Spanning aan grens Gaza-Israël loopt op

De spanningen tussen militante Palestijnen en de Israëlische regering dreigen te escaleren. De radicale groep Hamas dreigde Israël zondag met nieuwe aanvallen, als de toestand aan de grens met de Gazastrook niet ontspant. Op Israëlische aanvallen zal de organisatie agressief reageren, zei woordvoerder Abu Obeida. Bij een luchtaanval in de Gazastrook werden zondag twee Palestijnen gedood. De mannen hadden geprobeerd bij de grens een bom te plaatsen, zei het Israëlische leger.

De Islamitische Jihad liet weten dat twee leden van de organisatie in gevechten met Israëlische militairen waren omgekomen. De voorbije dagen schoten militante Palestijnen vanuit de Gazastrook minstens dertig raketten af naar het zuiden van Israël, waarbij een jong meisje lichtgewond was geraakt. Israël voerde daarop meerdere luchtaanvallen op Hamasdoelen uit. Daarbij werd een Palestijn gedood en raakte een ander gewond. Zaterdag bombardeerde Israël volgens een mededeling van het leger een 'inrichting voor terreurtraining' en een tunnel die voor smokkel van wapens van Egypte naar de Gazastrook werd gebruikt.

De Israëliërs spelen met vuur, zei Hamas-woordvoerder Obeida. De leider van de gewapende vleugel van Hamas, Mohammed Deif, zei op de 23e verjaardag van de oprichting van de groep dat Israël vroeger of later zal 'verdwijnen'.

De Israëlische minister Binyamin Ben-Eliezer waarschuwde zondag dat stilstand in het vredesoverleg in het Midden-Oosten de belangen van de regering in Jeruzalem kan schaden. Als er geen schot komt in de besprekingen, zou de internationale gemeenschap over een jaar een soevereine Palestijnse staat kunnen erkennen, zei hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman verklaarde daarentegen dat een vredesovereenkomst met de Palestijnen er onder de huidige omstandigheden niet in zit. Israël zou zich beter kunnen concentreren op een langdurig interim-akkoord waarin veiligheidskwesties en economische zaken geregeld worden, zei hij tegen Israëlische diplomaten. De Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever zou 'niet gelegitimeerd' zijn, omdat zij verkiezingen voor zich uitschuift. De Palestijnen hebben interim-afspraken met Israël tot nog toe categorisch afgewezen.

Door de impasse in de vredesbesprekingen zoeken de Palestijnen intussen naar alternatieve oplossingen, zoals erkenning van een zelfstandige Palestijnse staat door zo veel mogelijk landen. Verscheidene landen in Latijns-Amerika hebben laten weten hiertoe te willen overgaan.

De Israëlische strijdkrachten hebben ondertussen een lid van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Mahmud Abbas uit Oost-Jeruzalem voor vier maanden uit de stad verbannen. Zij beriepen zich hierbij op een maatregel uit de tijd dat de staat Israël werd opgericht, die al tientallen jaren niet meer is toegepast. Volgens zijn advocaat wil Adnan Gheith zijn zaak tot aan het hooggerechtshof uitvechten. Gheith voerde protesten aan tegen de aanwezigheid van joodse kolonisten in zijn buurt.