GroenLinks wil led-verlichting langs snelwegen

GroenLinks wil dat de Nederlandse snelwegen zo snel mogelijk worden voorzien van led-verlichting. Op die manier kunnen miljoenen euro's worden bespaard, stelt de partij vrijdag.

Alleen op de A44 in Noord-Holland wordt momenteel gebruikgemaakt van led-verlichting. Het gaat om een proef en is het enige stuk snelweg ter wereld waar de weg op deze manier wordt verlicht. De energiebesparing bedraagt daar op jaarbasis zo'n 135.000 kilowattuur.

Wanneer alle snelwegen led-verlichting gebruiken, kan zo'n vier miljoen euro per jaar worden bespaard, denkt GroenLinks. In de komende drie jaar moeten daarom alle lantaarns over op led-verlichting. Nederland telt in totaal ruim duizend kilometer snelweg.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het raar dat de overheid bij gemeenten en provincies hamert op energiebesparing bij buitenverlichting maar dat Rijkswaterstaat zelf achterloopt bij het investeren in led-verlichting. "Het is niet uit te leggen waarom Rijkswaterstaat zelf zo traag en ogenschijnlijk ambitieloos is", zegt ze.

GroenLinks stelt de kwestie dinsdag bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu aan de orde.


GroenLinks wil led-verlichting langs snelwegen (Foto: Novum)