilming van Esther Verhoefs bestseller Rendez-Vous, Saskia Noorts Koorts en Nieuwe Buren en Soof, een romantische komedie naar de columns van Sylvia Witteman, die in maart 2013 in productie gaat. Beumer: "Ik haal zoveel energie uit het feit dat ik nu zelf mee produceer. Mijn handen jeuken om De Held te verfilmen. Het boek is al heel filmisch geschreven en gaat een hele spannende film opleveren. Deze film is een prachtige aanwinst voor Millstreet Films. ”   

De opnames van De Held staan gepland voor 2014. Wie de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend. Regie van de film is in handen van Antoinette Beumer (Jackie, Loft, De Gelukkige Huisvrouw). De Held wordt in 2015 door Independent Films uitgebracht in de bioscoop.

Van Oostveen: "Arbiters moeten strenger zijn"

KNVB Directeur Betaald Voetbal Bert van Oostveen wil dat scheidsrechter strenger op gaan treden. Hij zat hiervoor vorige week met scheidsrechtersbaas Dick van Egmond om tafel om hier afspraken over te maken. Aanleiding is de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die belaagd werd door spelers van Nieuw Sloten.

"De arbitrage heeft de middelen en zij moeten de regels stringenter uitvoeren. Aanmerkingen op de leiding hoef je niet te tolereren. Treed op als je wordt belaagd. Veertig jaar geleden kreeg je een gele kaart voor 'hondenlul'. Nu is de acceptatiegrens zodanig opgerekt, dat de scheidsrechters voor alles en nog wat worden uitgemaakt en ze hondenlul als geuzennaam beschouwen. De tijd is rijp om de regels gewoon uit te voeren zonder direct een heksenjacht te ontketenen."

[NBA] Linsanity kan Spurs niet stoppen

San Antonio Spurs heeft maandag een zwaarbevochten overwinning geboekt bij Houston Rockets. In Houston werd het na verlenging 134-126 voor de bezoekers, die zich niet lieten afschrikken door een in topvorm verkerende Jeremy Lin. Hij scoorde 38 punten. Tony Parker van de Spurs zette daar de eerste triple double uit zijn carrière tegenover. De Fransman scoorde 27 punten, pakte twaalf rebounds en gaf twaalf assists.

Miami Heat won met 101-92 van Atlanta Hawks. LeBron James (27 punten) en Dwyane Wade (26 punten) namen de NBA-kampioen op sleeptouw tegen de bezoekers uit Georgia. Chris Bosh maakte veertien punten en pakte tien rebounds.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 104-97
Charlotte Bobcats - Golden State Warriors 96-104
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 119-96
Portland Trail Blazers - Toronto Raptors 92-74

Kernreactor Japan ligt precies op breuklijn

Onder een kerncentrale in het westen van Japan ligt een breuklijn die mogelijk actief is. Dat heeft een door de Japanse nucleaire waakhond ingehuurd team geologen maandag gezegd.

De structuur van de ondergrond van de Tsuruga-centrale toont tekenen van seismische activiteit honderdduizend jaar geleden. Dat tijdsbestek is te kort om nieuwe trillingen uit te sluiten.

Japanse richtlijnen verbieden de bouw van kerncentrales op breuklijnen. Reactor 2 van Tsuruga ligt precies boven zo'n breuklijn en zal moeten wijken als de conclusies van het onderzoeksteam officieel worden overgenomen.

Plasterk eist einde aan rompslomp rond parkeerpas

Een parkeervergunning moet overal via internet kunnen worden aangevraagd zonder dat daarvoor documenten hoeven te worden overhandigd. Gemeenten kunnen de benodigde informatie gemakkelijk uit hun eigen systeem halen, meldt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag op de website van zijn ministerie. Hij reageert op een advies van adviesorgaan Actal en vraagt gemeenten hier werk van te maken.

Van de ongeveer honderd gemeenten die met parkeervergunningen werken vraagt de helft nog naar een kopie van het kentekenbewijs of zelfs een uittreksel uit het bevolkingsregister. Dat is onnodig papierwerk waar een eind aan moet komen, oordeelt Plasterk.

De kentekengegevens kunnen gemeenten opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de persoonsgegevens staan in de eigen bevolkingsadministratie. Ook moet het bij al deze gemeenten mogelijk worden de vergunning via internet aan te vragen.

