Eutelsat weert Hezbollah-zender

Het satellietbedrijf Eutelsat zal de Libanese Hezbollah-zender al-Manar TV waarschijnlijk vandaag nog van de Europese satelliet halen. Dit gebeurt omdat in Frankrijk de Raad van State heeft bevolen dat de doorgifte van de radicale moslimomroep moet worden beëindigd. Het hoofdkantoor van Eutelsat is in Parijs gevestigd. De zender moet van de Franse Raad van State op zwart omdat de zender in uitzendingen aanzet tot haat jegens joden.

Al-Manar wordt in Europa verspreid via de Eutelsat satelliet als deel van een pakket van negen Arabische zenders, die in de lucht worden gebracht door Arabsat. Eutelsat hoopt dat Arabsat al-Manar TV nu vrijwillig uit dat pakket verwijderd. Anders is men genoodzaakt de transponder te blokkeren die de negen Arabische kanalen uitzendt.

De reacties op het op zwart zetten van Al-Manar TV lopen uiteen van grote instemming met deze blokkade van antisemitisme, tot kritikasters die wijzen op een gevaarlijk precedent inzake de vrijheid van meningsuiting en de doorgifte van tv-stations. Vooral in Libanon is woedend gerageerd. Het land zegt dat dit het resultaat is van ''Israëlische druk na een politieke campagne van de zionistische lobby in Frankrijk''. Men zal zich beraden over tegenmaatregelen.

Al-Manar TV zal wel worden blijven doorgegeven op zes andere satellieten die het grootste deel van de wereld bestrijken, met inbegrip van een enkele landen in Europa die buiten de jurisdictie van Frankrijk vallen.

Dagje al-Manar TV
Het Nederlands Dagblad liet verslaggever Harald Doornbos deze week eens kijken naar al Manar TV, om te zien hoe de uitzendingen zijn.

Zijn relaas: Bij de dagopening eerst een paar minuten verzen uit de Koran reciteren. Daarna een show voor kinderen waarin gesluierde leerlingen (de sluier is verplicht voor iedere vrouw ouder dan zes jaar) van twee moslimscholen het tegen elkaar opnemen om een bokaal te winnen. Die prijs gaat naar de school waarvan de leerlingen de meeste koranverzen uit het hoofd kennen. Met het spelonderdeel 'Zet dit koranvers in de juiste volgorde' eindigt het luchtige middaggedeelte van Al Manar TV.

Na wederom vijf minuten voorlezen uit de Koran begint het avonddeel, waarin kijkers uit de hele Arabische wereld mogen inbellen. Deze avond stond het onderwerp 'mensenrechten' centraal. Al Rida, een beller uit Irak, schreeuwt door de telefoon dat ''mensenrechten buiten de islamitische wereld niet bestaan''. Daarna volgt Hways uit Syrië, die stelt dat ''er geen mensenrechten zijn onder cowboys, westerlingen en de maffia''.

Hierna volgt het nieuws, waarin je het idee krijgt dat Israël verantwoordelijk is voor werkelijk alle ellende - inclusief het broeikaseffect. De avond wordt besloten met tien minuten citeren uit de Koran.

Aids
In Frankrijk is men vooral erg gevallen over een uitzending vorige week op Wereldaidsdag. Toen werd een gast in de studio uitgenodigd die uitgebreid de tijd kreeg om het publiek voor te houden dat het aids-virus door de Joden de wereld is ingebracht. Voor de Fransen was dat de druppel nadat al-Manar TV eerder al een avondvullend programma genaamd 'De Diaspora' uitzond, waarin ,,het grote Joodse complot om de wereld te veroveren'' werd ontrafeld. Ook zond al-Manar een spelshow uit waarbij de deelnemers voor elk goed antwoord steeds een stapje dichter op een landkaart bij Jeruzalem kwamen. Degene die het eerst in Jeruzalem was, kreeg 3.000 dollar. Daarna volgde een spotje met gewapende Hezbollah-strijders die het clublied 'Wij gaan naar Jeruzalem' zongen.

Al-Manar betekent in het Arabisch 'licht'. De makers en veel kijkers van al-Manar vinden dat de wereld in duisternis verkeert en dat alleen (hun) Allah licht kan brengen. De Hezbollah-groepering meent niets verkeerd te doen. ''We vertellen gewoon de waarheid'', aldus een woordvoerder. Ook de Libanese regering ziet niets kwaads in het tv-station en dreigde eerder al met het van de kabel halen van Franstalige zenders als al-Manar in Frankrijk van de buis gaat.