Dreiging aanslag niet hoger door Breivik

De aanslagen in Noorwegen hebben niet geleid tot een verhoging van het dreigingsniveau in Nederland. Het kan echter niet worden uitgesloten dat de ideeën en daden van Anders Breivik een inspiratie kunnen zijn voor 'gefixeerde dan wel verwarde eenlingen'. Dat staat in het maandag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat ieder kwartaal wordt opgesteld.

De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland blijft 'beperkt'. Dit is het op één na laagste dreiginsniveau. Er zijn vier mogelijke niveaus: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek.

De grootste dreiging komt nog steeds uit de hoek van het moslimextremisme. De afgelopen maanden is op meerdere internationale jihadistische websites opgeroepen tot geweld tegen Nederland. Moslimextremisten zien Nederland als een legitiem doelwit, vooral vanwege 'gepercipieerde islambewegingen in Nederland', zo staat in het door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTb) opgestelde rapport.

De aanslagen van Breivik worden door de NCTb ook aangemerkt als terroristische daden. "Voor het eerst zijn in Europa tientallen mensen gedood door iemand die zich in zijn manifest beroept op hoofdzakelijk anti-islamitische, anti-multiculturele en anti-linkse denkbeelden."

Ook in Nederland is er steun voor deze ideeën. Concrete aanwijzingen dat individuen of groepen die deze denkbeelden delen terroristisch geweld willen toepassen zijn er niet. De NCTb sluit echter niet uit dat eenlingen geïnspireerd worden door Breivik en neemt de dreiging die van hen kan uitgaan serieus.