Het overzetten van een parkeervergunning naar een andere auto moet ook eenvoudiger worden. Plasterk wijst erop dat gemeenten het juiste adres ook weten te vinden als ze een parkeerboete moeten versturen. "Dat moet het ook mogelijk zijn de parkeervergunning automatisch over te zetten van een oude naar een nieuwe auto."

'Rusland, verwerp de anti-homowet'

Human Rights Watch heeft de politiek in Rusland dinsdag opgeroepen een wetsvoorstel dat homorechten ondermijnt, te verwerpen.

De Staatsdoema, de Russische Tweede Kamer, buigt zich de komende dagen over het voorstel dat homoseksuele propaganda in het bijzijn van minderjarigen strafbaar stelt.

Volgens de mensenrechtenorganisatie druist de wet in tegen de vrijheid van meningsuiting. Ook zou de wet discriminerend zijn voor de homogemeenschap.

Wie zich schuldig maakt aan homoseksuele propaganda, kan door de nieuwe wet een boete krijgen van omgerekend maximaal 125 euro. Organisaties kunnen een boete van maximaal 12.500 euro krijgen.

New Kids Nitro Racer toont groene Manta

"De New Kids Nitro Racer game op 4 januari 2013 voor je gewone computer, kut!", een opvallende eerste zin van het door ons ontvangen persbericht. De game die is gebaseerd op de gelijknamige film bevat alles uit de asociale wereld van de heren.

New Kids Nitro Racer geeft de speler de controle over de felgroene Opel Manta, waarmee je door zeventien 'keimooie missies' kan crossen door Maaskantje. Onderweg kan je met de wagen door telefooncellen, speeltuinen en bushokjes te rammen een spoor van vernieling in het Brabantse dorpje achterlaten. De New Kids Barrie Butsers (Flip van der Kuil), Rikkert Biemans (Wesley van Gaalen), Robbie Schuurmans (Steffen Haars), Richard Batsbak (Huub Smit) en Gerrie van Boven (Tim Haars) zijn allen in de game te zien en horen, net zoals een cameo van niemand minder dan Reinout Oerlemans. Tijdens het rijden kan je natuurlijk nog luisteren naar de hit uit de film New Kids Nitro: Hoeren Neuken, Nooit Meer Werken van Corrie Konings.

New Kids Nitro Racer is gemaakt door Delrox en wordt vanaf 4 januari voor een tientje beschikbaar gesteld op de website.

P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden

De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden krijgt de P.C. Hooft-prijs 2013. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde dinsdag bekendgemaakt.

De prijs is voor het hele oeuvre van de schrijver. "Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijnéén werk", stelde de jury. "Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen." Volgens de jury is zijn stijl "ongeremd en retorisch, kent het weinig beperkingen en barst het soms bijna uit zijn eigen zinsverband."

Van der Heijden is een veel gelauwerd schrijver. Eerder dit jaar ontving hij de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor de 'requiemroman' Tonio, die is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van de auteur en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en is dit keer bestemd voor verhalend proza. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden
P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden (Foto: ANP)

The Hobbit: An Unexpected Journey

Bijna een decennium na zijn wereldveroverende The Lord of the Rings Trilogy neemt Peter Jackson (PJ) deze kerst de bioscoopbezoeker weer mee terug naar Middle-Earth. Met The Hobbit, een prequel op The Lord of the Rings (LOTR), staat PJ voor de uitdaging iedereen opnieuw te doen verbazen. De sceptici vragen zich al enige tijd af of dit wel te doen is. The Hobbit is immers wat kleinschaliger dan het epos wat tien jaar geleden alle records verbrak. Zal PJ het toch weer lukken met zijn The Hobbit?

Turkije heeft meeste gevangen journalisten

In geen enkel ander land zitten zoveel journalisten gevangen als in Turkije. Op 1 december zaten daar zeker 49 journalisten vast, onder wie tientallen Koerdische verslaggevers die van betrokkenheid bij terrorisme worden beschuldigd.

Dat maakte het Comité ter Bescherming van Journalisten, dat in New York is gevestigd, dinsdag bekend. Na Turkije komen Iran (zeker 45 gevangen journalisten) en China (32). In totaal zaten volgens het comité begin deze maand 232 (foto)journalisten gevangen. Dat waren er 53 meer dan in begin december vorig jaar.

