Poeliers en groothandels sjoemelen met wild

In voedselwaren die horecagroothandelaren en poeliers als wild verkopen, zit lang niet altijd de diersoort die op het etiket staat vermeld. In een op de tien gevallen klopt het etiket niet, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit dinsdag op basis van een tussenrapportage.

Van de 266 onderzochte gerechten bleek in 27 gevallen dat er iets anders in de verpakking zat dan op het etiket stond. Zo was er sprake van hazenpeper waar geen haas in zit, reepeper zonder ree, een fazantenstoofpot waar alleen eend in zit en ganzenborstfilet die eend blijkt te zijn. Hiervoor zijn boetes uitgedeeld.

In twaalf gevallen bleek er helemaal geen sprake te zijn van wild vlees. In vijftien gevallen waren er naast de vermelde vleessoort ook andere dieren in het gerecht verwerkt. Zo zat in 'kwartelmousse met ganzenlever' ook rundvlees met kip. Hiervoor zijn waarschuwingen uitgedeeld.

De Voedsel en Waren Autoriteit blijft tot eind dit jaar monsters afnemen. Daarin worden ook wildproducten van supermarkten meegenomen.