Kort geding om herdenking Duitsers in Vorden

Federatief Joods Nederland is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat vrijdag tijdens de dodenherdenking in Vorden ook Duitsers worden herdacht. Dat zegt de advocaat van de joodse organisatie donderdag. In het dorp liggen tien Duitse militairen begraven. Het comité dat de herdenking organiseert kreeg de afgelopen dagen al veel kritiek over zich heen.

Volgens advocaat Herman Loonstein is de herdenking van Duitse soldaten, zeker op 4 mei, 'een dolksteek voor overlevenden en een belediging van overledenen'. Federatief Joods Nederland wil via de rechter afdwingen dat de gemeente het gedenken van de Duitsers tegenhoudt of er zich op zijn minst van distantieert

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, liet eerder weten de ophef over de herdenking te begrijpen. Hij wil er echter geen stokje voor steken, omdat niemand wordt gedwongen de Duitsers te herdenken.

De zaak dient vrijdag om 10.00 uur 's ochtends in Zutphen.

Het joodse actiecomité Tradition is our Future (TOF) zei eerder op de dag vrijdag 'vanuit de lucht' actie te voeren tegen de herdenking van de Duitse soldaten. Ook het Simon Wiesenthal Center in Jeruzalem heeft donderdag harde kritiek geuit op het besluit van de gemeente de Duitsers te herdenken.