"Wij leven in een tijd dat regeringen aan beschuldigingen van vijandigheid tegen de staat en 'terrorisme' de voorkeur geven om journalisten te intimideren, te arresteren en gevangen te zetten", zegt directeur Joel Simon van het comité.

Turkije heeft meeste gevangen journalisten
Turkije heeft meeste gevangen journalisten (Foto: ANP)

Geen worst voor zwangere gaat verloskundigen te ver

Het gaat verloskundigen te ver dat vrouwen die zwanger zijn wordt afgeraden ham, spek en worst te eten. De lijst met verboden wordt volgens beroepsvereniging KNOV veel te lang, schrijft het AD dinsdag.

De Gezondheidsraad kwam donderdag met een advies waarin het eten van de genoemde vleeswaren wordt afgeraden omdat ze behandeld zijn met nitriet. Dat zou een verhoogde kans op kinderleukemie kunnen geven. "Zwangeren raken in paniek", stelt verloskundige Simone Valk in de krant.

De lijst is angstaanjagend, stelt schrijfster van het bevallingsboek Veilig Zwanger Beatrijs Smulders in de krant. "Zwangeren gaan er juist ongezond door eten." Ze schrok zelf van het advies niet meer dan twee keer per week vette vis te eten. "Vrouwen hebben járen gehoord dat makreel goed is voor de hersenontwikkeling van hun baby."

Het Voedingscentrum zegt in de krant dat er telkens nieuwe inzichten komen en dat de lijst er daarom anders uitziet dan vijf jaar geleden. Smulders stelt dat het beter bij adviezen kan blijven over zaken die duidelijk slecht zijn, zoals het advies niet te roken en niet alleen fast food te eten. "Andere adviezen voeren te ver door."


Zwangeren mogen ongestoord worst eten!(Foto: Novum)

Eerste trailer After Earth

Hieronder staat de trailer van de aanstaande film After Earth van de hand van regisseur M. Night Shyamalan. Will Smith en zijn zoon Jaden tekenden voor de hoofdrollen.

After Earth gaat over de planeet Nova Prime dat de nieuwe thuisbasis is voor de mensheid. Aldaar keert de legendarische generaal Cypher Raige terug naar zijn gezin dat inmiddels van hem vervreemd is. Als een meteorietenstorm het ruimteschip van Cypher en zijn zoon Kitai beschadigd crashen ze op een onbekende en gevaarlijke planeet Aarde. Terwijl zijn vader vecht voor zijn leven trekt Kitai door een vijandig landschap. Zijn hele leven wilde Kitai net als zijn vader soldaat zijn en nu krijgt hij de kans om te laten zien wat hij waard is.

After Earth draait vanaf 27 juni 2013 in de Nederlandse bioscopen.

Sylvia Hoeks had pauze nodig voor realitycheck

Sylvia Hoeks heeft de afgelopen maanden afstand genomen van haar werk. "Dat had ik zeven jaar niet gedaan", vertelt de 29-jarige actrice dinsdag in De Telegraaf. "Ik heb nu tijd genomen voor een realitycheck."

Hoeks, bekend van series als Bloedverwanten en Overspel, had naar eigen zeggen tijd voor zichzelf nodig. "Op een filmset ga je bijna geloven dat situaties maakbaar zijn en te regisseren. Dat is dus niet zo. Ik ervaar dit als helend."

De actrice kijkt nu zoveel mogelijk naar wat er nog meer gebeurt in de wereld. "Haal familiebanden aan, onderhoud vriendschappen en geniet van de liefde van mijn leven", vertelt ze. "Ik zal vanaf nu vaker vanuit de sprookjeswereld die een filmset nu eenmaal is, even de realiteit van alle dag instappen."

Rechters bekijken skybox Badr Hari

Rechters van de rechtbank Amsterdam nemen dinsdag vanaf 11.00 uur een kijkje in de skybox in de Amsterdam ArenA waar kickbokser Badr Hari op 8 juli tijdens dancefestijn Sensation zakenman Koen Everink ernstig mishandeld zou hebben. Justitie wil met een inspectie ter plaatse kijken of verklaringen van getuigen kloppen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Badr Hari, die afgelopen zaterdag in het huis van bewaring 28 werd, naast de mishandeling van Everink van nog een reeks geweldsmisdrijven. Eind juli werd hij opgepakt. Vorige maand verkeerde hij enkele dagen op vrije voeten, nadat de rechtbank zijn voorarrest had opgeschort. Omdat Hari zich niet aan de gestelde voorwaarden hield, werd hij opnieuw voor 3 maanden vastgezet.

