Catalaans dorp zoekt heil in wietteelt

Het Catalaanse dorp Rasquera wil in de economische crisis het hoofd boven water houden door grond te verpachten voor wietteelt. De gemeenteraad heeft daar woensdagavond met vier stemmen tegen drie een voorstel voor aangenomen. De centrale overheid heeft aangekondigd in te grijpen zodra de eerste zaadjes de grond in gaan.

Rasquera is een gehucht van negenhonderd inwoners, aan de voet van een bergketen in de provincie Tarragona. Het is compact gebouwd en heeft een kasteel uit de twaalfde eeuw. Volgens de krant La Vanguardia loopt het dorp langzaam leeg; jongeren trekken weg omdat er geen werk is en de achterblijvers zijn naarstig op zoek naar inkomstenbronnen.

Het jongste plan is om particulieren te bewegen om grond te verpachten aan de gemeente, die een bedrijf wil oprichten om de grond te verhuren aan een club van wietgebruikers uit Barcelona.

De Spaanse wet staat kleinschalig privégebruik van marihuana toe. Maar telen voor de verkoop, adverteren en de verkoop zelf zijn verboden.

De wietgebruikersgroep die de grond wil huren, ABCDA, schrijft op haar website een eerste investering van dertigduizend euro te zullen doen, maar vermeldt niet hoeveel zij per jaar aan Rasquera betaalt. Volgens ABCDA levert het project veertig banen op in Rasquera en is de geproduceerde wiet voor haar leden.