Joodse 'actie uit de lucht' bij herdenking Vorden

Het joodse actiecomité Tradition is our Future (TOF) voert vrijdag in het Gelderse Vorden actie tegen de herdenking van Duitse soldaten. Dat zal het doen 'vanuit de lucht', zegt een woordvoerder. "Het morele kompas van de lokale bestuurders is, net als zeventig jaar geleden, ver te zoeken", laat hij weten.

Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats kiezen voor een route die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert, zo werd dinsdag bekend. TOF vindt dat er geen plaats moet zijn voor gevallen Duitsers. Wat het comité vrijdag precies onderneemt wil de woordvoerder niet kwijt. "We willen niet dat de burgemeester achter onze plannen komt en ze dan kan dwarsbomen."

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, liet eerder weten het sentiment te begrijpen. Hij wil er echter geen stokje voor steken, omdat niemand wordt gedwongen de Duitsers te herdenken. Hij is vrijdag bij de herdenking in Vorden aanwezig. Welke route hij kiest is nog onduidelijk.