Aansluitend aan het bezoek aan de ArenA (de zogeheten schouw), houdt de rechtbank een tussentijdse zitting in de zaak-Badr Hari in het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid. Het inhoudelijke proces vindt pas volgend jaar plaats.

Rechters bekijken skybox Badr Hari
Rechters bekijken skybox Badr Hari (Foto: ANP)

'Meer agressie op straat dan voetbalveld'

Sportvelden hebben een slechte reputatie, maar er gaapt een diepe kloof tussen beeld en werkelijkheid. Het is er over het algemeen een stuk veiliger dan op straat, in de horeca of in de trein. Dat blijkt uit onderzoek van 11 sportbonden, waaronder de KNVB, meldt Trouw dinsdag.

Een op de zes Nederlanders (17 procent) is tijdens amateurwedstrijden wel eens slachtoffer of getuige geweest van ongewenst gedrag. Op straat (57 procent), in het openbaar vervoer (27 procent) en tijdens het uitgaan (33 procent) zijn dat er beduidend meer. Driekwart van de Nederlanders denkt toch dat agressie juist op en rond amateurvelden toeneemt.

Vooral voetbal heeft een slecht imago. Diefstal uit kleedkamers en scheldpartijen rond het veld komen harder aan dan wanneer ze plaatsvinden in het café of in de bus, aldus de krant.

Uit respect voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen en zijn nabestaanden is tot dinsdag gewacht met publicatie van het onderzoek.

'Meer agressie op straat dan op voetbalveld'
'Meer agressie op straat dan op voetbalveld' (Foto: ANP)

Verdubbeling van bedrijven die banen gaan schrappen

Het aantal werkgevers dat denkt de komende maanden in zijn bedrijf banen te gaan schrappen, is in drie maanden tijd verdubbeld. Negen procent van de werkgevers laat weten dat in het komende kwartaal banen gaan verdwijnen. Drie maanden geleden was dat nog vier procent. Dat blijkt uit de arbeidsmarktmonitor van uitzendbureau Manpower die dinsdag is gepubliceerd.

Volgens Manpower is slechts twee procent van de ondernemingen van plan om volgend kwartaal juist mensen aan te nemen. De verhouding tussen bedrijven die banen schrappen en de bedrijven die juist uitbreiden, is in tien jaar tijd niet zo scheef geweest, stelt het uitzendbedrijf. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de bedrijven die uitbreiden juist nog in de meerderheid.

De hardste klappen gaan vallen in de productiesector, gevolgd door de bouwsector. Daarna komen de bedrijven die aan mijnbouw en delfstofwinning doen. De enige sector die banengroei verwacht, is die van de nutsbedrijven.

Het zijn voornamelijk de bedrijven in het westen en zuiden van Nederland die inkrimpen. In het noorden zijn evenveel bedrijven die uitbreiden, als bedrijven die slinken. Hoewel er meer snijdende dan groeiende bedrijven zijn, verwacht 82 procent van de bedrijven dat het personeelsbestand in het eerste kwartaal op peil te zullen houden.

Om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kijkt Manpower naar het aantal bedrijven dat uitbreidt en trekt daar het aantal inkrimpende bedrijven af. Daardoor krijgt Manpower een netto werkgelegenheidscijfer, dat over het eerste kwartaal van volgend jaar op min zeven procent komt te staan. Na correctie voor seizoensinvloeden daalt dat cijfer nog naar min acht procent. Dat is het laagste cijfer in de tien jaar dat de uitzender de monitor maakt.

Manpower voert hetzelfde onderzoek in meer dan veertig landen uit. Daaruit blijkt dat de werkgelegenheid in Europa een wisselend beeld laat zien. Het Nederlandse cijfer bevindt zich in dezelfde regionen als onder andere Ierland (min acht) en Polen (min zes). In Duitsland is het netto werkgelegenheidscijfer vijf procent en in het Verenigd Koninkrijk vier procent. In Griekenland en Spanje zijn de cijfers respectievelijk min zestien en min dertien procent.

