Duurzame stal mogelijk dit jaar al verplicht

Het kabinet gaat kijken of de zogeheten duurzame stal niet per 2015 verplicht kan worden gesteld, maar al in 2012. Dat zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de intensieve veehouderij.

Het was de bedoeling dat vanaf 2015 elke nieuwe stal die wordt gebouwd een duurzame stal is. Eind volgend jaar zou alvast zes procent van de stallen duurzaam moeten zijn. Onder anderen Stientje van Veldhoven (D66) vroeg aan Bleker of dit niet kan worden versneld. De bewindsman zegde daarop toe dat hij daarover gaat overleggen met de sector.

Dat ging de regeringspartij VVD wat te snel. "Als ik lees dat nog nooit zo veel bedrijven te koop staan, wat alles te maken heeft met hoe het economisch gaat, dan moet je voorzichtig zijn met de eisen van duurzaamheid", sputterde Janneke Snijder tegen. "Het is echt oppassen geblazen."

Volgens Bleker kan de agrarische sector in Nederland alleen sterk blijven als de bedrijven vooroplopen, ook als het gaat om duurzaamheid. Aan de overheid de taak om de sector in een hogere versnelling te krijgen en om doorbraken te forceren, aldus de bewindsman.