Grote olievondst in Barentszzee

Het Noorse oliebedrijf Statoil ASA heeft vrijdag gezegd dat het een grote olievondst gedaan heeft in de Barentszzee ten noorden van Noorwegen. Het staatsbedrijf omschrijft de vondst als een van de belangrijkste vondsten in de afgelopen tien jaar.

Statoil-woordvoerder Tim Dodson sprak van een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar aanwezigheid van olie in de Barentszzee. "Dit opent een heel nieuw gebied waar we verder kunnen groeien."

De gevonden hoeveelheid olie wordt geschat op 150 tot 250 miljoen vaten. Dodson zegt echter dat het te vroeg is om iets te zeggen over de potentie van het hele gebied. "De Barentszzee is groot, en we kunnen nog niet zeggen dat we de code gekraakt hebben voor het hele gebied. Maar dit is wel een bevestiging dat ons verkenningsmodel werkt. Dit is een belangrijke stap in ons begrip van hoe de geologie werkt", aldus Dodson.

De zeegrens in de Barentszzee wordt betwist door Rusland en Noorwegen. De landen hebben allebei een andere voorkeur voor hoe de grens bepaald moet worden. In welk deel van de zee de olievondst is gedaan, is nog niet bekend geworden.