Herman Cain besluit campagne te staken

Herman Cain schort zijn pogingen de Republikeinse kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap te bemachtigen op. Dat heeft hij zaterdag in Atlanta bekendgemaakt. Cain ligt al langere tijd onder vuur vanwege mogelijke ongepaste seksuele intimiteiten.

Maandag maakte een vrouw wereldkundig dat ze zo'n veertien jaar lang een buitenechtelijke relatie met Cain had gehad. Daarvoor werden al diverse andere beschuldigingen van ongepaste seksuele intimiteiten aan zijn adres bekend. Sinds de laatste aantijging besloot Cain zich te beraden over het vervolgen van zijn campagne voor de Republikeinse kandidatuur.

Uiteindelijk staakte Cain, die geflankeerd werd door zijn vrouw, zijn campagne om nieuwsberichten te voorkomen die pijnlijk zijn voor zijn familie. Dat deed hij op wat eigenlijk de opening van het nieuwe nationale hoofdkwartier van zijn campagne had moeten zijn.

De schier oneindige reeks beschuldigingen deden Cains kansen verdampen, blijkt uit opiniepeilingen. Ook de financiering van zijn campagne stokte. Diverse medewerkers van zijn campagneteam lieten dan ook al doorschemeren ervan uit te gaan dat Cain zou opgeven.

Cain is een voormalige directeur van een pizzeriaketen en bekleedde niet eerder een gekozen ambt. Hij werd enige tijd als grootste kanshebber voor de Republikeinse kandidatuur gezien, maar de beschuldigingen van seksueel misbruik of pogingen daartoe gooiden roet in het eten. Eerder wees de oud-zakenman nog met een beschuldigende vinger naar de 'Democratische machine' die de geruchten aan zou wakkeren.