Bulgarije en Roemenië niet in Schengen

De Europese Unie houdt Bulgarije en Roemenië voorlopig buiten de Schengen-zone, ook al voldoen de twee lidstaten aan de technische vereisten. De ministers van binnenlandse zaken van de EU hebben dit donderdag op een vergadering in Luxemburg besloten.

Het besluit houdt verband met toenemende zorgen over illegale immigratie en misdaad. In de landen die bij de Schengen-zone zijn aangesloten zijn grenscontroles opgeheven om het vrije verkeer van goederen en personen binnen de EU gestalte te geven.

Het Schengen-systeem staat onder druk door het besluit van Denemarken om aan de grenzen weer douanecontroles in te voeren. Duitsland verwijt Denemarken daarmee een van de hoekstenen van de Europese eenheid 'kil te ondergraven'.

Vertegenwoordigers van het Deense bedrijfsleven en de toeristenindustrie zeggen dat de douanecontroles Denemarken in een isolement kunnen brengen. "Wij sluiten onszelf op in plaats van ons open te stellen", zei Karsten Dybvad van de Confederatie van de Deense Industrie.

Katie Østergaard van de Deense vereniging voor toerisme, hotels en restaurants, zei dat Denemarken nu gezien wordt als 'een gesloten bestemming'.

Het plan om weer douanecontroles in te voeren, om misdaad en illegale immigratie in te dammen, is een tegemoetkoming van de Deense minderheidsregering aan de nationalistische Deense Volkspartij.