VVD: akkoord geldt tot nieuw kabinet

Het begrotingsakkoord geldt tot het aantreden van het nieuwe kabinet. Dat verklaarde VVD-fractieleider Stef Blok dinsdag tijdens het debat over het akkoord dat hij sloot met CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De VVD is goed voor zijn handtekening, betoogde Blok. "Wij zullen ons daaraan houden totdat er een nieuw kabinet is." Een nieuw kabinet zal 'andere keuzes' maken, zei hij. "Dat is democratie." Blok herhaalde dat hij niet blij is met een aantal maatregelen uit het akkoord. Hij had liever gezien dat meer zou zijn gesneden in de overheidsuitgaven, zoals de ontwikkelingshulp, de omroepen en een kleinere overheid.

Maar niets doen was erger geweest. Het gevaar lag op de loer dat het vertrouwen van de financiële markten wegzakt, wat zich vertaalt in een hogere rente die Nederland moet betalen, zei Blok. "De VVD loopt niet weg voor die realiteit. Wij willen nu handelen."

In VVD-kringen valt steeds meer kritiek te beluisteren op het akkoord. Partijcoryfee Hans Wiegel noemde het Kunduz-akkoord een grote strategische fout. Het kabinet had nooit zijn ontslag moeten indienen. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is het niet met hem eens. Er lag een groot risico dat de begroting voor 2013 niet rond zou komen, wat desastreuze gevolgen zou hebben, aldus Rutte.

VVD: akkoord geldt tot nieuw kabinet (Foto: Novum)