Plofkrakers schudden politie af met kraaienpoten

Criminelen die na een plofkraak in Bataviastad achtervolgd werden door de politie, wisten te ontkomen door kraaienpoten over de weg te strooien. De criminelen maakten zich met zeer hoge snelheid uit de voeten richting de A6. De vluchtauto is niet meer aangetroffen. De explosie waarmee een geldautomaat in het outletcentrum bij Lelystad werd opgeblazen, richtte een enorme ravage aan.

De politie ontving in de nacht van zondag op maandag rond 02.35 uur een inbraakmelding en nam poolshoogte. De daders waren er op dat moment al vandoor gegaan. Toen een van de opgetrommelde politie-eenheden in de buurt een donkere auto zag rijden en wilde controleren, werden de kraaienpoten uit het raam gestrooid. Daardoor moest de politieauto om de kraaienpoten zigzaggen, waarbij zo veel tijd verloren ging dat de daders wisten te ontkomen.

Door de explosie waarmee de geldautomaat werd opgeblazen, raakten het bankfiliaal en enkele winkelpanden zwaar beschadigd. Plafonds en binnenmuren zijn ingestort. Een gestolen auto waarmee de poort en de pui geramd waren, was brandend achtergelaten en zette een kledingzaak in brand. Door die ravage is het nog niet duidelijk of er bij de kraak geld is buitgemaakt.

De politie neemt de zaak hoog op. "De criminelen nemen extreme risico's om maar een buit te bemachtigen. Ze richten enorme schade aan, laten een brandende auto achter en brengen daardoor ook anderen in gevaar. Het maakt ze blijkbaar niet uit." De recherche is een groot onderzoek gestart.