Botsing gigantische ijsberg en ijstong Antarctica nadert

Icoon Wetenschappelijk nieuws De komende dagen zal zich dichtbij Antarctica een uiterst zeldzaam fenomeen voordoen, waarvan de gevolgen uiterst onzeker zijn. Één van 's werelds grootste ijsbergen is op weg zich te boren in de Drygalski-ijstong, een dik pakket zeeijs dat zich in het verlengde van een gletsjer bevindt.

De ijsberg, genaamd B-15A met een oppervlakte van ruim 3000 vierkante kilometer, koerst volgens de NASA momenteel recht op de ijstong af. Uiterlijk zaterdag zullen deze gigantische stukken ijs met elkaar in botsing komen, waarbij extreem grote krachten vrijkomen.

Wanneer de ijsberg voldoende snelheid heeft, zal in het ergste geval de ijstong afbreken. Anders zullen er enorme ijshopen ontstaan, of breken zowel de ijsberg als de ijstong in grote stukken. Volgens de NASA zal de botsing geen gevolgen hebben voor de zeespiegel.


Op bovenstaande foto is de omvang van de naderende botsing goed te zien. B15-A, de ijsberg met een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer, nadert de ijstong. Het natuurgeweld vindt uiterlijk zaterdag plaats.