Dibi wil nieuwe linkse partij

GroenLinks moet samen met de PvdA, D66 en mogelijk met de Partij voor de Dieren een nieuwe progressieve partij vormen. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi zondag in een interview met nu.nl. Zijn partij zou de voortrekker moeten worden van de nieuwe beweging.

Dibi vindt dat de partijen elkaar nu steeds aanvallen. "Maar zo groot zijn de verschillen helemaal niet", stelt hij. "Als de progressieve partijen zo versplinterd blijven, zullen ze nooit een meerderheid halen om Nederland socialer te maken." Hij vindt dat het partijbelang ondergeschikt moet zijn.

Het Kamerlid denkt dat een grote progressieve partij aantrekkingskracht zal hebben en dat deze partij groter zou kunnen worden dan de progressieve partijen onafhankelijk van elkaar. Uitgangspunten van de nieuwe partij zijn wat Dibi betreft een duurzame economie op schone energie, hervorming van de publieke sector en een 'open en internationaal' Nederland.

Nederland moet weer een gidsland worden, vindt Dibi. "We zijn nu te veel naar binnen gekeerd, terwijl we voorop liepen bij de internationale strijd voor vrijheid en democratie."