Sharia4Belgium start rechtbank voor familiekwesties

De radicale moslimgroepering Sharia4Belgium heeft in Antwerpen een rechtbank geopend, die volgens de islamitische rechtsspraak huwelijksgeschillen en erfeniskwesties moet gaan behandelen. De Antwerpse diversiteitswethouder keurt het initiatief niet af.

De rechtbank gaat opereren onder de naam Centrum voor Islamitische Diensten, in het district Borgerhout. Het zal naar eigen zeggen 'alle gevallen van echtscheiding, nietigheid van het huwelijk, verzoening of echtelijke geschillen in overeenstemming met de sharia van Allah behandelen en een certificaat overhandigen waar nodig'.

De Antwerpse wethouder voor diversiteitszaken Monica De Coninck vindt het goed dat religieuze instanties in de eigen gemeenschap bemiddelen, maar zegt er wel bij dat dit 'beter niet door fundamentalisten' zou moeten gebeuren. De rechtbank mag volgens haar onder geen beding straffen uitspreken.

Volgens het Vlaams Belang moet het rechtscentrum onmiddellijk dicht omdat de staat volgens de partij een monopolie op geschillenbeslechting heeft. Bovendien zou het een nieuwe stap zijn in de 'islamisering van Antwerpen'. Ook vindt het Vlaams Belang dat De Coninck zich moet bijscholen over de sharia, omdat vrouwen daarmee worden achtergesteld. Zo zouden mannen bijvoorbeeld het dubbele erven als vrouwen.


RTL Nieuws-item over de zusterorganisatie Sharia4Holland