Nederland telt 55.000 adoptiekinderen

Sinds de invoering van de adoptiewet in 1956 zijn in Nederland 55.000 kinderen geadopteerd. Het gaat vooral om adopties van over de grens. Zo'n 39.000 kinderen kwamen uit het buitenland, de overige zestienduizend adopties betroffen Nederlandse kinderen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In de jaren vijftig en zestig ging het nog wel vooral om binnenlandse adopties. Daarna werd het door de invoering van de Bijstandswet makkelijker voor alleenstaande moeders om hun kind te houden en daalde het aantal adopties binnen Nederland. Ook de introductie van de pil zorgde voor een daling.

Tegelijk nam het aantal buitenlandse adopties explosief toe. Halverwege de jaren negentig kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia, daarna verschoof dat naar China.

Tot een jaar of tien geleden was het aantal jongens en meisjes ongeveer gelijk, maar sinds de eeuwwisseling is er een groot meisjesoverschot. Die trend is overigens weer aan het veranderen. Vorig jaar werden ongeveer vierhonderd jongetjes geadopteerd, iets meer dan het aantal meisjes. In totaal zijn 29.900 meisjes en 25.700 jongetjes geadopteerd.