'Iran wil opnieuw praten over atoomprogramma'

De Iraanse ambassadeur in Duitsland heeft gezegd dat zijn land een voorstel zal doen om opnieuw te gaan praten over het atoomprogramma van het land. Het voorstel komt na de sancties die het Westen heeft afgekondigd naar aanleiding van het omstreden programma.

Volgens de diplomaat staat de belangrijkste onderhandelaar, Saeed Jalili, op het punt een brief te sturen aan de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton, om een nieuwe onderhandelingsronde voor te stellen. Hij gaf niet aan wanneer de brief gestuurd zou worden.

Iran sprak voor het laatst in januari met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland over zijn atoomprogramma. Deze gesprekken in de Turkse stad Istanbul liepen op niets uit.

De Europese Unie en Washington besloten strengere sancties in te stellen na de verschijning van een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) waarin staat dat het land testen heeft uitgevoerd die verband houden met de ontwikkeling van een kernwapen.