Honderden aanhoudingen bij Occupy-protest Oakland

De politie van het Amerikaanse Oakland heeft zaterdag bijna vierhonderd Occupy-demonstranten opgepakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De demonstranten waren het stadhuis van de Californische stad binnengegaan en er met Amerikaanse vlaggen vandoor gegaan. Een van de vlaggen werd in brand gestoken. Daarnaast probeerden de betogers een pand van de christelijke jongerenorganisatie YMCA te bezetten en een leegstaand congrescentrum binnen te gaan. De demonstranten gooiden met stenen en flessen naar de politie, die antwoordde met traangas en schrikgranaten.

De burgemeester van Oakland, Jean Quan, riep de Occupyers zaterdag op 'Oakland niet langer als speeltuin te gebruiken'. "Mensen in de gemeenschap en mensen binnen de Occupy-beweging moeten ophouden dit gedrag te rechtvaardigen", aldus Quan.

Het Occupyprotest trok zaterdag ongeveer 2500 demonstranten. De demonstranten trokken door het centrum en sommigen gingen het gebouw van de YMCA binnen. Terwijl de politie betogers arresteerde bij de YMCA, omsingelden ongeveer honderd agenten het stadhuis terwijl het gebouw werd doorzocht op zoek naar betogers die het gebouw eerder waren binnengedrongen.

De Occupyers zeiden zondag dat de arrestaties illegaal waren. "In strijd met hun eigen beleid heeft de politie ons niet de kans gegeven te vertrekken of gezegd hoe we uiteen moesten gaan", aldus de verklaring van Occupy Oakland. "Deze arrestaties waren compleet illegaal, en dit leidt waarschijnlijk opnieuw tot een collectieve rechtszaak. Zulke rechtszaken hebben Oakland in de afgelopen tien jaar al meer dan 58 miljoen dollar aan schadevergoedingen gekost."


Honderden aanhoudingen bij Occupy-protest Oakland (Foto: Novum)