Annan wil zo snel mogelijk waarnemers VN in Syrië

Speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan wil dat er zo spoedig mogelijk waarnemers van de Verenigde Naties naar Syrië vertrekken, zodat er een 'serieuze politieke dialoog' opgezet kan worden. Volgens Annan gaat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon een verzoek indienen bij de Veiligheidsraad voor een waarnemersmissie.

Speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan zei zich aangemoedigd te voelen nu het staakt-het-vuren in Syrië stand lijkt te houden. Hij heeft er bij de Syrische regering en de oppositie op aangedrongen zijn vredesplan volledig te implementeren. Annan benadrukte in een verklaring dat de Syrische regering militairen en zwaar geschut moet terugtrekken uit steden en dorpen en dat ze stappen moet zetten om een politiek proces op gang te brengen.

Eerder donderdag zei Ban dat het nu aan de Syrische regering is om zich aan haar belofte te houden en het staakt-het-vuren te respecteren. Volgens Ban 'lijkt het op dit moment kalmer' in Syrië, maar de wapenstilstand is volgens hem erg fragiel en kan met een 'enkel schot' worden geschonden. Hoewel van grootschalige beschietingen en raketaanslagen donderdag geen sprake was, sijpelden er toch berichten door van geweld in verschillende delen van Syrië. Een militair en een burger zouden daarbij de dood hebben gevonden.


Annan wil zo snel mogelijk waarnemers VN in Syrië (Foto: Novum)