Sector belooft leegstand kantoren aan te pakken
De leegstand van kantoren in Nederland wordt aangepakt. Na jaren van oproepen vanuit gemeentes en marktorganisaties hebben verschillende brancheorganisaties woensdag een convenant getekend met het rijk, de provincies en de gemeenten.
Oude kantoren worden in de voornemens gesloopt. Er komen regionale sloopfondsen waar de bouwers van nieuwe kantoren geld in kunnen storten om de sloop te financieren. De overheid stort niet in de fondsen en marktpartijen dragen voorlopig vrijwillig bij. Het rijk onderzoekt nog of de bijdrage verplicht kan worden.
In het convenant worden ook afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat kantoren verhuurbaar blijven. Huurders en verhuurders moeten vaker overleggen of een kantoor aangepast kan worden, om onnodig verhuizen te voorkomen. De marktpartijen beloven verder dat grote kantoren die drie jaar of langer leeg staan worden omgebouwd.
Nederland scoort slecht op het gebied van leegstaand vastgoed. Vooral in de grote steden staan veel kantoorpanden leeg. Veertig procent van de bijna negenhonderd volledig en negentienhonderd gedeeltelijk leegstaande kantoren staat in die grote steden. In Amsterdam is de leegstand met achttien procent het grootst. In de andere regio's gaat het om tien tot vijftien procent.
Sector belooft leegstand kantoren aan te pakken (Foto: Novum)