Opstartproblemen digitale Cito-toets

De digitale versie van de Cito-toets heeft dinsdagochtend te kampen gehad met opstartproblemen, waardoor verschillende leerlingen er pas later aan konden beginnen. Doordat te veel scholen tegelijk op de toets inlogden, vielen servers uit, meldt een woordvoerder van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) dinsdag.

De problemen zijn verholpen. Hoeveel leerlingen door de problemen later moesten beginnen aan de eindtoets voor het basisonderwijs is onduidelijk. In totaal leggen vierduizend leerlingen op 2500 scholen de toets digitaal af.

De leerlingen die later zijn begonnen houden evenveel tijd om de toets te maken, vertelt de woordvoerder. "Maar het is wel vervelend voor ze. Ze zitten klaar voor een toets die niet werkt." Hoe lang kinderen moesten wachten om alsnog aan de test te beginnen, weet de woordvoerder niet.

Waardoor de problemen zijn ontstaan, wordt nog onderzocht. De Cito-toets digitaal afleggen is al meerdere jaren mogelijk. Scholen kunnen zelf bepalen of een digitale eindtoets wordt afgenomen in plaats van de papieren versie. De digitale variant kan bijvoorbeeld worden ingezet voor leerlingen die wegens ziekte op een of meer vaste toetsdagen van de papieren test niet hebben kunnen deelnemen.

Ruim 157 duizend leerlingen zijn dinsdag begonnen met de Cito-toets. De toets duurt drie dagen. Dinsdag, woensdag en donderdag krijgen de leerlingen tweehonderd meerkeuzevragen voorgelegd op het gebied van taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden. Bijna 90 procent van de deelnemende 6200 scholen maakt ook het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie, dat uit negentig opgaven bestaat.