Europa blijft achter bij Noord- en Zuid-Amerika, waar in alle gemeten landen de uitbreidende bedrijven in de meerderheid zijn. In Azië voeren Taiwan en India de boventoon, met positieve netto werkgelegenheidscijfers van respectievelijk 26 en 23. Ook China (14) en Japan (6) tonen positieve cijfers.

'Voetballen veiliger dan werken'

Het sportveld is een veiligere plek dan het winkelcentrum, de straat, de trein of de werkplek. De slechte reputatie die sportvelden hebben is dan ook onverdiend, concluderen elf sportbonden in een onderzoeksrapport over sportiviteit en respect waar Trouw dinsdag over schrijft.

Het rapport werd gemaakt voordat grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere fataal werd mishandeld door spelers van voetbalclub Nieuw-Sloten. De publicatie van het onderzoek is uit respect voor de arbiter uitgesteld tot dinsdag. Nieuwenhuizen is maandag gecremeerd.

Van de Nederlanders zou driekwart het idee hebben dat de amateursport wordt overschaduwd door agressie. Zij denken dat die agressie toeneemt en steeds grovere vormen aanneemt. Als Nederlanders wordt gevraagd waar ze vorig jaar getuige of slachtoffer zijn geweest van ongewenst gedrag blijkt dit beeld onterecht.

Bijna zes op de tien (57 procent) hebben op straat zogenoemd ongewenst gedrag meegemaakt of gezien. Bij het uitgaan is dit een derde, in winkelcentra 29 procent. In de sport is dat zeventien procent. Daarmee lijkt sporten veiliger dan werken, waar 21 procent ongewenst gedrag zag of meemaakte.

Dat het beeld anders is, zou komen doordat diefstal uit een kleedkamer harder aankomt dan diefstal in de bus. De sportbonden, waaronder voetbalbond KNVB, onderzochten hoe slecht gedrag kan worden voorkomen. Het zou helpen als spelers niet met de scheidsrechter mogen praten, zoals bij rugby het geval is. Daar mag alleen de aanvoerder de scheidsrechter spreken.

Uitgestelde straffen zoals de gele kaart bij het voetbal zou misdraging in de hand werken omdat die door de tegenpartij als onrechtvaardig wordt ervaren. Die wil direct voordeel hebben als een tegenstander zich misdraagt.

FOK! wat een weer...Lokale gladheid

Goedemorgen! Vanuit het noorden trokken er gisteravond enkele winterse buien over het land, maar daarbij nam de activiteit wel steeds verder af. In het noorden en oosten was er hier en daar een sneeuwdekje te bewonderen en kwam er lokale gladheid voor. Elders in het land werd het door opvriezing plaatselijk glad.

Vandaag hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zon. In de loop van de dag kan er in het noorden van het land opnieuw een winterse bui gaan vallen. Langs de kust zal het vandaag rond de 4 graden gaan worden, terwijl de temperatuur in het binnenland maar net 1 of 2 graden boven het vriespunt uit gaat komen. De komende dagen houden we dit weerbeeld nog even vast. Een enkele winterse bui en lichte vorst in de nacht.

Kijken we weer even over de grenzen heen dan zien we dat er werkelijk enorme hoeveelheden regen zijn gevallen in de bekende Turkse badplaatsen en op diverse Griekse eilanden. Op de Canarische Eilanden heeft het weer zich weer wat hersteld en is het met 20 graden prima uit te houden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenboogAfgelopen zondag was er een prachtige regenboog zichtbaar in Zelhem bij Erwin Klein!



Duitsers schuld aan blokkering 18+ in eShop Wii U

Door Duitse wetten moet Nintendo zich houden aan strenge PEGI-eisen. Eerder deze week werd er al bekend dat de Europese eShop van Nintendo overdag de toegang blokkeert tot content dat geklassificeerd is voor achttien jaar en ouder.

Omdat Nintendo Europe gestationeerd is in Duitsland moet de Nintendo eShop voldoen aan de Duitse wetten. Een van de wetten schrijft voor dat content die voor achttien jaar en ouder is alleen in de nacht beschikbaar mag worden gesteld. Gebruikers kunnen daarbuiten geen trailers of content van die categorie zien of kopen. Deze meldingen lijken er alleen te komen als er geen ouderlijk toezicht is ingeschakeld op het systeem.

