Meer ruimte om student te weigeren

Hogescholen en universiteiten krijgen meer ruimte om leerlingen te weigeren. Universiteiten mogen studenten met een hbo-propedeuse weigeren en hogescholen mogen groepen mbo'ers weigeren. Voorwaarde is wel dat de geweigerde studenten altijd ergens kunnen doorstromen.

Dat staat in een kabinetsreactie die staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het gaat om een reactie op het rapport van de commissie-Veerman over de toekomst van het hoger onderwijs.

Het kabinet verwacht van instellingen dat zij zich meer van elkaar gaan onderscheiden. Zo zouden universiteiten zich moeten specialiseren in een bepaald gebied, waar ze ook hun onderwijs op laten aansluiten.

Sommige hogescholen zouden zich moeten richten op bacheloropleidingen, terwijl andere zich meer richten op een combinatie van bacheloropleidingen, hbo-masters en praktijkgericht onderzoek.

De bedoeling is dat de student hierdoor meer keus krijgt. Het betekent volgens Zijlstra wel dat instellingen opleidingen en vakgebieden moeten afstoten.