Opstelten wil hardere aanpak kleine criminaliteit

De kleine criminaliteit moet harder worden aangepakt. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Lilian Helder (PVV) die opheldering wilde over berichten dat veel criminelen die voor het eerst worden opgepakt voor bijvoorbeeld een overval vaak al een 'waslijst' aan kleinere delicten op hun kerfstok hebben.

De PVV'er eist een hardere aanpak. Deze veelplegers moeten 'een tijdje uit de samenleving' worden verwijderd, en wel twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). "Langdurig opsluiten is de enige juiste straf."

Ook Opstelten is niet tevreden over de huidige aanpak. Te weinig van dit soort zaken wordt opgelost, hij wil dat het percentage omhoog gaat van 24 naar veertig. Ook het aantal delicten neemt onvoldoende af. De daling zou nu elf procent zijn, maar dat moet naar dertig procent.

De bewindsman wil ook dat niet langer taakstraffen worden opgelegd in dit soort zaken. Hij heeft het Openbaar Ministerie een aanwijzing hiertoe gegeven. Ook langdurige opsluiting spreekt Opstelten aan. "We moeten ons meer dan nu van het ISD-instrumentarium bedienen."