[1/4 finale] Uitslag Spanje - Frankrijk

Titelverdediger Spanje heeft zich geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap voetbal. In de kwartfinale versloeg het Frankrijk met 2-0 door twee doelpunten van Xabi Alonso.

Frankrijk begon extra defensief ingesteld aan de wedstrijd, maar dat kon niet verhinderen dat de Spanjaarden na bijna twintig minuten spelen op voosprong kwamen. Iniesta slaagde erin om Alba vrij te spelen, die kon vervolgens een verzet geven die door Xabi Alonso werd binnengekopt. De Fransen slaagden er niet om na de achterstand hun speelwijze om te gooien. Spanje bleef verreweg het meest in balbezit, al zorgde Frankrijk nog wel voor gevaar via een vrije trap van Cabaye. Cassilas bracht echter redding.

Bij het begin van de tweede helft waren er geen wissels, al ging Frankrijk wel aanvallender spelen. Debuchy was nog het dichtst bij het doelpunt, maar hij kopte een voorzet van Ribery net over het doel. Fábregas leek daarna het duel te beslissen, keeper Lloris hield zijn ploeg echter in de wedstrijd.

Met twee aanvallers voor twee middenvelders leek Frankrijk na een uur alles of niets te gaan spelen, echter leverde dit niet of nauwelijks kansen op. In de blessuretijd kreeg Spanje nog een penalty toen invaller Pedro werd neergehaald. Xabi Alonso, die zijn honderdste interland speelde, mocht zijn tweede doelpunt maken en bepaalde de eindstand op 2-0. In de halve finale mag Spanje het nu gaan opnemen tegen Portugal.

Gael Clichy in duel met Xabi Alonso (Foto: Pro Shots)

Spanje

2 - 0

Frankrijk

19' Xabi Alonso
 90+1' Xabi Alonso(pen)

Gele kaart: Ramos, (Spanje), Cabaye, Menez, (Frankrijk)

Stadion: Donbas Arena, Donetsk
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)