Voorlopige toestemming bouw flats Oost-Jeruzalem

De gemeente Jeruzalem heeft maandag in principe goedkeuring verleend aan de bouw van 942 nieuwe appartementen in de joodse nieuwbouwwijk Gilo, in de oostelijke sector van de stad. Het principebesluit kan voor nieuwe wrijving met de Verenigde Staten zorgen, aan de vooravond van een bezoek van president Shimon Peres aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama in Washington.

Het zal nog jaren duren voordat de bouw daadwerkelijk begint, maar de Palestijnen weigeren met Israël te onderhandelen zo lang Israël huizen voor joden bouwt in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, bezette gebieden die de Palestijnen opeisen voor hun toekomstige staat. Israël zegt dat de Palestijnen geen voorwaarden vooraf moeten stellen en benadrukt dat er ook in het verleden tijdens onderhandelingen gewoon gebouwd werd.

Obama, de Palestijnen en de rest van de internationale gemeenschap beschouwen Israëlische bouwwerken in Oost-Jeruzalem en op de Westoever als illegale nederzettingen. Israël stelt dat Oost-Jeruzalem een andere status heeft, omdat het dit gebied als deel van zijn hoofdstad geannexeerd heeft en de Palestijnen die er wonen staatsburgerschap heeft aangeboden. De annexatie is echter nooit internationaal erkend.