Steeds meer Afghanen ontvluchten hun land

Afgelopen jaar ontvluchtten niet eerder sinds de oorlog tien jaar geleden begon zoveel Afghanen hun land. Het lijkt erop dat veel Afghanen niet willen afwachten wat er gebeurt als de internationale troepenmacht vertrekt.

Tussen januari en november vroegen meer dan 30.000 Afghanen politiek asiel aan in het buitenland. Dat is 25 procent meer dan het jaar ervoor en een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden, blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties die het persbureau AP in handen kreeg en die later dit jaar gepubliceerd zullen worden.

Het werkelijke aantal vluchtelingen is mogelijk nog veel hoger. Onlangs werd bekend dat de afgelopen twee jaar zeker 50.000 Afghanen illegaal Griekenland zijn binnengekomen. Bovendien gaan illegale migranten vaak op in een ondergrondse economie. Zeker drie van de dertig miljoen Afghanen bevinden zich momenteel buiten het land, voornamelijk in Iran en Pakistan.

Veel Afghanen richten zich tot mensensmokkelaars om zichzelf of, meestal, hun zonen het land uit te krijgen. Mensensmokkel is een lucratieve handel geworden waar veel geld in omgaat. Afghanen betalen een paar honderd dollar om in Iran of Pakistan terecht te komen tot meer dan 25 duizend dollar voor valse documenten en een vlucht naar bijvoorbeeld Londen of Stockholm.

Duizenden vluchtelingen keren ook elk jaar terug, maar dat worden er steeds minder. Het toont de onrust aan die onder Afghanen heerst over wat er zal gebeuren na 2014 als NAVO-troepen zich terugtrekken en het Afghaanse leger en de politie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid krijgen. Toen de invasie onder leiding van de Verenigde Staten in 2001 een einde maakte aan het bewind van de Taliban, keerden zo'n 5,7 miljoen Afghanen terug naar hun land, de meesten in de eerste vijf jaar.

Afghanen die hun land ontvluchten riskeren een gevaarlijke reis en detentie in het buitenland omdat veel landen Afghanen beschouwen als illegale economische vluchtelingen en niet als politieke vluchtelingen beschouwen. Toch zijn er nog altijd veel Afghanen bereid dat risico te nemen. Ahmad (20) is werkloos en is met een smokkelaar overeengekomen dat die hem voor vierhonderd dollar de grens met Iran overbrengt. Hij hoopt daar werk te vinden zodat hij geld kan sparen om over een paar jaar naar Europa te gaan. "Ik denk dat er de komende drie tot vijf jaar niets zal veranderen, dus het is beter nu te vertrekken. Als de buitenlandse troepen vertrekken, wordt de situatie slechter, niet beter."

Veel Afghanen denken er zo over. Sinds de opstand van de Taliban rond 2007 heviger werd en er vaker gewelddadige aanslagen plaatsvinden, denken veel Afghanen aan vertrekken, aldus Tajma Kurt van de Internationale Organisatie voor Migratie. Veel Afghanen vrezen dat de Taliban aan macht zullen winnen als de buitenlandse troepen zijn vertrokken en dat het land in een burgeroorlog belandt. Anderen zijn bang dat de Afghaanse economie zal instorten als de buitenlandse hulp opdroogt.


Steeds meer Afghanen ontvluchten hun land (Foto: Novum)