Het gedoe kwam aan het licht toen een Italiaanse gebruiker downloadproblemen had en de helpdesk in Italië belde. De helpdesk bevestigde dat content geschikt voor 18+ alleen beschikbaar wordt tussen 11 's avonds en 3 uur 's ochtends. Spellen als Assassin's Creed 3 en ZombiU zijn buiten deze tijd onbeschikbaar voor minderjarigen of gebruikers waarvan men niet weet of ze minderjarig zijn. Ouderlijk toezicht aanzetten dus maar.

Oops

Diablo III draait al op console

Blizzard excutive Rob Pardo vertelt in een interview met Polygon dat de opties om Diablo III op consoles te laten draaien nog steeds verkend worden. Het bedrijf heeft op hun kantoor al builds draaiende.

"We hebben builds draaien op consoles. We hopen om ver genoeg te komen om er een officieel project van te maken maar we zijn nog niet klaar om er meer details over te geven. Maar het ziet er best wel cool uit", geeft hij aan.

Jay Wilson, hoofdontwerper van Diablo III, zegt ook dat het bedrijf nog steeds in een verkenningsfase is om de game te porten naar console en dat ze zoeken om de game uit te breiden. "Het hele team is eigenlijk bezig met het volgende grote Diablo-ding, waarvan het meeste volgend jaar op een gegeven moment bekend wordt gemaakt.

Wilson gaf ook aan dat de meest recente patch, 1.05, een van de best ontvangen patches is geweest, gezien het aantal unieke inloggers en positieve reacties van de community.

Diablo III blijft vooralsnog alleen voor pc- en Mac-gebruikers. Hopelijk horen we volgend jaar meer over de console-versie.

Diablo III

Wij vernietigen de feestmaand

December moet toch wel de allervreselijkste maand van het jaar zijn en daarom zitten er maar liefst en niet minder dan drie feesten ingepropt. Tussen Sinterklaas, kerst en oudejaarsdag merken we amper wat een continu kloteweer het eigenlijk is, want we hebben het veel te druk met slechte gedichten, vergeten kerstkaarten en gevaarlijk vuurwerk. Vanaf januari gaat het wel weer, immers nog maar twee maanden tot de eerste hittegolf. Goed, ook ik maak me schuldig aan de festiviteiten. Sterker nog, ik geniet ervan, drink met volle teugen van veel te zoete glühwein. Ik dompel mij onder in de feestmaand, opdat december maar vlug voorbij mag zijn.

Toename discriminatie homo's in VS

Ruim 20 procent van de meldingen van discriminatie in de Verenigde Staten was in 2011 gericht tegen homo's en lesbiennes. Dat bleek maandag uit gegevens van de FBI.

Discriminatie op grond van seksuele oriëntatie komt daarmee voor het eerst vaker voor dan religieuze discriminatie. Racisme komt nog steeds verreweg het meest voor: bijna de helft van de meldingen ging daarover.

In 2011 werden in Amerika 6222 zogenoemde hate crimes gemeld, dat is iets minder dan de 6628 meldingen van discriminatie in 2010.

[Serie A] Lazio laat punten liggen bij Bologna

Lazio is er niet in geslaagd de uitwedstrijd tegen Bologna te winnen. De nummer vier van de Serie A bleef op bezoek bij de nummer vijftien steken op 0-0. Lazio staat na zestien wedstrijden op dertig punten. Koploper Juventus heeft acht punten meer.

Sampdoria ging op eigen veld met 2-0 onderuit tegen Udinese. Danilo en Antonio di Natale wisten voormalig AZ-doelman Sergio Romero te passeren. Udinese stijgt naar plaats acht, Sampdoria staat dertiende.


Lazio laat punten liggen bij Bologna (Foto: Novum)

[Premier League] Fulham wint thuis van Newcastle

Fulham heeft in de Premier League eindelijk weer eens drie punten gepakt. Thuis tegen Newcastle United kwam er voor de ploeg van trainer Martin Jol een einde aan een reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning: 2-1. Fulham blijft ondanks de overwinning dertiende, Newcastle staat een plaatsje lager.

Steve Sidwell brak de wedstrijd open door in de negentiende minuut met een van richting veranderd schot Tim Krul te passeren. Hatem Ben Arfa zorgde in de 54e minuut met een fraaie uithaal voor de gelijkmaker. Tien minuten later kroonde Hugu Rodallega zich na een vrije trap van Damien Duff tot matchwinner.

