Voedsel via luchtbrug naar Somalië

Een vliegtuig met tien ton voedingssupplementen aan boord is woensdag uit Kenia vertrokken naar het door droogte en honger geteisterde Somalië. Dat heeft woordvoerster Challiss McDonough van het Wereldvoedselprogramma (WFP) gezegd. De supplementen zijn bestemd voor ondervoede kinderen.

Volgens McDonough is dit pas de eerste vlucht van de luchtbrug en zullen er nog meer volgen. De voedingssupplementen, een op pindakaas gebaseerde pasta, die woensdag worden afgeleverd zijn afdoende om 3500 kinderen drie maanden lang te voeden.

Het WFP heeft besloten de luchtbrug op te zetten vanwege de omvang van de hongersnood onder kinderen in Somalië. Volgens McDonough gaat het verschepen van alle supplementen maanden duren. Naar schatting zijn zo'n achttienduizend kinderen in Somalië ondervoed. De verwachting is dat dat aantal zal toenemen tot 25 duizend kinderen.

Het WFP zegt zo'n 2,2 miljoen hulpbehoevende mensen in de door militanten gecontroleerde regio's in Somalië niet te kunnen bereiken omdat het er te onveilig is. Al-Shabab, de gevaarlijkste groep militanten in Somalië die tevens banden heeft met Al-Qaida, staat geen hulpverleners toe in gebieden die onder zijn controle staan.

Eerder deze maand zei Al-Shabab nog bereid te zijn het inreisverbod voor hulpverleners te versoepelen.


Voedsel via luchtbrug naar Somalië (Foto: Novum)