Consumentenbond in actie om misleiding vitaminepil

Fabrikanten en verkopers van vitaminepillen moeten stoppen met het misleiden van consumenten door te claimen dat het slikken ervan goed is voor de gezondheid. Dat stelt de Consumentenbod, die in actie komt tegen de fabrikanten.

Uit onderzoek blijkt dat alleen topsporters, kleine kinderen of zwangere vrouwen baat hebben bij het slikken van extra vitamines. De meeste mensen plassen de extra ingenomen vitamines gewoon weer uit.

De Consumentenbond vindt dat fabrikanten de functie van veel vitamines 'schromelijk overdrijven'. In de actie spreekt de bond om te beginnen Hema, Albert Heijn en Kruidvat aan. Die beweren volgens de bond dat het slikken van een vitamine C-pil de weerstand verhoogt. Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) is dit niet wetenschappelijk bewezen.

De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat de winkels daarmee stoppen. "Vitamine C die binnenkomt via voeding speelt wel een rol bij de weerstand, maar het slikken van pillen niet", zegt directeur Bart Combée. "De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk."

De drie bedrijven krijgen binnenkort een 'Bittere Pil' van de Consumentenbond uit naam van alle consumenten die de actie steunen.