Gigantische ijsberg botst niet met ijstong

Icoon Wetenschappelijk nieuwsDe voorspelde giga-botsing tussen enorme ijsberg en een ijstong nabij Antartica is er toch niet van gekomen. Dit blijkt uit satellietfoto's van de NASA. Reden is dat de ijsberg met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer is vastgelopen op de zeebodem.

Op foto's is nu duidelijk te zien hoe dicht de enorme ijsberg (één van de grootste ter wereld) ,met de naam B-15A, de ijstong heeft genaderd. Door de omvang van de ijsberg wordt de zeearm aldaar geblokkeerd, met alle problemen van dien.


Op bovenstaande foto is goed te zien hoe de enorme ijsberg de zeearm blokkeert.


Het Amerikaanse McMurdo station is nu amper te bereiken, omdat ijsbrekers een twee keer zo lange afstand moeten overbruggen. Ook de pinguïnkolonies zijn in de problemen gekomen. Doordat de ouders veel grotere afstanden moeten afleggen om vis te vangen, kunnen de jongen vaak niet op tijd gevoerd worden. Onderzoekers verwachten massale sterfte.

Hoewel de ijsberg nu vastgelopen is, bestaat de kans dat in de toekomst het alsnog tot een botsing zal komen. Dit, omdat de zeestromen daar zeer sterk zijn.


Een later genomen foto. Duidelijk is te zien dat er enorme krachten vrij zullen komen, indien het ooit tot een botsing komt. De ijsberg heeft een opppervlakte van 3000 vierkante kilometer.