Dodental noodweer Zuid-Korea gestegen

Het dodental als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Korea is tot zeker 47 gestegen. Vier mensen worden nog vermist. De slachtoffers vielen in de hoofdstad Seoul en omstreken. Het gebied wordt sinds dinsdag geteisterd door zware regenval.

Onder de doden zijn tien studenten die vrijwilligerswerk deden in Chuncheon. Zij werden in hun slaapzaal bedolven onder een modderlawine. In het zuiden van Seoul kwamen zeker zestien mensen om het leven toen hun huizen, aan de voet van een berg, door een modderlawine werden verwoest. In plaatsen in de omgeving van de hoofdstad vielen nog meer doden.

Het ministerie van defensie waarschuwde donderdag dat het gevaar bestaat dat er bij de berg in Zuid-Seoul landmijnen met de modderstromen mee naar beneden komen. De mijnen werden in de jaren zestig van de vorige eeuw neergelegd rond een luchtmachtbasis die zich toen op de berg bevond. In de loop der jaren zijn alle mijnen op de berg geruimd, op een stuk of tien na, die onvindbaar bleken. Voor die mijnen werd donderdag gewaarschuwd.

De zware regenval heeft rond de vijfduizend mensen dakloos gemaakt. Zuid-Korea wordt al een week lang gegeseld door hevige regen. In Seoul is in twee dagen tijd 440 millimeter regen gevallen, vijftien keer zoveel als gebruikelijk in deze tijd van het jaar.


Dodental noodweer Zuid-Korea gestegen (Foto: Novum)