'Gevaarlijk paardenvirus duikt op in Twente'

Het voor paarden gevaarlijke rhinovirus is vrijwel zeker ook opgedoken in de Twentse gemeente Wierden. Dat meldt RTV Oost zondag. Een merrie heeft er een dood veulen ter wereld gebracht. Uit vrees voor het virus werden dit weekeinde veel paardenwedstrijden afgelast.

Het paard in Wierden dat het dode veulen baarde is medisch onderzocht. Hoewel de uitslag nog niet bekend is, hebben dierenartsen volgens de omroep het sterke vermoeden dat het dier inderdaad is besmet met het rhinovirus.

Sinds vorige week zijn meerdere gevallen van het virus bekend geworden. De eerste waren in het Gelderse Heumen, Berg en Dal en Driel. Zaterdag doken berichten op over een mogelijke besmetting in het Zuid-Hollandse Woubrugge.

Paardenbond KNHS adviseerde vrijdag om terughoudend te zijn met het transport van paarden uit vrees voor verspreiding van het virus en om de 150 geplande wedstrijden af te gelasten. Meer dan de helft van de organisatoren volgde dit advies ook op. Een minderheid heeft het advies dus naast zich neergelegd.

Het rhinovirus komt voor in meerdere varianten. Het kan bij paarden griepachtige verschijnselen, maar ook verlammingen veroorzaken. Het virus verspreidt zich via de luchtwegen en doorgaans alleen via direct contact tussen paarden, maar verspreiding via menselijk contact komt ook voor.