Duitsland en Italië oneens over immigratievraagstuk

Italië heeft zondag de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen het probleem van de duizenden immigranten uit Noord-Afrika die het land overspoelen gezamenlijk aan te pakken. Duitsland weigert echter op het verzoek om hulp in te gaan.

"Italië moet het vluchtelingenprobleem zelf op lossen", zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich. Italië verstrekt sinds kort tijdelijke visa aan Noord-Afrikaanse asielzoekers, maar volgens Friedrich is dat een schending van het Schengenverdrag, waaronder het EU-burgers is toegestaan vrijelijk te reizen in de meeste EU-landen. De minister zei dit probleem maandag aan te gaan kaarten tijdens een bespreking van de Europese ministers van binnenlandse zaken.

Ook de minister van binnenlandse zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, hekelde het nieuwe immigratiebeleid van Italië. Hij dreigde opnieuw grenscontroles in te stellen om asielzoekers op afstand te houden. Herrmann zei in de zondagseditie van Die Welt dat Italië 'zelf het immigratieprobleem moet oplossen en het niet moet afschuiven op andere EU-landen'.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini is echter van mening dat de toestroom van illegale vluchtelingen wel degelijk een Europees probleem is. Hij verdedigde dan ook zijn besluit tijdelijke visa te verstrekken aan asielzoekers. "We willen Europa duidelijk maken dat economische bijdrages niet voldoende zijn, politieke actie is nodig", aldus Frattini.

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen die aankomt op het Italiaanse eilandje Lampedusa aanhouden. Zondagmiddag arriveerde een boot met vijftig vluchtelingen in de haven van het eiland. De Italiaanse politie heeft bovendien twee andere boten gesignaleerd die eveneens op weg zijn naar Lampedusa. Op deze twee boten zitten in totaal zo'n driehonderd mensen.