Banenplan Obama lijkt kansloos

De kans dat het banenvoorstel van de Amerikaanse president Barack Obama wordt aangenomen door de Senaat lijkt nihil. De Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn fel gekant tegen bepaalde delen van het voorstel, zoals stimuleringsmaatregelen en een belastingverhoging voor miljonairs.

Obama heeft de afgelopen weken geprobeerd de publieke opinie achter zich te scharen. Het voorstel ter waarde van omgerekend ruim 330 miljard euro bevat onder andere een verlaging van de loonbelasting en zo'n 130 miljard euro aan overheidsuitgaven voor nieuwe wegen en andere infrastructuur en de reparatie van scholen. Ook voorziet het plan in uitkeringen voor werklozen en financiële steun voor lokale overheden om ontslagen van docenten, brandweermannen en politieagenten af te wenden.

Delen van het banenvoorstel lijken op de 590 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen die in 2009 werden doorgevoerd. In tegenstelling tot die 'stimulus', waarvan de kosten niet werden gecompenseerd, moet dit banenvoorstel worden bekostigd door een extra belasting van 5,6 procent op inkomens boven één miljoen dollar (730 duizend euro) per jaar. Die extra belasting moet de komende tien jaar meer dan 330 miljard euro opbrengen.

Het Witte Huis beweert, ondersteund door economen als Mark Zandi van Moody's, dat het banenvoorstel de economie met twee procent meer doet groeien, 1,9 miljoen banen creëert en de werkloosheid verlaagt met een procent. De Republikeinen zeggen echter dat de optimistische vooruitzichten over de stimuleringsmaatregelen van 2009 niet zijn uitgekomen en dat dit nu weer het geval zal zijn.

Aanname van het voorstel is altijd al twijfelachtig geweest, aangezien de Republikeinen in de meerderheid zijn in het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast beschikken de Republikeinen over voldoende zetels in de Senaat om elke stemming over een wetsvoorstel voor onbepaalde tijd te kunnen traineren. Desondanks hamerde Obama de afgelopen weken op het belang van een snelle aanname van zijn banenvoorstel. "Dit is niet het moment voor de gebruikelijke spelletjes of politieke patstelling in Washington", zei Obama afgelopen weekend. "Elke senator die er aan denkt tegen dit banenplan te stemmen moet uitleggen waarom hij tegen iets is waarvan we weten dat het de economische situatie zou verbeteren."

De Republikeinen zijn fel gekant tegen nieuwe overheidsuitgaven en menen dat de belastingverhoging schadelijk is voor het midden- en kleinbedrijf, waar meer dan driehonderdduizend mensen in werkzaam zijn. "Dit is geen banenplan. Dit is een nieuw stimuleringsplan", zei Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat. "Ik denk niet dat het wordt aangenomen en ik denk ook niet dat het aangenomen moet worden."


Banenplan Obama lijkt kansloos (Foto: Novum)