Bij Newcastle stond naast Krul ook Vurnon Anita in de basis. De oud-Ajacied werd vier minuten voor tijd gewisseld.


Fulham wint thuis van Newcastle (Foto: Novum)

Emancipatie vrouwen staat stil door crisis

Door de economische crisis is er afgelopen jaren nauwelijks iets verbeterd aan de emancipatie van vrouwen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 hadden zo'n 3,2 miljoen vrouwen een baan van minstens 12 uur per week. Bij mannen was dat 4 miljoen. Het aandeel werkende vrouwen lag daarmee op hetzelfde niveau als 2 jaar eerder: 64 procent. Net als in 2009 was vorig jaar 52 procent van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar economisch zelfstandig.

"De trend dat steeds meer vrouwen niet stoppen met werken na de geboorte van hun eerste kind, is niet veranderd, maar door de crisis is ook een deel van de vrouwen werkloos geworden", verklaart Ans Merens, wetenschappelijk medewerkster van het SCP. ,,Beide ontwikkelingen heffen elkaar als het ware op."

Vrouwen waren in 2011 nog steeds vaker werkloos dan mannen (5,3 procent tegenover 4,9 procent). Wel is het zo dat de werkloosheid onder vrouwen in deze periode minder hard is gestegen dan onder mannen. Dat komt volgens Merens doordat de crisis vooral heeft toegeslagen in echte mannensectoren als de bouw en techniek. ,,In een vrouwensector als de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld nog geen ontslagen gevallen en dat zal waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren", aldus de onderzoekster.

Hoewel het aandeel meisjes met een exact vakkenpakket op school de afgelopen jaren is toegenomen, is het aantal vrouwen dat daadwerkelijk voor een technische vervolgopleiding of een technisch beroep kiest, nog steeds heel gering, weet Merens.

De stijgende kosten van kinderopvang als gevolg van overheidsbezuinigingen hebben in de onderzochte periode geen negatief effect gehad op de emancipatie van vrouwen. Het gebruik van professionele kinderdagverblijven en hulpouders is weliswaar iets gedaald, maar dat wordt volgens het SCP en CBS voldoende gecompenseerd door een stijging in de (informele) kinderopvang door familie of vrienden.

Reizigersorganisatie woedend over falende Fyra

Reizigersclub Voor Beter OV is woedend over een uitspraak van een woordvoerster van de NS. Zij stelt dat er na de levering van een nieuwe trein veel nodig is om die effectief op het spoorwegnet te laten rijden. "In Europa zijn immers geen vergelijkbare lijnen waarvan we kunnen leren", zei zij.

Voor Beter OV reageert als volgt: "Allereerst is de Fyra met zo’n vijf jaar vertraging gaan rijden. Daarnaast rijdt de Fyra al ruim een jaar tussen Amsterdam en Breda; wanneer de treinen van het type V250 zelfs maar van een béétje serieus te nemen techniek waren voorzien, dan waren ze na een jaar oefenen toch wel gebruiksklaar geweest. De NS heeft zich altijd beledigd getoond wanneer Voor Beter OV kritiek uitte op de zeer ernstige onbetrouwbaarheid van deze treinen. Bij hoog en bij laag hield de NS in de zomer van 2011 vol dat de V250-treinen rond de jaarwisseling (2011-2012 dus) klaar zouden zijn voor de dienst. Nu, een jaar na de door de NS bezworen datum, blijken ze nóg niet voldoende rijklaar te zijn.

De opmerking dat er geen andere landen zijn waarvan de NS wat had kunnen leren is natuurlijk een gotspe. Heel Europa ligt zo langzamerhand vol met hogesnelheidslijnen, en ook het beveiligingssysteem ERTMS is elders reeds succesvol in gebruik. 

En tot slot: nu opeens wordt het als een absolute waarheid verkondigd dat er dus meer tijd nodig was om de boel rijklaar te krijgen. Laat de NS dan maar eens uitleggen, waarom -dit wetende- is besloten om de populaire Beneluxtrein alvast te schrappen."

Voor Beter OV laat aan FOK! weten, de zaak hoog op te nemen en Kamerleden te zullen benaderen met het verzoek, de NS tot de orde te roepen. "Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de reiziger, de belastingbetaler en de politiek zo’n rad voor ogen wordt gedraaid."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.