Defensiespionnen VS werken nauwer samen met CIA

De geheime dienst van het Amerikaanse ministerie van defensie verlegt zijn aandacht van ondersteuning van legeroperaties naar traditioneel inlichtingenwerk. De nieuwe Defense Clandestine Service (DCS) gaat veel nauwer dan zijn voorganger, de Defense Intelligence Agency (DIA), samenwerken met de CIA. Dat heeft een vooraanstaande defensiemedewerker, die voorlopig ongenoemd wil blijven, laten weten.

De vernieuwde dienst stuurt honderden agenten naar delen van Afrika, waar Al-Qaida zich steeds meer roert. Ook in Azië, waar de Noord-Koreaanse raketdreiging en de Chinese machtsontplooiing het Pentagon zorgen baren, moet de DCS een grotere rol gaan spelen.

Agenten van de DIA verzamelden al langer informatie over onder meer terrorisme en massavernietigingswapens. Ze werkten doorgaans in de schaduw, net als hun CIA-collega's, en waren vaak gestationeerd op CIA-posten in ambassades. Maar tot dusver lag de nadruk voor de dienst toch meer op zijn traditionele taak: de ondersteuning van militaire operaties, zo stelde het hoofd van de Nationaal Inlichtingendirecteur Jim Clapper onlangs vast.

De nieuwe DCS schurkt niet alleen in taakopvatting dichter aan tegen de CIA. DCS-personeel rapporteert voortaan aan de hoogste inlichtingenofficier ter plaatse - doorgaans een CIA-man. Dat moet waarborgen dat de jarenlange rivaliteit en kinnesinne tussen de diensten tot het verleden behoort.