Reddingsbrigade de mist in bij fataal ongeval

De Reddingsbrigade heeft fouten gemaakt in de zaak waarbij een reddingsboot omsloeg en een 63-jarige raadslid van de gemeente Bloemendaal omkwam. De man had nooit alleen naar de kust mogen zwemmen. Ook hadden bemanning en andere opvarenden bij elkaar moeten blijven.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Broeksma Management in opdracht van Reddingsbrigade Nederland. "De bemanning had zicht moeten houden op alle opvarenden in het water", concluderen de onderzoekers. Ook had de brigade kritischer moeten kijken naar de omstandigheden waaronder de vaartocht plaatsvond.

Het ongeluk gebeurde op 28 augustus tijdens een werkbezoek van de gemeente aan de reddingsbrigade. De boot, met aan boord vier gemeenteraadsleden en twee leden van de reddingsbrigade, sloeg toen om.

Uit het rapport blijkt verder dat de combinatie van reddingspak en reddingsvest niet geschikt is om mee te gaan zwemmen. Die combinatie wordt wereldwijd gebruikt maar kan levensgevaarlijk zijn als een slachtoffer buiten bewustzijn is en voorover in het water komt te liggen. Mogelijk heeft dit effect gehad op de dood van de man.

Het Openbaar Ministerie bepaalde eerder dat niemand wordt vervolgd voor het ongeluk. In strafrechtelijke zin kan niemand een verwijt worden gemaakt.