Nederlands kampioenschap stoepranden in Dordrecht

In Dordrecht wordt zondag het eerste Nederlands kampioenschap stoepranden gehouden. De 512 deelnemers beginnen om 10.30 uur op de Groenmarkt met het toernooi. Rond 18.30 denkt de organisatie de eerste Nederlands kampioen te kunnen kronen. De Groenmarkt is speciaal voor het evenement afgesloten voor verkeer.

De drie organisatoren wilden met het kampioenschap het bekende kinderspel terug in de belangstelling krijgen. "Ik stoeprandde als kind hele dagen. Tegenwoordig zitten mijn kinderen met de Playstation via internet tegen elkaar te spelen of hangen ze voor de tv", zegt initiatiefnemer Casper van Eijsden.

De spelregels zijn eenvoudig. Twee spelers staan tegenover elkaar en proberen de bal op de stoeprand te gooien. Als de bal terugkaatst levert dat een punt op en mag de gooier naar voren lopen om de bal te vangen. Zo komt hij dichterbij te staan en kan hij gemakkelijker scoren. Als hij vervolgens mist, mag de andere speler de bal tegen zijn tegenstander aan gooien, zodat hij weer op nul komt te staan.