Oproer in Australisch detentiecentrum

In een Australisch detentiecentrum voor asielzoekers is een oproer uitgebroken. Tientallen, mogelijk zo'n honderd mensen zijn betrokken bij het oproer. Zij staken gebouwen in het complex in West-Sydney in brand en klommen op de daken. Ook gooiden ze dakpannen en stoelen naar beneden.

De rellen braken woensdagavond uit toen twee asielzoekers op het dak klommen. Vorig jaar gebeurde dat ook al enkele malen. Toen klommen Chinese en Sri Lankaanse asielzoekers op het dak van het Villawood-centrum om een officiële vluchtelingenstatus af te dwingen, of in ieder geval te voorkomen dat ze naar hun land van herkomst zouden worden gedeporteerd.

De twee op het dak kregen bijval van tientallen anderen. Er werd een gasfles met zuurstof in brand gestoken, wat een explosie tot gevolg had waardoor negen gebouwen, waaronder de ziekenboeg en de eetzaal, in brand vlogen. De brandweer wist de branden donderdagochtend te blussen.

Sommige van de mensen die bij het oproer betrokken zijn zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, zei minister van Immigratie Chris Bowen. "Als ze denken dat ze als vluchteling worden geaccepteerd met dit soort protestactie, dan hebben ze daar de verkeerde regering en de verkeerde minister voor uitgekozen, want dat gaat niet gebeuren", aldus Bowen.

Australië krijgt de laatste tijd steeds meer asielzoekers uit Sri Lanka, Irak, Afghanistan en ook China binnen. De oppositie wil deze grote toestroom keren en wijt de toename van het aantal asielzoekers aan te slap immigratiebeleid van de Labor-regering.


Rellende asielzoekers in Australië (Foto: Novum)