Spaans protest tegen privatisering zorg

Duizenden Spanjaarden zijn zondag de straat opgegaan om lucht te geven aan hun woede over de bezuinigingsmaatregelen die het bestuur van de regio Madrid heeft aangekondigd. Vooral het voornemen de gezondheidszorg deels te privatiseren en ziekenhuizen te verkopen moest het ontgelden.

Ongeveer tienduizend betogers liepen in optocht van vier grote ziekenhuizen aan de rand van Madrid naar het Puerta del Sol-plein in het hart van de Spaanse hoofdstad. Tussen de demonstranten viel het wit en blauw op van de werkkleding van het medisch personeel dat aan de mars deelnam. De betogers droegen spandoeken mee met de leus 'Onze openbare gezondheidszorg is niet te koop, maar juist te verdedigen'.

De organisatoren van de 'witte vloedgolf', zoals ze de mars noemden, kondigden aan dat medisch personeel in de regio Madrid binnenkort tweemaal twee dagen lang het werk neerlegt. Regiominister van volksgezondheid Javier Fernandez-Laquetty verdedigde de bezuinigingsplannen. De maatregelen zijn juist nodig om de gezondheidszorg door de economische crisis te loodsen, stelde hij.